Kako da vaša spavaća soba odiše toplinom i harmonijom

Spavaća soba predstavlja prostoriju u kojoj završavamo jedan i započinjemo drugi dan. Istovremeno to je mesto na kome se opuštamo, sređujemo misli i uspostavljamo balans nad sopstvenim životom. Zato je važno urediti je u skladu sa svojim željama i potrebama. To je mesto na kome ćete posvetiti pažnju sebi i svom partneru. Jednostavno, to je oaza mira unutar doma. Upravo iz tog razloga je važno ozbiljno pristupiti njenom uređenju i stvaranju prijatne atmosfere. 

Boje zidova treba da su opuštajuće i nežne

Ukoliko je spavaća soba mala, idealan izbor je bela boja zidova. Zahvaljujući boji prostor neće delovati klaustrofobično bez obzira na kvadraturu prostorije. Kako ne bi delovalo suviše sterilno i bezlično, obavezno dodajte neki detalj u boji. Udobni raznobojni jastuci pobacani po krevetu će osvežiti prostor. Osim jastuka, zavese i staza pored kreveta će doprineti da kreirate prostor u kome ćete uživati, a koji će istovremeno biti odraz vaše ličnosti. 

Ukoliko je spavaća soba nešto većih dimenzija preporučuje se krečenje zidova u neku nežnu, umirujuću boju. 

Šta je neophodno da ima spavaća soba ukoliko planirate da beba spava sa vama – bebin krevetac je neophodan

Ne smete dozvoliti da vaša spavaća soba bude pretrpana nameštajem, jer pretrpanost narušava sklad i harmoniju. Zbog toga je važno da pažljivo odaberete nameštaj. Bračni krevet se najčešće nalazi na sredini prostorije sa uzglavljem uz zid. Tapacirani bračni ležaj koji ima veće uzglavlje je udoban zbog mogućnosti čitanja pre spavanja. Ovakav ležaj se preporučije i za mlade bračne parove koji očekuju novog člana porodice.   Bebin krevetac trebalo bi staviti uz sam krevet, posebno u mesecima dok je beba sasvim mala, jer je preporučljivo da u tom periodu spava sa roditeljima u sobi. 

Kako bi se stvorio bolji vizuelni efekat, dizajneri enterijera preporučuju ugradne plakare. Postavite ih tako što ćete maksimalno iskoristiti visinu prostorije. Pored garderobera možete smestiti i komodu istog dizajna kako biste napravili skladnu celinu. Ukoliko niste u situaciji da pravite ugradni plakar, uz malo mašte i spretnosti možete preraditi postojeći garderober. Stari ormar može prefarbati kvalitetnim i postojanim bojama ili ga možete osvežiti tako što ćete ga delimično obložiti samolepljivom folijom. Tako ćete dobiti potpuno nov komad nameštaja, samo vodite računa da vam se dezeni uklope sa ostatkom enterijera. 

Iako se televizor ne preporučuje u spavaćoj sobi, to je pravilo koje gotovo svi kršimo. U spavaćoj sobi ne bi trebalo da imate elektronske uređaje, uključujući i mobilni telefon. Svetlost koju emituje ekran oponaša dnevno svetlo, što šalje pogrešne signale vašem mozgu i sprečava da lako utonete u san.

Pažljivo birajte osvetljenje za spavaću sobu

Zidna rasveta u kombinaciji sa klasičnim osvetljenjem će doprineti osećaju prijatnosti i harmonije u sobi. Brižljivim odabirom rasvete, osim što ćete namenski osvetliti sobu, možete stvoriti prisnu atmosferu u prostoriji. Adekvatna rasveta dodatno doprinosi osećaju prijatnosti i opuštenosti, tako da izbor stonih lampi treba da vam bude prioritet.

Spavaća soba ne treba da bude hladna, ali ni previše topla. Ukoliko nemate centralno grejanje, pažljivo odaberite grejno telo, imajući u vidu činjenicu da umerena temperatura doprinosi kvalitetu sna. Spavanje u hladnijoj sobi pomaže u održavanju nivoa kortizola što podrazumeva eliminaciju stresa i bolji kvalitet sna. 

Kako odabrati prekrivače i zavese za spavaću sobu?  

Kako bi vaš krevet postao oaza mira i harmonije, izbegavajte upadljive dezene posteljina. Umesto drečavih, koristite jednobojnu posteljinu ili onu neutralnih, pastelnih boja. Nabavite dekorativne prekrivače i jastučiće kako bi krevet dobio potpuno drugačiji izgled. 

Zavese su veoma važne u spavaćoj sobi, jer obezbeđuju privatnost, intimnije osvetljenje, a istovremeno mogu biti i veoma lepa dekoracija. Ukoliko koristite obične, plastične venecijanere ili drvene roletne, pažljivo odaberite zavese čiji će se dezen uklopiti sa ostatkom prostorije. Rolo zavese su idealan izbor, jer zahvaljujući elegantnom i modernom dizajnu savršeno regulišu svetlost u sobi. 

Dodatna dekoracija prostora 

Dekoracija prostora je veoma bitna, jer njome dajemo svoj lični pečat, što doprinosi osećaju prijatnosti. Morate voditi računa da ne preterate kombinujući različite stilove, jer ćete stvoriti kontraefekat. 

Boja dekorativnih elemenata ne bi smela da odudara od boje zidova i ostatka nameštaja. Ako vam prostor dozvoljava, možete staviti zidne police na koje ćete smestiti kutije sa nakitom i poneki ram sa dragom fotografijom. 

Ovo su samo neki od saveta za uređenje spavaće sobe. Svakako je najbolje da je uredite vođeni intuicijom, pri čemu treba usaglasiti želje i mogućnosti. Kako bi vaša soba zaista odisala toplinom i harmonijom, ne zaboravite da unesete u nju vedrinu, optimizam i pozitivne vibracije.