Kako da uredite dvorište kao oazu za dečju igru

devojčica-na-ljuljašci
Pexels.com

Igra je neodvojivi deo svakog detinjstva, a inspirativno igralište u dvorištu može deci pružiti mnogo sati uživanja.

Razmišljate o tome da preuredite dvorište ili već imate kompaktan vrt u koji ne znate kako da uključite igralište za dete? Možda biste želeli da izbegnete set za igru koji zauzima dragoceni prostor, a da opet priuštite svojim mališanima kreativan kutak za igru na otvorenom. Dobra vest je da uz neke jednostavne strategije, a bez većih troškova možete u svoj baštenski pejzaž uključiti dečju igru. Pročitajte.

Kućice za decu ili šatori kao savršena skrovišta

Deca vole da grade svoje svetove i čuvaju “tvrđavu” od pogleda odraslih, u bukvalnom i prenesenom značenju. Ako tragate za brzim, lakim i kreativnim rešenjima koja će vaša deca voleti, jedno od njih je svakako kućica ili šator. Za realizaciju ovih ideja vam ne treba mnogo ulaganja. Šator možete napraviti sami ili poručiti konstrukcije i raznobojna platna koja će se lepo uklopiti u ćošku vrta.

kućica-za-decu
Unsplash.com

Još uzbudljivije i lepše za dete može da bude ako dobije kućicu u kojoj može da se igra, čuva igračke i prima “goste”, odnosno drugove ili lutke. Nabavka kućice za decu je jednostavna danas. Postoji širok asortiman dvorišnih kućica, u raznim bojama sa bajkovitim detaljima i za devojčice i za dečake. Najbolje od svega je što se brzo montiraju, bilo da dolaze sa ili bez vratanca i prozora. Uglavnom su napravljene od kvalitetne plastike, čvrste su i stabilne i lako se održavaju.

Druga varijanta savršenog skrovišta za dečju igru je kućica na drvetu. Ipak za ovaj projekat je potrebno mnogo više truda, dodatnog vremena i novca, pa je plastična dekorativna kućica isplativije rešenje.

Ljuljaške, tobogani i bazeni

Zamislite tu radost vašeg mališana kad ne mora da čeka da ga odvedete na obližnje igralište da bi se ljuljao, klackao ili spuštao niz tobogan. U zavisnosti od toga kojim prostorom raspolažete, možete nabaviti jednu ili više ovih spravica za igru. Nema sumnje da će ljuljaška koja visi sa drveta postati veliki deo uspomena iz detinjstva vaše dece.

Možete iskoristiti igračke kao specijalnu karakteristiku dizajna tako što ćete se opredeliti za drvene ljuljaške i klackalice umesto plastičnih.

devojčice-na-ljuljaškama
Pexels.com

Za letnje mesece pripremite kutak za kupanje. Manji ili veći bazen sa toboganom definitivno poziva na zabavu i uživanje. Ako dodate suncobran, sto i stolice ili čak ležaljku, stvorićete sjajno mesto u kome mogu podjednako uživati i deca i odrasli.

Iskoristite vertikalni prostor

Table, zidovi za penjanje i korpe sa igračkama mogu se okačiti da vise sa baštenskih zidova i ograda. Ne samo da deluje dekorativno, već i smanjujete rizik od “haotičnog izgleda” dvorišta u kome su razbacane dečje kofice, kante, lopte i lutke. Za stariju decu možete od jednog zida napraviti dobru podlogu za bioskopsko platno, sa policama za omiljene napitke, na primer. Još jedan od pametnih načina da iskoristite baštenski zid (ili zid šupe) jeste da okačite tablu za crtanje i pisanje ili uvek deci zanimljiv koš za prve košarkaške poteze.

Table su odlične za podsticanje kreativnosti i obezbeđivanje prostora gde vaša deca mogu da se izraze rečima i slikama. Postoje table dizajnirane za upotrebu na otvorenom, pa je kupovina ovih proizvoda najlakša i najpogodnija opcija (umesto da bojite zid ili sami pravite ram). Ako se ipak odlučite da sami bojite zid ili ogradu, obavezno kupite boju za tablu namenjenu za spoljašnju upotrebu.

Zip-line za dnevnu dozu pustolovine

Dodajte malo avanture svom dvorištu tako što ćete postaviti zip-line. Zip line kompleti za decu dostupni su na internetu i dolaze sa uputstvima koja opisuju kako lako da ih instalirate između dva drveta u vašem dvorištu. Ako slučajno imate veliko dvorište sa velikim drvećem, na raspolaganju su i kompleti za odrasle, tako da imate priliku da napravite zabavu i za sebe i za decu.

Kutija sa peskom za razvijanje mašte i čula

Ima li deteta koje ne voli igru u pesku? Pesak pruža umirujuće čulno iskustvo i pomaže razvijanje mašte. Ne treba vam veliki budžet da napravite kutiju sa peskom za dečju igru. Tome može poslužiti i sanduk za sadnju, koji će se pritom odlično integrisati u baštu.

dete-u-kutiji-sa-peskom
Pexels.com

Dete će imati dovoljno mesta za pravljenje kula ili kreiranje pravog gradilišta sa kamiončićima i bagerima. Pored toga, ako postavite kutiju u vrtu, omogućavate mu da se bliže upozna sa sa biljkama, leptirima, bubama i pticama. Ne zaboravite da dodate klupu i suncobran ili neku zasenu za zaštitu vaših mališana od sunca dok učestvuju u kreativnoj igri.

Napravite prostor za odmor

Svakome je ponekad potreban odmor. Bilo da je bio težak dan u školi ili se ne slažu sa nekim od svoje braće i sestara, ponekad će vašoj deci trebati prostor gde se opustiti. Za neku decu to može biti i omiljeni način da provode slobodno vremečitanje dobre knjige, crtanje, pisanje u svom dnevniku, pevanje uz omiljene pesme ili slično. Naravno, sve ove stvari mogu da rade u svojoj sobi, ali stvaranje prostora za opuštanje napolju im omogućava da uživaju u ovim aktivnostima dok istovremeno provode vreme na svežem vazduhu.

Ne zaboravite na skladište za igračke

Svakom roditelju je jasno, deca imaju tendenciju da gomilaju stvari. Igračke, lopte, kamenčići, improvizovane igračke “od štapa i kanapa” – ničeg se ne odriču. Ako samo malo izgubite iz vida organizaciju svega, lako ćete završiti sa neurednim dvorištem punim igračaka.

Da se ne biste svake večeri borili sa haosom ili pak unosili ponovo zaprljane igračke u kuću, dobro je da promislite o rešenju za njihovo skladištenje. Za odlaganje možete iskoristiti klupu – ne samo da ćete sačuvati red u bašti, već i dati deci prve lekcije o značaju čuvanja stvari.

Plan za stariju decu i tinejdžere

U današnje vreme može biti poprilično izazovno za roditelje da namame stariju decu i tinejdžere napolje. Međutim, bašte mogu da budu izuzetno zabavno mesto za opuštanje s prijateljima. Neke od praktičnih ideja koje lako možete realizovati jesu pravljenje bioskopa na otvorenom ili kutka za izležavanje.

Ne trebaju vam dodatni sto i stolice, možete kreirati sjajno mesto za odmor i druženje koristeći palete i mekane jastuke. Zapravo, u ovaj uradi-sam projekat možete uključiti i svog tinejdžera, tako što ćete zajedno izabrati izgled nameštaja i posvetiti jedno ili dva popodneva pravljenju prijatnog kutka.

Kada odvojite prostor za igru od prostora za odrasle u dvorištu dajete deci osećaj da im neko mesto pripada. Lakše im je da se osamostale, uživaju neometano u svojoj igri, a opet su bezbedni – jer su stalno roditeljima na oku.