Kako urediti dvorište posle kupovine kuće?

Poslednjih godina što zbog epidemije virusa, što zbog nekih drugih trendova, kupovina kuća u manjim mestima je naprosto procvetala. Sve više mladih bračnih parova, pogotovo iz IT industrije se odlučuje na ovaj korak. Tako smo i mi došli na ideju da promenimo način života i rada i da pronađemo našu kuću i naše dvorište iz snova.

To se i dogodilo. Već neko vreme jedna kuća u Futogu je i novi dom za moju porodicu. Sređena, lokacija taman kako treba, ni u centru ni daleko od centra. Ni daleko od Novog Sada što je posebno važno. Za nas ključno mesto internet konekcija sasvim pristojna i stabilna. Dvorište pomalo praznjikavo ali prostrano. Već smo se navikli. Rad, red i disciplina, na to smo navikli, ali okruženje čini da se osećamo drugačije i da utičete na njega kada vam se poslože zvezde.

Kad naiđe plima inspiracije

Ono kad ležerno izađete na trem, bacite pogled na dvorište dok se sunce trudi da zaviri u vaš eksterijer i baš tad vam nekako dođe da je vreme za osveženje. Ne ono iz frižidera već za nešto novo u vašem eksterijeru, vašem dvorištu.

Nije bitan razlog. Da li ste videli negde lepše sređeno dvorište, recimo kod komšije, na internetu ili na tv-u, jednostavno, osećete da je vreme za unapređenje vašeg kućnog okruženja.

Prvo zasedanje užeg sastava vašeg kućnog saveta, u kome ste iz prve ubedili njega da je to zaista neophodno a on se složio bez previše diskusije. Ionako će radove na uređenju realizovati profesionlaci a nekada je otpor uzaludan. Treba to na vreme prepoznati. Jer kad ona nešto tako iskreno naumi nema razloga za odugovlačenje i podmetanje klipova. A možda nešto simpatično i zanimljivo ispadne posle tih radova.

Leto idealno godišnje doba za uređenje dvorišta

Kada nešto raditi po dvorištu ako ne leti? Idealno vreme, 30 do 35 stepeni u hladu, taman došli sa godišnjeg odmora. Akumulatori napunjeni. Višak energije isijava na sve strane i baš bi bilo šteta da se ne iskoristi za ove male i jednostavne radove oko kuće. Makar na prvi pogled i u planovima.

Prvi korak analiza činjeničnog stanja

Kao u pravom inženjerskom projektu ili dobrom računarskom programu. Da vidimo šta je sada, možda je sve idealno i kako reče Čola, ja tu ne bih ništa diro.

Ipak nije. Uvek ima prostora za unapređenje.

Tekuće stanje – trava. Kada pada kiša neprohodno, blatnjavo, klizavo.

Može bolje.

Kako?

Betonska galanterija za uređenje dvorišta, moderno i praktično

Plan jednostavan, makar iz mog ugla. Popločati stazicu, taman toliko da se ne naruši utisak zelenog i taman toliko da bude laka za održavanje. Posse nekoliko noći pretraga na Internetu, betonska galanterija i behaton ploče su se nametnuli kao racionalna varijanta po cenovnom i praktičnom kriterijumu. Modernistički pristup i beton u punoj snazi su dobtina kombinacija za lepo i praktično uređenje dvorišta. Nije da se nismo uputili u materiju. Malo smo se raspitali, više čitali relevantne tekstove o betonskoj galanteriji na Internetu i shvatili da beton ima skoro neograničene mogućnosti u pogledu dizajna, boja, tekstura.

Nije bilo teško ukapirati zašto i mnogi drugi favorizuju ovaj materijal. Jeftin za održavanje a dugotrajnost se podrazumeva. I što je posebno važno uklapa se u naš budžet.

Koliko košta betonska galanterija

A kolika je cena popločavanja? Taman koliko treba. Ne previše skupo za napraviti jer budžet je uvek osetljiva tačka. A prednji deo dvorišta isped kuće može da se iskoristi za elegantnije parkiranje. Sada to izgleda baš loše, ostaju tragovi na travi. A trava ne može da raste pa gosti i domaći nemaju gde da parkiraju i tako je to moralo da bude.

Više ne mora. Plan je da se poploča mali deo ispred kuće i da se rezerviše za parkiranje. Možda i malo multitaskinga pa se taj deo može koristiti i kao improvizovani teren za basketicu. U garaži je već sto za stoni tenis i nema mesta za dvoja kola. Kako zamišljeno, kako zaplanirano, tako i urađeno.

Još nešto osim popločavanja staze i parking prostora?

Uvek može još nešto. Popločavanje prednjeg dela za parking je u odsustvu mesta u garaži uvek korisna opcija. Staza je nekako podrazumevana opcija, behaton ploče praktično i dobro rešenje i šta još ostaje?

I tako je došla i mala fontanica, možda više simulacija fontane ali je tu. Onako, za prestiž i šarm. A gde je fontanica tu je i dekorativna hranilica za ptice. Da povećate ugled i pokažete da volite prirodu, da volite životinje i da brinete kako će na primer ptičice iz kraja preživeti hladnu zimu ili pretoplo leto. Za imidž dušu dalo ali to ne radimo zbog imidža. I nije preskupo. Doduše, ima malkice više posla oko održavanja, ali dobar glas nije lako imati. Odnosno, naše zadovoljstvo nema cenu. A kad se umorimo ljuljašku ne možete da zaobiđete.

A nova česma u dvorištu? Ima prostora i ima smisla. Ivičnjaci za travnjak su već kliše, odomaćena opcija. Zašto ih ne bismo i mi imali? A staza ne mora biti usamljena. Ukrasne žardinjere mogu da pojačaju utisak lepote dvorišta i staza u njemu.

Nešto nedostaje? Rasveta u dvorištu odnosno osvetljena staza. Da noću ne koristimo svetlo na telefonu ugradili smo svetleće kablove. Mala investicija ali neobično simpatična, drugačija i korisna.

Kocka, kocka, kockica i dvorište počinje da liči na ono na početku inspiracije. Nema bazena ali u nekoj sledećoj iteraciji možda se osmelimo i za tu investiciju.Kuća sa prikladno popločanim dvorištem – nove dimenzije uživanja

Kada izađete iz kuće i ako u bilo koji kutak u dvorištu možete doći bez čizama od pola metra već ste napravili moćan iskorak u podizanju komfora i standarda življenja. Neopisivo je lep osećaj da je to vaše dvorište, vaš kutak za odmor, opuštanje, uživanje, druženje, nekada i posao i ono najlepše nezamenljive trenutke u podizanju dece. Sa relativno skromnim budžetom došli smo do funkcionalnijeg i korisnijeg prostora oko kuće uz naravno, dobar plan i pravu firmu koja ima majstore koji neće doći sledeće već su došli i završili sve što treba baš ove godine.

Autorski tekst: AleAnt