Kako da sezonski sredite ormar po “kapsula” modelu?

Odeca

Ako svako jutro stojite pred garderoberom punim odeće i uzdišete nervozno jer “nemate šta da obučete”, složićete se da je vreme za promene. Prolećno raspremanje ormara je idealna prilika da jednom za svagda završite sa stresnim počecima dana.

Uprkos redovnom sezonskom sređivanju garderobera, mnoge žene se često suočavaju sa problemom nedostatka odeće, teškim sklapanjem kombinacija i slično. Usled neplaniranih i nesistematskih kupovina, slepog praćenja trendova logično je da se nađete u toj paradoksalnoj situaciji – ormar je pun odeće, a vi stvarno nemate šta obući. Međutim, rešenje postoji i ogleda se u efikasnom i sve popularnijem sređivanju ormara po kapsula modelu. Otkrivamo vam šta je kapsula garderober i kako da od ovog proleća postane deo vašeg životnog stila.

Kapsula ormar – kvalitetna odeća i jednostavna svakodnevica

Iako koncept kapsula ormara nije novina, mnogi ljudi ne znaju na šta se zapravo odnosi. Jednostavno rečeno, to je kolekcija osnovnih (basic) odevnih komada koji važe za klasiku, tj. odeću koja ne izlazi iz mode. Možda vam se čini da treba da uložite veliki napor da formirate svoju kapsulu, ali istina je da su sve šanse da ga već imate – negde iza sve te odeće koju godinama niste obukli. U pitanju su upravo one odevne kombinacije koje volite da oblačite za posao, druženja sa prijateljima i šetnje svakog dana.

Dakle, da biste razumeli kako da (uvek blago) neuredan ormar pretvorite u kapsula garderober trebaju vam samo odgovori na pitanja:

  • Koja odeća me čini zadovoljnom?
  • Koje odevne kombinacije prate moje životne navike?

Jednom kada ovo razjasnite biće vam poprilično lako da izgradite svoj modni stil i učinite svakodnevno oblačenje lakim zadatkom bez stresa.

#1 Analizirajte svoj modni i životni stil

Razumevanje sopstvenog životnog stila, dragih aktivnosti i obaveza koje su vam svakoga dana u rasporedu, dobar je početak za kreiranje kapsula ormara, tj. kolekcije garderobe koju ćete voleti i nositi s lakoćom.

Postavite sebi sledeća pitanja:

Koji je moj primarni posao i aktivnost? Čime se bavim u slobodno vreme? Kakvu odeću već posedujem?

Ako vaš posao zahteva nešto otmeniji stil oblačenja, u slobodno vreme volite izlaske u elegantnim restoranima, a u ormaru imate pretežno kežual odeću, jasno je da sledeća kupovina treba da bude usmerena na nešto formalnije komade. Kada imate svest o tome, nećete ponovo (neplanski) kupiti novi duks ili farmerice, koliko god da vam se dopadaju. Takođe, možete primetiti da neke košulje ili haljine stoje u ormaru mesecima nenošene. Sa obućom je slična situacija – možda imate previše štikli i baletanki, a više volite da nosite patike (imate samo jedan par).

Prema tome, konkretan presek stanja u ormaru i detaljna analiza životnih navika mogu vam pomoći da se rešite odeće koja vam samo zauzima mesto i osmislite kombinacije koje volite i koje ćete zaista nositi.

#2 Pratite mesec dana svoje modne navike

Za one koji dosad nisu mnogo pažnje poklanjali odevanju, praćenje modnih navika i vođenje “dnevnika” odevanja može biti naporan zahtev. Međutim, uhvatiti se ukoštac sa haotičnim ormarom postaje borba sa pozitivnim ishodom ako samo četiri nedelje beležite šta oblačite. Sa jednim ovakvim pregledom kapsula ormar ćete sklopiti vrlo lako. Ne samo da ćete razumeti koju odeću zaista često nosite, već će postati i više nego očigledno šta vam nikada nije u fokusu.

#3 Čišćenje ormara

“Dnevnik oblačenja” je ključ do minimalizma i lakše svakodnevice iz još jednog razloga. Sa jasnim uvidom u to koju odeću nikada ne nosite biće vam mnogo jednostavnije da rasteretite svoj garderober. Naravno, recikliranje, poklanjanje ili čak bacanje nekih starih odevnih predmeta ne znači da treba da svedete ormar na tri para pantalona i četiri košulje. Dovoljno je da sklonite odeću koju mesecima (pa možda i godinama) niste ni uzeli u razmatranje da obučete. Zamislite to kao igru – kreativno dizajniranje izloga butika gde se nalaze one odevne kombinacije koje vašem životnom stilu odgovaraju.

Odeca

Izdvojite odeću koju volite da nosite i u kojoj se osećate srećno i zadovoljno – ovo je baza vašeg kapsula garderobera. Potom posvetite pažnju odeći za koju uvek nađete izgovor da je ne sklonite, uključujući sve što niste nosili u poslednjih 30 dana. Ovaj korak je najzahtevniji, jer je potrebno da razvrstate odeću u nekoliko kategorija. Primera radi, šta biste ipak mogli nositi u narednoj jesenjoj/zimskoj sezoni, šta bi vam dobro došlo za ovu sezonu proleće/leto, kao i šta bi moglo tokom cele godine da dođe u obzir, poput patika, bluza i farmerica. Potom napravite gomilu odeće koju ćete pokloniti sestri, drugarici ili pak oglasiti na prodaju.

#4 Razmislite o svojim bojama

Kod kreiranja kapsula ormara i prolećnog raspremanja iako nije najbitnije, ipak jeste važno da se držimo određene palete boja. Dakle, nije neophodno da se striktno opredelite za neke tonove i nijanse, ali je sigurno da fokusiranje na dve do tri boje može da olakša ceo proces. Dnevnik modnih navika i odevanja koji ste vodili jasno će pokazati koji su to vaše omiljene nijanse. Dakle, sve što treba jeste da se držite toga kada sledeći put krenete u šoping. Ujedno ćete izbeći tipične greške prilikom kupovine, a to je da kupite odevini predmet čije se boje nikako ne uklapaju sa odećom koju već posedujete.

#5 Napravite spisak želja za odeću koja nedostaje vašem kapsula ormaru

Kada izaberete svoje osnovne stvari i poklonite ono što vam se ne sviđa, vreme je da napravite nacrt svoje kapsule i otkrijete šta vam nedostaje. Možda prilikom prolećnog sređivanja garderobera uvidite da nemate dovoljno majica za proleće ili odgovarajuće patike. Napravite popis želja koliko dodatnih majica kratkih rukava vam je potrebno da kompletirate svoju prolećnu kapsulu.

Postarajte se da svaki odevni komad koji kupujete bude od kvalitetnih materijala, jer je to odeća koju ćete često nositi. Kupujte uvek svesno i sa namerom, posebno kad naiđete na neki veliki popust ili akciju, zapitajte se da li vam zaista treba još jedan par pantalona i da li se slažu sa onim što već posedujete u ormaru.

U isto vreme ne zaboravite da odlazak u šoping obuhvati i kupovinu donjeg rublja. Neka vam prirodni materijali i pamuk budu prvi izbor. Za kvalitet, inovativni dizajn i široku paletu boja pogledajte Extreme Intimo kolekciju i kompletirate svoju kapsulu za ovo proleće. Odlične modele možete poručiti i online, prema već formiranoj listi želja.

Sledeći sve ove korake, s lakoćom ćete kreirati svoj kapsula ormar, raspremiti garderober za prolećnu sezonu i svaki dan početi lako i bez stresa, oblačeći omiljenu odeću.