Kako sačuvati biljke od ekstremnih vrućina

Visoke temperature su prilično iscrpljujuće čak i za one biljke koje nisu preterano zahtevne i ne traže često zalivanje. Prilikom ekstremnih vrućina, brigu o biljkama treba prilagoditi pružajući im nešto više nege nego u uobičajenim uslovima. Ako se pitate kako sačuvati biljke od ekstremnih vrućina, u nastavku teksta vam donosimo nekoliko proverenih saveta pomoću kojih ćete biljkama osigurati što prijatniji boravak napolju i na veoma visokim temperaturama. 

Kada je najbolje vreme za zalivanje 

Postoje oprečna mišljenja o tome u koje doba dana je najbolje zalivati biljke. Dok jedni smatraju da je idealno vreme rano jutro, drugi tvrde da se bolji efekat postiže ukoliko ih zalivate uveče. 

Ako biljke zalivate ujutru, to znači da će  voda brže ispariti, tako da neće dopreti do korena pre nego što temperatura postane veoma visoka. Ukoliko odaberete večernje zalivanje, biljka će imati dovoljno vremena da upije vodu preko noći, ali će biti i podložnija raznim bolestima. Jedino pravilo oko koga su svi saglasni jeste da ne treba biljke zalivati po najjačem suncu. 

Postoji još jedan trik, a to je da iskopate rupu pored biljke, dubine oko 3 cm kako biste videli da li je vreme za zalivanje. Takođe postoji razlika među vrstama tla, zbog čega je biljke na peskovitom tlu potrebno mnogo češće zalivati u poređenju sa onima koje uspevaju na glinenom tlu. 

Na našem podneblju preporučljivo je večernje zalivanje kako bi biljke imale dovoljno vremena da upiju vodu, a koren u toku noći upije preostalu vlagu. Time se osigurava vlažnost u svim slojevima tla.  Važno  je zalivati duboko u zemlji, najmanje 15 cm ispod površine. Najbolji pokazatelj su listovi biljke. Ukoliko su spušteni, počinju da venu, što znači da je biljkama neophodna voda. 

Greška je zalivati biljke svakog dana pomalo. Najbolje je zalivati ih obilno i povremeno, ali treba voditi računa da se zemlja ne osuši u potpunosti. Naravno, sve zavisi od vrste biljke. U svakom slučaju, nikada je ne zalivajte po površini, već crevo za baštu postavite tako da zalivate zemlju u kojoj je biljka posađena. Ukoliko na zemlju oko biljke postavite razgrađeno đubrivo ili kompost, ne samo da ćete zaštititi tlo, već će zemljište duže zadržati vlagu. 

Pravilno zalivanje povrća u bašti 

Kada je reč o zalivanju bašte, budite oprezni kako vas ne bi zavarala suva površina. Većina biljaka ima duboko korenje koje upija vodu ispod zemlje, tako da čak i kada vam se učini da je suvo tlo, moguće je da pri korenu ima dovoljno vlage. Neke zeljaste biljke će splasnuti na visokim temperaturama, kako bi sačuvale vlagu, ali predveče kada se temperatura spusti ponovo će oživeti. Za sadnju tih biljaka birajte hlad, jer će im trebati manja količina vode.  Biljke koje se gaje u plastenicima, neophodno je dobro navodnjavati. Obavezno uveče zalivajte zemlju temeljno, ali ne učestalo, već kad se ukaže potreba. 

Trava uvene kada je suva, ali se brzo oporavi već uz prvu kišu ili zalivanje. Izbegavajte da hodate po isušenom travnjaku ili, u gorem slučaju, da parkirate automobil. Kombinaciju isušenosti i težine nijedan travnjak ne može da podnese, tako da će na tim mestima verovatno ostati rupe i neravno zemljište.

Paradajz u staklenicima treba zalivati svakodnevno, a za šargarepu je važno da tlo uvek bude vlažno kako se ne bi razdelila pri vrhu. 

Kako sačuvati biljke u saksiji na visokim tempteraturama

Visoke temperature predstavljaju opasnost i za saksijsko cveće, ali postoji nekoliko saveta pomoću kojih ga možete sačuvati i na veoma visokim temperaturama. 

Prizemne i viseće saksije zahtevaju mnogo češće zalivanje od biljaka koje su posađene u zemlju. Ukoliko imate prostora tokom velikih vrućina, viseće saksije sa cvećem premestite u hladovinu. Takođe, pri visokim temperaturama izbegavajte sve radnje koje mogu predstavljati dodatni stres za biljku, kao što su presađivanje, obrezivanje ili đubrenje. 

Koliko god delovalo trivijalno, svetlije saksije odbijaju sunčevu svetlost i apsorbuju manje toplote u odnosu na tamne koje se brže zagrevaju isušujući zemlju u njima. Zato je važno odabrati odgovarajuće saksije i žardinjere prilikom kupovine.  Saksijske biljke zalivajte uvek u isto vreme, bilo to rano jutro ili kasno veče. Obavezno dodajte kalijumovo đubrivo u saksije, jer kalijum predstavlja jedan od važnijih elemenata u ishrani biljke. U saksiju postavite komadiće borove kore, jer kora četinara zadržava vodu tako da će se zemlja sporije sušiti. 

Najbolji način da se izborite sa visokim temperaturama  je da uvek imate na umu to da biljke, baš kao i ljudi, vole hladovinu i osveženje iznutra. Stoga im to i priuštite.