Čakre i kako ih dovesti u balans

Čakre su neodvojivi deo nas samih ali su za većinu ljudi velika nepoznanica, odnosno nešto o čemu su u prolazu čuli da postoji. Celovitost svake čakre igra veliku ulogu kada je u pitanju  naše fizičko i mentalno zdravlje. Iz tog razloga neophodno je ih poznajemo bar na onom osnovnom nivou kako bi mogli koliko toliko svesno uticati na njihov balans.

Šta su u stvari čakre?

One predstavljaju energetske vrtloge u našem eteričnom telu i predstavljaju spoj naše muške i ženske energije. Svako od nas, bilo da smo muškog ili ženskog pola, u sebi nosi obe energije. Mušku, koja predstavlja akciju i žensku, koja izražava kreativnost. Čakre su raspoređene na glavnom meridijanu koji se proteže duž kičmenog stuba. Ima ih 7 osnovnih koje su u predelu našeg fizičkog tela. Imaju izgled levka, širokim delom okrenutog prema prednjoj strani tela a užim prema unutrašnjosti. Isto tako i sa zadnje strane tela. Sve čakre se neprekidno okreću u smeru kazaljke na satu i na taj način prenose i raspoređuju energiju u telu. One su centar gde se inteligentna kosmička energija susreće sa fizičkim telom.

Šta ako čakre „ne rade“ kako treba?

Mnogo puta smo čuli da se priča o blokiranim čakrama i to je delimično tačno. Ne postoji potpuna blokada čakri jer bi to značilo da nismo živi. Čakre uvek rade ali postoje otvorenije i zatvorenije čakre, one koje se kreću brže ili sporije, čak i one koje idu u suprotnom smeru. Vrlo često jedna drugu kompenzuju ali svakako dolazi do disbalansa. U toku života naše čakre se menjaju. Menjaju se u zavisnosti od našeg delovanja na okolinu kao i delovanja okoline na nas. Takođe zavisi od naših misli i emocija. Kada smo tužni, razočarani, nezadovoljni, često emocije skupljamo u predelu srca i stomaka pa osećamo pritisak i grč u tim delovima tela. Ljutnju i sve ono sa čim ne želimo da se suočimo, odlažemo u ramena i duž kičmenog stuba.  Fizička (ne)aktivnost, hrana koju jedemo, zakočenost u iražavanju imaju takođe ogroman uticaj na rad čakri.

Čakre – položaj

Raspored čakri

  1. čakra (Muladhara) nalazi se u oblasti genitalija i korena kičme. Crvene je boje. Utiče da se osećamo uzemljeno i bezbedno. Kod poremećaja dovodi do problema sa nadbubrežnim žlezdama, polnim žlezdama, kičmom, stopalima, kostima, nogama, hemoroidima, crevima, reproduktivnim organima, krvi, bešikom, zatvorom, depresijom, strahom, poremećajima u ishrani, osećajem napuštenosti, finansijama.
  2. čakra (Svadhistana) nalazi se dva prsta ispod pupka. Boja koja je simbolizuje je narandžasta. Sedište je emocija, senzualnosti i seksualnosti. Ovde skladištimo emotivne traume i sećanja ali je i izvor kreativnosti. Poremećaj rada dovodi do problema sa prostatom, matericom, jajnicima, pankreasom, neplodnosti, crevima, išijasom, bešikom, bubrezima, alergijom, alkoholizmom i drugim zavisnostima. Dolazi do teškoće u samoizražavanju, potištenosti, narušavanja balansa primanja i davanja.
  3. čakra (Manipura) nalazi se četiri prsta iznad pupka. Žute je boje. Centar moći, volje i svrhe. Sedište osećaja vrednosti i samopoštovanja, kao i prihvatanja. Ako dođe do poremećaja problemi nastaju na području gušterače, jetre, problemi sa probavom, alkoholizmom, dijabetesom, varenjem, hijatus hernijom, žuči, venama, hemoroidima, mentalnom iscrpljenošću.
  4. čakra (Anahata) obuhvata predeo srca. Nju simbolizuje smaragdno zelena boja. Ukoliko dođe do disbalansa osetićemo to u vidu astme, problema sa srcem, plućima, dojkama. Često se javlja bezvoljnost i tuga, kao i zamor. Do disbalansa često dovodi ljubavni krah, razočarenje, nedostatak ljubavi.
  5. čakra (Višudha) nalazi se u predelu grla. Svetlo plave je boje. Zadužena je za komunikaciju i izražavanje. Centar je istine i volje. Poremećaj u radu manifestuje se problemima u predelu vrata, grla, ramena, usta, vilice, zubi, dušnika, jednjaka, ušiju, štitne žlezde, prehlade, panikom pri javnom izražavanju.
  6. čakra (Adžna) smeštena je u predelu između obrva (treće oko). Indigo je boje. zvor naše intuicije, mašte i mudrosti. Povezana je sa hipofizom. Važna je za stvaranje lične ženske snage i donošenje odluka. U slučaju disbalansa dolazi do poremećaja u vidu teškog donošenja odluka, disleksije, gluvoće,nesanice, tenzijske glavobolje, migrene, frustriranosti, smetnje vida, moždanog udara.
  7. čakra (Sahasrara) nalazi se na temenu glave. Ljubičaste je boje. Kroz nju smo povezani sa duhovnošću. U slučaju poremećaja dovodi do problema sa učenjem, prevelikog ega, depresije, epilepsije, alchajmerove bolesti, multipleks skleroze, demencije, parkinsonove bolesti, moždanog udara, šizofrenije, bipolarnog poremećaja.

Kako čakre dovesti u balans?

Ukoliko su čakre otvorene i u balansu sve je u najboljem redu. Problem nastaje kada dođe do poremećaja jer tada nastaju bolesti. Bolest uvek prvo nastaje na energetskom nivou pa tek onda na fizičkom. Zato je važno reagovati na vreme.

Navešćemo nekoliko načina na koji možete svoje čakre dovesti u balans:

Da bi čakre pravilno radile važno je da budemo svesni sebe i svog života, da budemo smireni i opušteni. Naša svest utiče na naše čakre u velikoj meri. Zato je važno svaku situaciju i događaj koji nisu prijatni ili predstavljaju traumu, isprocesuirati a ne zatvoriti u podsvest. Ukoliko ne možete to svesno uraditi postoje drugi načini.

Uvedite muziku u svoj život. Svakodnevno slušajte opuštajuću muziku koja vam prija, slušajte zvuke iz prirode koji su opuštajući. Takođe možete da se umirite na nekoliko minuta i izgovarate mantru „om…om…om…“ Neka vam to postane ritual. Boravite što ćešće u prirodi i uzmljujte se. Zagrlite drvo i osetite razmenu energije. Deluje šašavo ali je veoma delotvorno.

Unesite boje u svoj život. Nosite odeću ili detalje one boje koja simbolizuje čakru za koju smatrate da treba pokrenuti. Ili jednostavno svaki dan menjajte boje i na taj način aktivirate sve centre.

Kretanje energije kroz čakre

Ne zaboravite meditaciju kao jednu od najboljih tehnika. Možete meditirati s namerom da svaku čakru dovedete u balans. Dok meditirate možete zamišljati kako se jedna po jedna čakra otvaraju i ravnomerno okreću u smeru kazaljke na satu. Krenite od 1. čakre. Kroz meditaciju takođe možete puniti čakre. Postupak je isti kako kod balansiranja s tim što krećete od 7. Čakre i propuštate zlatnu svetlost kroz svaku narednu. Kada stignete do 1. Vratite se unazad sve do 7. čakre. Nemojte žuriti.

Čakre takođe možete balansirati raznim energetskim tehnikama kao što su Reiki, Theta isceljivanje, Rekonekcija…

Hranite se zdravo, ne izbegavajte fizičku aktivnost i budite kreativni. Pišite, plešite, slikajte, sadite cveće, igrajte se s decom. Radite ono što vas čini srećnim i ispunjenim. Dopustite sebi uživanje. Napravite isceljujuću kupku. Napunite kadu i sipajte kutiju morske soli i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Lezite i uživajte oko 15 minuta. Dopustite da sve nečistoće izađu kroz kožu. Osećaćete se fantastično.

Naučite magičnu reč „Ne“ i upotrebite je svaki put kada tako osećate. Ne radite ništa jer morate. To takođe stvara „blokade“. Pitajte svoje srce za odgovor, ono će znati.

Prihvatite čakre kao deo sebe i kao nešto čemu treba posvetiti pažnju isto kao ličnoj higijeni. Negujte svoje čakre i vodite računa o njima a one će vam uzvratiti na nabolji mogući način, kroz vaše zdravlje.