Početna Dom Bela boja zidova – uvek praktičan ili već viđen trend?

Bela boja zidova – uvek praktičan ili već viđen trend?

Brankica Crnoglavac
1502 pregleda
Bela boja zidova

Mnogi su mišljenja da je bela boja zidova zauvek praktično rešenje prilikom uređenja enterijera. Sa njom nema greške kada su u pitanju oplemenjivanje prostora i postizanje vizuelne svetlosti. Pored toga, beli zidovi pružaju najveću mogućnost za kombinovanje sa apsolutno svim i svačim. 

Različiti dezeni, suveniri i ostala dekorativa najbolje dolazi do izražaja ukoliko se nametne kao kontrast beloj boji. Ona je najbolja pozadina omiljenim slikama na zidu, drvenariji, cveću i savršena podloga umetničkim dušama koje žele da ostave lični pečat u domu.

Međutim, pored višestrukih prednosti, nekada se čini da je bela boja zidova već viđen i dosadan trend. Monotonija, hladan prostor, brzo prljanje zidova – najčešći je utisak onih koji vole da u njihovom domu zasijaju jarke boje. A kakvog ste vi mišljenja? 

Ukoliko planirate da preuredite dom i imate dilemu – beli zidovi: da/ne, u nastavku teksta otkrivamo sve prednosti i nedostatke, ideje i korisne savete.

Bela boja zidova: prednosti i zašto 100% da

Ako se vodimo time da je dom mesto koje mora da prija srcu i duši, tj. da se u njemu oseća pozitivna atmosfera, osećaj živosti, topline i sigurnosti, beli zidovi stoje na raspolaganju za postizanje takvog efekta. 

Šta sve možete promeniti belom bojom na zidovima?

Osvetljenje i oplemenjivanje doma

Bela boja savršeno reflektuje svetlost pa je odlična za prostorije koje inače nemaju dovoljno svetlosti. Naročito je važno da dnevna i spavaća soba budu osvetljene, jer upravo u njima provodimo najviše vremena. Da bi krajnji rezultat bio zadovoljavajuć, detalji imaju najveću ulogu pa treba izabrati one efektne, upadljivih boja i dezena. Akcenat uvek može biti na raznobojnim jastucima, tabureima i prostirkama koji stvaraju pravi kontrast u kontaktu sa belim zidnim površinama.

Vizuelno uvećanje površina – nekada čak i sasvim mala prostorija može izgledati veće i komfornije, a belom bojom zidova se možete igrati i ekspirimentisati koliko želite. Ako želite da neku prostoriju učinite vizuelno većom, budite obazrivi koje tonove i na koje načine kombinujete sa belom bojom. Recimo, sa ovom bojom je najbolje uklapati bež ili prljavo-belu nijansu, a u spavaćim sobama su dobrodošle i boja lavande ili neka od pastelnih nijansi. Vizuelna širina se postiže farbanjem dva zida u belu, a dva zida u neku od pomenutih boja, dok će soba izgledati izduženije ukoliko se bela boja nađe samo na plafonu, a bež ili druga nijansa na ostala četiri tida. 

Bela boja zidova

Utisak besprekorne higijene

Možete pretpostaviti da su kupatilo i kuhinja dve glavne prostorije u domu gde je higijena imperativ. I slobodno možemo reći da ništa ne ostavlja utisak da se sve cakli od čistoće kao bele površine u njima. Kako postići ovaj efekat?

Beli zidovi se savršeno mogu uklopiti sa belom tehnikom ili kuhinjskim aparatima, a kako izgled ne bi bio pravi apotekarski, evo jednostavnog saveta. Uvek pun pogodak i nepogrešiv izbor mogu biti mermerne pločice za kuhinju koje unose visok nivo elegancije i otmenosti u prostor. Ako je zidna površina bele boje, za koju god nijansu mermera da se odlučite, nećete pogrešiti, jer je upravo ovo boja koja vam daje najviše mogućnosti da kombinujete i eksperimentišete. I ovde će sitnice biti presudne pa se možete fokusirati na detalje kao što su: police, korpe za voće i povrće, ukrasne činije, cveće…

Isticanje detalja 

Bogata dekoracija i raznovrsni detalji nigde nemaju toliki značaj kao u prostorijama okrečenim u belo. Ova boja ima moć da u prvi plan istakne apsolutno sve – počevši od nameštaja svedenih formi i neutralnih boja, raznovrsne drvenarije, prirodnih elemenata pa sve do sitnih suvenira i maltene nevidljivih detalja. Beli zidovi se savršeno mogu uklopiti u sve stilove enterijera, a poseban efekat daju minimalističkom, skandinavskom, industrijskom, nautičkom. U vezi sa isticanjem detalja valja voditi računa o bojama i dezenima prostirki i tepiha, a pogovoto pronaći odgovarajuće zavese, budući da one direktno ostavljaju utisak u odnosu na zidove. 

Bela boja zidova

Nedostaci farbanja zidova u belo

Već viđen, dosadan i izlišen trend? Utisak da ste u apoteci ili lekarskoj ordinaciji? Osećaj da je prostor hladan i monoton? Istina, sve ovo mogu biti nedostaci farbanja zidova u belu boju. Ukoliko se kombinaciji sa drugim predmetima i bojama, kao i adekvatnoj dekoraciji ne posveti dovoljno pažnje, bele zidne površine su loš izbor. 

Međutim, ono zbog čega većina ljudi smatra da je krečenje u belo pogrešna odluka jeste znatno brže prljanje zidova od ostalih boja. U domovima sa malom decom i kućnim ljubimcima beli zidovi nisu baš dobra ideja, jer se fleke pojavljuju i najmanjom nepažnjom. Takođe, ova boja nije rešenje ni u prostorijama gde se inače puši ili koje su sklone pojavi buđi i vlage.

Povezani članci

Ostavi komentar