Kako da povećate energiju i poboljšate zdravlje ovog proleća?

devojka-proleće-energija
Foto: Pixabay.com

Povećajte svoje raspoloženje, samopouzdanje i energiju ovog proleća.

Sa prvim prolećnim danima sustižu nas obnovljeni osećaju vitalnosti i energičnosti. Ako još ne osećate ovaj entuzijazam ili vas je već, nažalost, uhvatio “prolećni umor”, evo malog podsetnika. Pripremili smo prolećnu “kontrolnu” listu aktivnosti i važnih koraka koji će vam pomoći da povećate svoju energiju i poboljšate svoje zdravlje i kvalitet života uopšte. Pročitajte.

Izađite van – šetnja na suncu nije kliše

Koliko puta ste samo čuli da je šetnja u prirodi zdrava i da nam može poboljšati raspoloženje? Da, svi znamo prednosti boravka na otvorenom, ali da li stvarno primenjujemo i priuštimo sebi?

Mali podsetnici šta sve šetnja po sunčanm danu može da nam donese:

  • Poboljšan kvalitet sna (izlaganje suncu podržava naš cirkadijalni ritam)
  • Pojačano raspoloženje sa povećanom apsorpcijom vitamina D
  • Mentalna obnova i jasnoća mozga ( pravimo pauzu od preterano stimulišuće tehnologije kada smo u zatvorenom prostoru)
  • Optimizovano disanje (zagađivači vazduha u zatvorenom prostoru su 2-5 puta veći nego na otvorenom)

Za početak, svakog dana izađite napolje na 10-15 minuta. Uveče proverite sami sa sobom kako se osećate (da li vam je bilo bolje pre, bez šetnje ili sada) i onda, kada iskusite poboljšanje, veća je verovatnoća da ćete se držati navike i postepeno produžavati vreme na otvorenom.

Zdravi obroci i svesno jedenje

Da li imate onu nezgodnu naviku da jedete i gledate TV ili skrolujete mrežama? Možda ste toliko zatrpani poslom da doručkujete za računarom? Kada malo bolje razmislite – i ne sećate se šta ste jutros pojeli, zar ne?

kuhinja-zena-kuvanje-hrana
Pexels.com

Jedan od sigurnih načina da usporite i budete prisutni ovog proleća jeste da odvojite vreme za uživanje u svojim obrocima. Jednostavno odložite telefon po strani, isključite TV, pomerite se od laptopa i primetite sve te boje, arome, teksture i ukuse koji se nalaze u vašem tanjiru. Sasvim je izvesno da se ovako poboljšava varenje, a uz to ćemo pojesti onoliko koliko nam je zaista potrebno – dakle, nema više prejedanja!

Uz obilje svežeg voća i povrća koje je dostupno u proleće, definitivno je pravi trenutak da se fokusirate na zdravu ishranu i cele namirnice. Uživajte u svakom zalogaju, obraćajući pažnju na to koliko se osećate siti i birajte onu hranu koja vam daje energiju. Postaće vam očigledno koje namirnice vam ne prijaju, a koje vas prosto “pune” elanom. Ako želite istinske promene na bolje, onda uradite testiranje intolerancije na hranu i pouzdano utvrdite koja vam ishrana najviše odgovara.

Dok jedete, usporite – izvojite deset do 15 minuta, žvaćite polako i zapanjiće vas rezultati: bićete siti, nećete osećati mučninu ni preopterećenost nakon obroka, a verovatno ćete i izgubiti neki kilogram!

Voda – hidratacija kao rešenje bez roka trajanja

Kako idu sve topliji dani, važno je da održimo organizam u stanju hidriranosti. Dakle, još jedan od čuvenih magazinskih klišea – pijte dosta vode! Ako nemate izgrađenu naviku da pijete minimum 1,5 l vode dnevno, proleće je sigurno vreme da se to promeni. Učinite ovaj “hidratantni” izazov malo zanimljivijim tako što ćete u svoj bokal sa vodom iscediti malo limuna, iseći jagode, krastavac ili dodati listiće nane. Dobićete pravi osvežavajući napitak!

Prolećno raspremanje – čist dom je čist um!

Ako mislite da je savet o prolećnom čišćenju doma zalutao na ovu listu, prevarili ste se! Znamo da sigurno niko ne želi da provede lep prolećni dan raspremajući garderober, usisavajući stan ili ribajući prozore. Međutim, ono što nam promiče, a izuzetno je važno jeste činjenica da prolećno čišćenje nije dobro samo za naš životni prostor već i za naše mentalno zdravlje!

Kada raščistimo stvari zapravo stvaramo prostor za osećaj smirenosti i reda, što pomaže da smanjimo stres u svom svakodnevnom životu. Bilo da je reč o ormarima, papirologiji, brisanju i sređivanju fotografija i dokumenata na računaru – jednom kada uradimo reorganizaciju osetimo veliko olakšanje i rasterećenje.

Posle dobrog prolećnog čišćenja, kao da dobijemo više mentalne energije i fokusa koje možemo iskoristiti za mnogo kreativnije i zabavnije stvari.

Trening na otvorenom – isprobajte nove vežbe

“Začinite” svoju fitnes rutinu nekim novim vežbama. Upišite se na kurs plesa, krenite na jogu ili izvucite bicikl iz garaže i izađite van na vožnju po lepom danu. Kada isprobamo neku novu aktivnost, postoje velike šanse da ćemo ostati motivisani i angažovani. Ujedno, naši mišići se aktiviraju na drugačije načine, zglobovi održavaju pokretljivost i celo telo nam je zdravije i vitkije.

Popričajte sa trenerom o opcijama kao što su intervalni treninzi visokog inteziteta ili vežbe samo za gornji ili donji deo tela. Obavezno radite vežbe istezanja za veću fleksibilnost i za ublažavanje stresa.

Posle zimskog dajte sebi zdrav “prolećni san”

Zima je prošla i gotovo je sa hibernacijom, zar ne? Šalu na stranu, san je neophodan za opšte blagostanje i zdravlje, bez obzira na to koje je doba godine. Potrebno je da spavamo 7 do 9 sati svake noći. Možete eksperimentisati sa svojim rasporedom obaveza i planom dana, te proveriti koji vremenski okvir vam najviše odgovara. Nekim ljudima je sedam sati noćnog sna sasvim po meri, dok se drugi najodmornije osećaju ako spavaju barem osam sati. Pronađite svoju formulu za efikasnost – sve što treba da radite jeste da spavate!

Zahvalnost i self care nisu savremeni mit

Proleće je vreme obnove i rasta, pa je tako pravi trenutak da se podsetimo svih onih dobrih stvari u našim životima. Ako odvojimo svakog dana nekoliko minuta da razmislimo i možda zapišemo na čemu smo sve to zahvalni, ova pozitivnost će nas lepo voditi. Dnevnik zahvalnosti u kombinaciji sa self care praksama je odlična strategija sa povećanje energije i raspoloženja.

Važno je da damo prioritet onim aktivnostima koje čine da se osećamo usredsređeno, podmlađeno i smireno. Ako niste sigurni šta je to što vas opušta, jednostavno napravite svoju listu radosti. Zapišite sve što vam ispunjava dušu i čini zadovoljnim od malih stvari kao što je slušanje muzike do velikih poput putovanja u inostranstvo! Svake nedelje priuštite sebi bar 2-3 aktivnosti sa liste. Bukvalno ih “zakažite” i stavite u svoj kalendar, a onda – uživajte u njima!

Proleće je vreme preporoda, buđenja, obnove i prilika. Iskoristite maksimalno ovo godišnje doba da ojačate svoje zdrave rutine, poboljšate kvalitet života i svakog dana se osećate energično i vitalno!