Bela boja zidova – uvek praktičan ili već viđen trend?

Bela boja zidova

Mnogi su mišljenja da je bela boja zidova zauvek praktično rešenje prilikom uređenja enterijera. Sa njom nema greške kada su u pitanju oplemenjivanje prostora i postizanje vizuelne svetlosti. Pored toga, beli zidovi pružaju najveću mogućnost za kombinovanje sa apsolutno svim i svačim. 

Različiti dezeni, suveniri i ostala dekorativa najbolje dolazi do izražaja ukoliko se nametne kao kontrast beloj boji. Ona je najbolja pozadina omiljenim slikama na zidu, drvenariji, cveću i savršena podloga umetničkim dušama koje žele da ostave lični pečat u domu.

Međutim, pored višestrukih prednosti, nekada se čini da je bela boja zidova već viđen i dosadan trend. Monotonija, hladan prostor, brzo prljanje zidova – najčešći je utisak onih koji vole da u njihovom domu zasijaju jarke boje. A kakvog ste vi mišljenja? 

Ukoliko planirate da preuredite dom i imate dilemu – beli zidovi: da/ne, u nastavku teksta otkrivamo sve prednosti i nedostatke, ideje i korisne savete.

Bela boja zidova: prednosti i zašto 100% da

Ako se vodimo time da je dom mesto koje mora da prija srcu i duši, tj. da se u njemu oseća pozitivna atmosfera, osećaj živosti, topline i sigurnosti, beli zidovi stoje na raspolaganju za postizanje takvog efekta. 

Šta sve možete promeniti belom bojom na zidovima?

Osvetljenje i oplemenjivanje doma

Bela boja savršeno reflektuje svetlost pa je odlična za prostorije koje inače nemaju dovoljno svetlosti. Naročito je važno da dnevna i spavaća soba budu osvetljene, jer upravo u njima provodimo najviše vremena. Da bi krajnji rezultat bio zadovoljavajuć, detalji imaju najveću ulogu pa treba izabrati one efektne, upadljivih boja i dezena. Akcenat uvek može biti na raznobojnim jastucima, tabureima i prostirkama koji stvaraju pravi kontrast u kontaktu sa belim zidnim površinama.

Vizuelno uvećanje površina – nekada čak i sasvim mala prostorija može izgledati veće i komfornije, a belom bojom zidova se možete igrati i ekspirimentisati koliko želite. Ako želite da neku prostoriju učinite vizuelno većom, budite obazrivi koje tonove i na koje načine kombinujete sa belom bojom. Recimo, sa ovom bojom je najbolje uklapati bež ili prljavo-belu nijansu, a u spavaćim sobama su dobrodošle i boja lavande ili neka od pastelnih nijansi. Vizuelna širina se postiže farbanjem dva zida u belu, a dva zida u neku od pomenutih boja, dok će soba izgledati izduženije ukoliko se bela boja nađe samo na plafonu, a bež ili druga nijansa na ostala četiri tida. 

Bela boja zidova

Utisak besprekorne higijene

Možete pretpostaviti da su kupatilo i kuhinja dve glavne prostorije u domu gde je higijena imperativ. I slobodno možemo reći da ništa ne ostavlja utisak da se sve cakli od čistoće kao bele površine u njima. Kako postići ovaj efekat?

Beli zidovi se savršeno mogu uklopiti sa belom tehnikom ili kuhinjskim aparatima, a kako izgled ne bi bio pravi apotekarski, evo jednostavnog saveta. Uvek pun pogodak i nepogrešiv izbor mogu biti mermerne pločice za kuhinju koje unose visok nivo elegancije i otmenosti u prostor. Ako je zidna površina bele boje, za koju god nijansu mermera da se odlučite, nećete pogrešiti, jer je upravo ovo boja koja vam daje najviše mogućnosti da kombinujete i eksperimentišete. I ovde će sitnice biti presudne pa se možete fokusirati na detalje kao što su: police, korpe za voće i povrće, ukrasne činije, cveće…

Isticanje detalja 

Bogata dekoracija i raznovrsni detalji nigde nemaju toliki značaj kao u prostorijama okrečenim u belo. Ova boja ima moć da u prvi plan istakne apsolutno sve – počevši od nameštaja svedenih formi i neutralnih boja, raznovrsne drvenarije, prirodnih elemenata pa sve do sitnih suvenira i maltene nevidljivih detalja. Beli zidovi se savršeno mogu uklopiti u sve stilove enterijera, a poseban efekat daju minimalističkom, skandinavskom, industrijskom, nautičkom. U vezi sa isticanjem detalja valja voditi računa o bojama i dezenima prostirki i tepiha, a pogovoto pronaći odgovarajuće zavese, budući da one direktno ostavljaju utisak u odnosu na zidove. 

Bela boja zidova

Nedostaci farbanja zidova u belo

Već viđen, dosadan i izlišen trend? Utisak da ste u apoteci ili lekarskoj ordinaciji? Osećaj da je prostor hladan i monoton? Istina, sve ovo mogu biti nedostaci farbanja zidova u belu boju. Ukoliko se kombinaciji sa drugim predmetima i bojama, kao i adekvatnoj dekoraciji ne posveti dovoljno pažnje, bele zidne površine su loš izbor. 

Međutim, ono zbog čega većina ljudi smatra da je krečenje u belo pogrešna odluka jeste znatno brže prljanje zidova od ostalih boja. U domovima sa malom decom i kućnim ljubimcima beli zidovi nisu baš dobra ideja, jer se fleke pojavljuju i najmanjom nepažnjom. Takođe, ova boja nije rešenje ni u prostorijama gde se inače puši ili koje su sklone pojavi buđi i vlage.