Kako da vaša garaža uvek bude pregledna?

Većini ljudi garaža ne služi samo za parkiranje automobila već i za skladištenje nepotrebnih stvari. Retki su oni čija je garaža uredna i sređena.  Jednom kada vam to postane navika, videćete koliko će vam to doneti koristi i koliko ćete se lakše snalaziti u njoj. Umesto da gubite vreme tražeći neki predmet u garaži, raspremite je i učinite preglednom. Daleko je jednostavnije i praktičnije.

Napravite okvirni plan 

Pre nego što pristupite raspremanju garaže, napravite okvirni plan gde bi koji predmet trebalo da stoji. To će vam uštedeti vreme i ubrzati proces raspremanja garaže. Ne dozvolite da vas obuzme sentimentalnost, pa da dođete u situaciju da čuvate stvari koje vam zapravo nisu potrebne. Koliko god da smo svi skloni tome, pokušajte da iskorenite ovu ružnu naviku.

Najpre napravite plan za organizaciju garažnog prostora, kako prema svojim potrebama tako i prema potrebama vaših ukućana. Klasična garaža podrazumeva parking mesto za automobil, kao i skladišni prostor za razne vrste alata, sezonsku dekoraciju, kao i sportsku opremu. Ukoliko lepo rasporedite predmete i popakujete sitan alat na police, sigurno je da ćete dobiti znatno više prostora koji možete kvalitetno upotrebiti. U tom slučaju možete deo garaže iskoristiti za teretanu, radionicu ili nešto treće. 

Pre nego što krenete sa raspremanjem garaže, najpre izmerite dužinu i širinu unutrašnjeg prostora kako biste napravili skicu. Zahvaljujući skici ćete mnogo lakše moći odrediti raspoloživ prostor.

Iznesite sve iz garaže napolje 

Za razliku od raspremanja kuće gde stvari pomerate, sa garažom je daleko lakše, jer možete sve stvari da iznesete ispred, u dvorište. Ne samo da ćete olakšati sebi posao prilikom čišćenja, već ćete jasno uvideti šta treba baciti, šta pokloniti, a šta zadržati za sebe.

Sortiranje stvari koje ste izneli iz garaže

Kada ste izneli sve iz garaže, vreme je da pristupite sortiranju stvari. To je idealna prilika da odlučite šta vam je zaista potrebno a šta vam samo bespotrebno zauzima prostor. Kako biste lakše odlučili šta ćete pokloniti nekome, koristite pravilo 5 sekundi. Ukoliko neki predmet zadržite u rukama preko 5 sekundi znači da vam nije neophodan. Vreme je da ga poklonite nekome kome će koristiti.

Verovatno i sami imate u garaži neispravan alat koji skuplja prašinu jer nema nikakvu upotrebnu funkciju. Čak i ako mislite da ćete nešto od toga odneti na popravku, velika verovatnoća je da to na kraju ipak nećete učiniti. Da je u pitanju nešto što vam je zaista potrebno, odavno biste ga popravili.

Da li vam je garaža puna nepotrebnih stvari? 

Sledeći korak je bacanje nepotrebnih predmeta. Ukoliko se oslobodite viška stvari, ne samo da ćete dobiti više prostora u garaži nego će vam preostale stvari izgledati dosta preglednije. Oism toga, kasnije ćete znatno lakše sortirati stvari i naći im odgovarajuće mesto.

Sa raspremanjem počnite od jednog ćoška i krećite se u smeru kazaljke na satu. Svaki predmet koji uzmete iznesite iz garaže, a zatim ga sortirajte prema unapred određenim kategorijama. Odvojte na jednu stranu alat, na drugu sportske rekvizite, na treću sezonsku dekoraciju itd. Ukoliko vam je lakše, sav otpad možete spuštati na jedno mesto, kako biste ga odatle preneli do kontejnera.

Garaža mora biti očišćena i dezinfikovana 

Nakon što ste sortirali stvari iz garaže, vreme je da ih popakujete. Pre toga obavezno dobro očistite garažu od plafona do poda. Poskidajte paučinu koja se nakupila na zidovima, a zatim  očistite prašinu i prljavštinu sa zidova i polica. Police čistite toplom vodom i deterdžentom. Bilo bi idealno kada biste mogli i da okrečite prostoriju. Ne zaboravite da detaljno prebrišete prozor ukoliko ga imate, kao i  garažna vrata, jer se i na njima skuplja prašina. Ako je potrebno, popravite police ili ormariće koji se nalaze u garaži.

Sortiranje i pakovanje stvari na police

Sledeći korak je pakovanje stvari po unapred utvrđenom redosledu. Odredite police na kojima stoji alat za kućnu upotrebu, za automobil, kao i baštenski alat. Predmete koje često koristite stavite na police, a u ormariće posklanjajte predmete koje ređe koristite. Za kačenje velikih alata kao što su baštenske makaze, lopate ili čekić najbolje je da koristite kuke. Ne zaboravite da grupišete predmete po kategorijama, jer ćete se tako lakše snaći onda kada vam budu zatrebali.

Toksične supstance, hemikalije i boje držite u zaključanim ormarićima ili na gornjim policama van domašaja dece. Ovo je veoma bitna stavka zbog koje bi trebalo da garažna vrata uvek držite zatvorena.

Ukoliko poslušate naše savete za uređenje garaže, sve stvari u njoj će vam biti preglednije i moći ćete lako da se snađete. Možda će vam njeno detaljno raspremanje oduzeti više sati, ali zadovoljstvo koje ćete osetiti nakon toga je nemerljivo.