Kako napraviti dobar cv + motivaciono pismo

Curriculum vitae ili skraćeno cv je radna biografija koju pišemo kako bismo aplicirali za posao. Dobar cv je relativan pojam, jer zavisi od potreba firme i istančanog ukusa zaposlenih u ljudskim resursima. Međutim, možete naučiti neke cake koje dobro prolaze među HR (human resources) ukoliko pročitate nastavak teksta.

Dizajn biografije

Kada neka kompanija objavi oglas za posao na svojoj web-stranici, društvenim mrežama ili sajtovima kao što su Infostud ili Jooble , zainteresovani kandidati počinju sa slanjem svoje biografije. Što je veći brend u pitanju sa dobrim zaradama zaposlenih, to je veća konkurencija. Da li se zapitate, kako ćete vi, sa samo jednom od mnogobrojnih biografija proći prvi krug? Šta je to što će vaš cv razlikovati od drugih?

U pitanju je dizajn. Ako konkurišete za poslove vezane za grafički ili web dizajn, marketing ili IT, morate pokazati svoju kreativnost. Ukoliko ste zainteresovani za rad u finansijama ili ljudskim resursima, cv bi trebalo da bude svedeniji. Bićete primećeni ako napravite biografiju u duhu starih novina, video-igrica,  infografika ili minimalističkog dizajna sa ikonicama. Na sajtu Canva imate šablone biografija koje možete izmeniti po svom ukusu.

cv
Foto: pixabay.com

Sadržaj biografije

Skrenuli ste pažnju na sebe neobičnim dizanom cv-ja. To ne mora da bude plus ako njegov sadržaj nije u skladu sa oglasom. Postoje teorije u SAD-u da poslodavci „provlače“ biografije kroz određene programe koji prikazuju poklapanja reči iz cv-ja sa tekstom oglasa. Kandidati su se dosetili genijalne ideje, 80% teksta oglasa stave na pozadinu bledim slovima i tako sebi povećavaju šanse da budu izabrani za naredni krug selekcije. Da li je zaista to istina i da li su se drugi veliki brendovi u Srbiji dosetili programa za automatsku selekciju, ne znamo. Znamo samo da nije na odmet ubaciti što više reči iz oglasa u svoj cv, jer zaposleni u HR u proseku 15ak sekundi posvete jednoj biografiji. U tom kratkom periodu, treba naglasiti upravo ono što poslodavac traži.

Struktura biografije

Napravite dobru strukturu i obavezno unesite sledeće podatke:

#1  Lične podatke: ime i prezime, kontakt telefon, e-mail, mesto prebivališta, datum rođenja

#2  Relevantno radno iskustvo od najnovijeg do najstarijeg

Ako konkurišete za posao u ljudskim resursima, naglasite vaše iskustvo sa radom u timu ili organizacijom poslovanja, nikoga ne zanima da li ste radili kao konobar na splavu tokom raspusta. Kandidati bez radnog iskustva potrebno je da napišu seminarske radove koje su objavili, projekat koji su vodili ili gde su volontirali. Kod radnog iskustva morate napisati naziv firme, poziciju, vremenski period koji ste proveli radeći u toj kompaniji i zadatke koje ste obavljali (u kratkim crtama)

#3 Obrazovanje

Navedite ime obrazovne ustanove, mesto u kome se nalazi, godinu kada ste je upisali i godinu kada ste završili (ako niste završili stavite da je „u toku“) i zvanje koje ste stekli. Možete dodati stipendije koje ste osvojili ili druge nagrade koje smatrate svojim dostignućem

#4 Obuke i kursevi

Poslednjih godina sve više se cene praktična znanja, stoga je segment obuke i kursevi u cv-ju jako važan. Navedite naziv kursa, vreme održavanja i predavača ako je to neka poznata ličnost iz oblasti za koju konkurišete

#5 Veštine

Istaknite svoje veštine posebnim odeljkom u biografiji, jer je to ključno za oko HR-a. Nije dovoljno da napišete „rad na računaru“, već obavezno naglasite MS Office paket (Word, Excel Power Point) i napišite nivo znanja na skali: početni, srednji, napredni, ekspertski. Pored MS Office-a, napišite u koje još programe koristite, na primer Adobe Photoshop, My SQL, Python, Java Script, C++, WordPress, SAP, BI Power ili pak neke alate (tools) kao što su Ahrefs, Hootsuit, Ads Manager itd.

#6 Strani jezici

Navedite strani jezik koji govorite i nivo svog znanja, a obavezno dodajte i sertifikat kursa koji ste završili.

#7 Hobi  i lične osobine

Ne toliko bitna, ali ipak nezanemarljiva stvar su hobiji iz koji se mogu videti vaše sfere interesovanja. Razmislite koje osobine su bitne za poziciju za koju konkurišete, kao što su analitičnost, komunikativnost, elokvencija, timski duh.

#8 Društvene mreže

Poželjno je da stavite link poslovne društvene mreže – LinkedIn u svoj cv. Poslodavci će svakako pretražiti vaše profile na social media ako ih zainteresujete, zato nema potrebe stavljati Facebook ili Instagram.

cv1
Foto: pixabay.com

Fotografija za dobar cv

Ako ste sve dobro struktuirali, upisali i dizajnirali, potrebno je da dodate fotografiju. Biografije bez fotografije nemaju baš dobru prolaznost, jer ljudsko oko  voli vizuelne efekte. Statistike pokazuju da LinkedIn profili sa fotografijama imaju 14 puta više pregleda od profila bez nje. Izbegavajte selfije, sečene fotografije gde ste bili sa drugim ljudima, na kojima se vidi nešto u pozadini, fotografiju cele figure, mutne i pikselovane fotke. Dobra fotografija za dobar cv mora da bude vaše lice spreda, sa jednobojnom pozadinom, jasno vidljiva, na kojoj ste poslovno obučeni i na kojoj nemate usiljeni izraz lica.

Optimalna dužina cv-ja je jedna stranica A4 formata, eventualno dve. Nemojte pisati romane i što je još bitnije, nemojte lagati!

Motivaciono pismo

Kada ste napravili dobar cv, pre nego što aplicirate za posao, napišite i motivaciono pismo. Poslodavac voli da vidi da ste se potrudili i da pročita zašto baš vas da izabre za oglašenu poziciju. Obavezno napišite naziv kompanije i poziciju za koju konkurišete, zatim vaše ime i prezime, kontakt telefon i e-mail. Počnite sa „Poštovani“ i završtite za „Srdačno“. U njemu je bitno da navadete zašto želite da budete deo te kompanije, zašto ste prava osoba za tu traženu poziciju, šta je ono što nudite, koji su vaši motivi za uspeh. Vodete računa da ne bude predugačko, maksimum jedna stranica A4.

Prilikom konkursa, osnovni cilj treba da bude kako da postanete najbolji u svom poslu. Dobar cv i relevantno motivaciono pismo, skrenuće pažnju poslodavca. Nemojte očajavati ako se ne japrvih nekoliko kompanija, biće prilike, samo je potrebno da imate samopouzdanja. Glavu gore i menjajte cv u skladu sa oglašenom pozicijom.