Kako da brzo prodate stan – Saveti za prodaju nekretnine bez stresa

dnevni-boravak-mermerni-pod

Prodaja stana je ozbiljan proces koji se uglavnom dešava jednom u životu. Za mnoge vlasnike nekretnina ume da bude stresno i poprilično zahtevno da pronađu odgovarajućeg kupca u što kraćem roku i pritom postignu najbolju cenu.

Ukoliko planirate da prodate stan, morate se dobro pripremiti i napraviti konkretan plan. Detaljna organizacija i savetovanje sa profesionalcima mogu da ubrzaju proceduru. Sigurna prodaja nekretnina preko proverene platforme je jedan od načina da brzo dođete do kupoprodajnog ugovora.

Savetnici za nekretnine mogu da vam pomognu da pripremite stan za prodaju, povećate njegovu privlačnost i vrednost i pravilno ustanovite cenu. Pročitajte o kojim koracima vredi razmisliti pre nego što oglasite svoj stan na prodaju.

Povećajte privlačnost nekretnine

Pre nego što kontaktirate agente za nekretnine ili postavite oglas za prodaju, dobar početak je svakako da povećate privlačnost svog stana. Nekad je atraktivna lokacija dovoljna da brzo privučete veliki broj kupaca, ali kad to nije slučaj, poželjno je da stambeni prostor maksimalno uredite. Pregledajte nekretninu, sobu po sobu i zapitajte se da li izgleda kao prijatno mesto za život.

Možda je potrebno da detaljno okrečite stan ili da popravite rasvetu? S obzirom da se selite i prodajete stan, potpuno je razumljivo da ne želite da potrošite bogatstvo na popravke. Međutim, možete rešiti neke sitne kvarove i napraviti manja ulaganja ne biste li učinili nekretninu privlačnijom. Na ovaj način možete povećati i vrednost nekretnine, što će neosporno uticati i na njenu prodajnu cenu.

Primera radi, ogromna poboljšanja bez mnogo truda mogu se učiniti samo ako poradite na osvetljenju. Podignite roletne, sklonite zavese i pustite prirodno svetlo da uđe u prostoriju. Ako prodajte stan u zimskim mesecima ili planirate da zakazujete obilaske u večernjim satima možete investirati u dodatnu rasvetu – podne i stone lampe mogu učiniti čuda! Svetle sobe uvek izgledaju prostranije od tamnih. Prema tome, osigurajte da u stanu ima dovoljno svetla pre nego što ga oglasite na prodaju.

Mali trik: Čak i ako prodajete prazan stan, bez nameštaja, ne propustite da napravite suptilne, ali efikasne promene kao što je bojenje zidova u žutu boju, na primer. Žuta boja donosi pozitivnu energiju i može da podstakne zainteresovane kupce da se odluče baš za vaš stan. Za one koji nisu skloni eksperimentisanju, klasična bela boja je takođe sjajan izbor za zidove, jer čini prostoriju većom.

Pravilno procenite vrednost stana

Mnogi vlasnici nekretnina “zaglave” na tržištu zbog toga što ne odrede pravilno vrednost i cenu stana koji prodaju. Kako je uglavnom teško biti objektivan, pogotovo kada treba prodati sopstveni stambeni prostor, najbolje je konsultovati se sa stručnim proceniteljima. Savetnici za nekretnine imaju dovoljno iskustva da procene vaš stan u odnosu na druge koji se već nalaze na tržištu. Takođe, mogu da provere koliki prihod možete da očekujete od prodaje i da vam pomognu da formirate realnu cenu.

Brokeri i agenti za nekretnine imaju pristup informacijama o aktuelnim trendovima na tržištu. Sa uvidom o stanju, potražnji i afinitetima zainteresovanih kupaca mogu da sugerišu na koji način da postignete veću cenu.

Takođe, uvek se možete prijaviti na platforme za nekretnine i uporediti slične nekretnine na istoj lokaciji. U toku ovog uporednog pregledanja oglasa biće vam lakše da odredite cenu po kvadratnom metru, a potom i potpunu cenu. Koliko god primamljivo delovalo da postavite visoku cenu, imajte na umu da kupci nekretnina takođe istražuju tržište. Umesto da stalno prilagođavate cenu, uvek je bolje da je već na početku uskladite sa vrednošću stana. Prava cena će vam pomoći da brže prodate svoju nekretninu, dobijete odgovarajućeg kupca, i to bez mnogo gužve i nesuglasica.

Kreirajte primamljiv i originalan oglas

Jednom kad “doterate” stan i pravilno procenite njegovu vrednost, vreme je da ga adekvatno predstavite na tržištu. Možete se osloniti na pomoć agencije za nekretnine ili pak samostalno kreirati oglas, ali tako da bude što originalniji.

Budite što konkretniji i precizniji kada opisujete stan. Kupcima će dobro doći podaci o broju prostorija, opremljenosti i bezbednosti stana i zgrade, kao i to na kom se spratu stan nalazi.  Obavezno navedite sve posebne karakteristike svoje imovine, s fokusom na potrebe kupaca iz vaše ciljne grupe. Primera radi, ako se stan nalazi u naselju bez mnogo saobraćaja i blizu škole, možete se poslužiti frazama “raj za roditelje i decu” ili “idealno mesto za porodičan život”. S druge strane, ukoliko prodajete stambeni prostor blizu urbanog centra ili kvarta sa velikim brojem firmi, možete napisati da je stan na savršenoj lokaciji za poslovne mlade ljude.

Kupovina stana

Primamljiv oglas treba da sadrži mapu do stana, informacije o linijama gradskog prevoza i slično. U idealnom slučaju, pored kvalitetnih fotografija treba dodati i video zapis – turu kroz stan. Na osnovu svih ovih detalja zainteresovani kupci će lakše doneti odluku da izaberu vaš stan za obilazak.

Dobro se pripremite za posete potencijalnih kupaca

Kada se zainteresovani kupci najave da pogledaju stan, budite predusretljivi i spremni. Dajte tačna uputstva tako da mogu lako doći do zgrade. Možete ih sačekati na ulazu ili u stanu, samo se unapred dogovorite tako da ne bude nesporazuma na samom početku.

Pomozite kupcu da razume komšiluk i istaknite sve pozitivne strane stanovanja na vašoj lokaciji. Izdvojite vreme da uklonite nered (ako ga ima), tako da kupac ne mora da se provlači kroz neuredan stan. Ako prodajete opremljen stan, preispitajte da li neke stvari nisu suvišne. Možda ćete primetiti da čuvate neke komade nameštaja koji samo zauzimaju prostor. Izbacite sve što je suvišno i tako učinite da stan izgleda veće i prostranije. Očistite detaljno kupatilo i kuhinju i učinite sve što je u vašoj moći da stan zablista.

Ukoliko već niste, uradite manje popravke kao što su podmazivanje vrata koja škripe, zamena kvake ili pregorelih sijalica. Premda deluje zanemarljivo, svaki od ovih detalja može popraviti, odnosno pokvariti utisak o nekretnini.

Na kraju, uz malo strpljenja, truda i nekoliko promišljenih postupaka, brzo ćete naći dobrog kupca za vaš stan. Ne ustručavajte se da potražite pomoć profesionalaca oko procene vrednosti nekretnine i administracije, te tako osigurajte da prodaja stana protekne lako i bez problema.