Kako maksimalno uživati u poseti Beču – detaljni vodič kroz austrijsku prestonicu

bec-vece-panorama-krovovi
Unsplash.com

Beč, glavni grad Austrije, jedan je od najlepših i najposećenijih gradova Evrope.

Sa svojom bogatom kulturnom istorijom, mnoštvom parkova, prelepim arhitektonskim blagom i šarmantnom atmosferom, Beč nudi nezaboravno iskustvo svim posetiocima. U ovom detaljnom vodiču pružićemo vam savete i preporuke kako maksimalno uživati u poseti Beču.

Kako najlakše stići do Beča?

Postoji nekoliko opcija za putovanje iz Beograda do Beča.

Jedan od najkraćih načina je putovanje avionom. Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu ima redovne letove do bečkog aerodroma, a putovanje traje sat i 10 minuta. Autobusi su takođe popularan način putovanja i postoje različite autobuske kompanije koje pružaju usluge prevoza između Beograda i Beča. Ipak, najkomforniji način putovanja je kombijem koji kupi putnike na kućnoj adresi i ostavlja na željenoj u Beču.

Oni saobraćaju tokom cele godine i veoma su pouzdani. Google pretraga „Beč Beograd prevoz“ pružiće vam informacije o svim raspoloživim prevoznim opcijama ovog tipa i ceni karata.

Istražite istorijski centar grada

Stigli ste u Beč, šta sada?

bec-zgrada-kiosk
Unsplash.com

Prvi korak u otkrivanju Beča je istraživanje njegovog istorijskog centra. Počnite svoju avanturu na čuvenom Trgu Marije Terezije, koji je okružen impozantnim zdanjima i prelepim parkovima. Odatle možete prošetati kroz glavnu šoping ulicu, Mariahilfer Strasse, do Stefanskog trga, gde se nalazi Stephansdom katedrala, simbol grada i najviša crkva u Austriji.

Ne zaboravite da se popnete na kulu katedrale i uživate u prelepom panoramskom pogledu na grad.

Posetite dvorac Schönbrunn

Dvorac Schönbrunn, koji je nekada bio letnja rezidencija Habzburgovaca, je jedna od najpopularnijih atrakcija u Beču. Ovaj prelepi barokni dvorac okružen je veličanstvenim vrtovima i parkom, koji su takođe vredni posete. U unutrašnjosti dvorca možete istražiti kraljevske apartmane i posetiti čuvenu Gloriette terasu koja nudi predivan pogled na dvorac i okolinu.

Uživajte u umetnosti u muzejima Beča

Beč je dom nekih od najboljih umetničkih muzeja na svetu. Posetite Muzej istorije umetnosti, gde ćete pronaći veliku kolekciju klasičnih umetničkih dela, uključujući i čuvenu sliku „Portret Adele Bloch-Bauer“ od Gustava Klimta. Takođe, preporučujemo posetu Muzeju Belvedere, gde možete videti remek-dela austrijske secesije, uključujući Klimtov čuveni „Poljubac“. Ne zaboravite i na Muzej Albertina, koji je dom velike kolekcije crteža i grafika.

Probajte tradicionalnu bečku kuhinju

Bečka kuhinja je prava poslastica za sve gurmane.

Kada posetite Beč, ne propustite priliku da probate neke od njenih tradicionalnih specijaliteta. Jedan od najpoznatijih je bečka šnicla (Wiener Schnitzel), tanko isečena i panirana svinjska ili teleća šnicla koja se prži u puteru dok ne postane hrskava. Takođe, neizostavna poslastica su Mocart kugle, čokoladne bombone s marcipanom i nugatom, koje su popularne i kao suvenir. Za slatkoholičare tu su i kajserschmarrn (vrsta palačinki), apfelstrudl (štrudla od jabuka) i sachertorte (čuvena čokoladna torta).

Za ljubitelje kobasica, bečke kobasice (Wiener Würstel) su nezaobilazne. Ove kobasice se obično služe sa senfom i hlebom. Uživajte i u gulašu od govedine (Fiaker Gulasch), bogatom jelu koje se služi sa knedlama od krompira. Bečka kuhinja će vas očarati raznovrsnošću i bogatim ukusima!

Uživajte u muzičkoj sceni Beča

Beč je grad muzike, poznat po svojim koncertima klasične muzike i operi. Posetite Bečku državnu operu i uživajte u izvođenju nekih od najpoznatijih opera i baleta.

Takođe, možete prisustvovati koncertima u čuvenom Muzikferajnu ili posetiti Haus der Musik, interaktivni muzej posvećen muzici. Ne propustite priliku da čujete čuveni bečki hor „Bečki dečaci“ koji je nedavno napunio svoj 525. rođendan.

Vožnja bečkim tramvajem i krstarenje Dunavom

Da biste doživeli autentičnu atmosferu Beča, preporučujemo vožnju tramvajem kroz grad. Tramvaji su ne samo praktičan način prevoza, već vam pružaju i priliku da uživate u pogledu na arhitekturu i ulični život. Takođe, naš savet je da ne propustite krstarenje brodom Dunavom, gde se možete opustiti na reci i uživati u prelepim pejzažima ovog izuzetno čistog grada.

Posetite park Prater i zabavni park u sklopu njega

sarena-zgrada-bec
Pexels.com

Ako putujete sa decom i porodicom ili jednostavno želite da se opustite i zabavite, posetite park Prater. Ovaj prelepi park nudi brojne atrakcije, uključujući čuveni veliki bečki panoramski točak, koji nudi prelep pogled na grad.

Osim panoramskog točka, tu se nalazi i zabavni park u kom će u zabavnim vožnjama uživati najmlađi, ali i oni malo stariji!

Šetajte pored Dunava i posetite Dunavski toranj

Beč se nalazi na obalama reke Dunav, pa iskoristite priliku da šetate duž reke i uživate u prelepim pejzažima. Posetite Dunavski toranj (Donauturm), koji je simbol grada i pruža prelep panoramski pogled na Beč. Možete se popeti na toranj, a kasnije uživati u obližnjim restoranima i kafićima.

Beč je grad koji ima mnogo toga da ponudi i ovo je bio samo deo onoga što možete doživeti tokom posete. Uvek je dobro istražiti unapred i napraviti plan za obilaženje kako biste maksimalno iskoristili vreme u Beču. Ne zaboravite da se opustite, uživate u prelepim pejzažima i doživite jedinstvenu atmosferu ovog prelepog grada. Beč će vas očarati svojom kulturom, istorijom i šarmom i pružiti vam nezaboravno iskustvo!