Brvnare u Srbiji kao idealno mesto za povratak prirodi

Poslednjih godina brvnare u Srbiji predstavljaju jedan od najatraktivnijih načina za boravak u prirodi. Smeštaj u njima predstavlja idealan način da se opustite, napunite baterije i provedete odmor u blizini raznih znamenitosti kojima obiluju planine u Srbiji. Bez obzira na to da li putujete porodično, sa društvom ili udvoje, planinske brvnare u našoj zemlji pružaju brojne načine na koje ćete prirodu što bolje upoznati. 

Zašto odabrati brvnare u Srbiji? 

Boravak u drvenim, rustičnim kućama na planini pružaju  savršen odmor u zelenoj oazi.  Poslednjih godina su postale omiljena vrsta smeštaja i boravišnog prostora najviše zbog konfiguracije terena. Tokom istorije najveći deo Srba je bio nastanjen u brdskim predelima, stvarajući sebi idealno mesto za život i opstanak. Upravo zbog toga su brvnare i vajati postali sastavni deo naše seoske kulture. Poslednjih godina seoski turizam se značajno razvija, a brvnare predstavljaju idealnu vrstu smeštaja za brojne turiste. 

Za smeštaj u brvnarama, planine predstavljaju idealnu destanaciju bez obzira na godišnje doba. Istovremeno pružaju priliku da udišete svež i čist vazduh, da se budite sa pogledom na beskrajne padine i prostranstva kao i da šetate stazama koje prolaze kroz predele bogate raznovrsnim atrakcijama. Brojne turističke agencije u svojoj ponudi imaju uključen smeštaj u brvnarama širom naše zemlje, a mi vam u nastavku teksta donosimo neke predloge i prednosti koje vam pružaju brvnare na  Divčibarama, Tari, Zlatiboru, kao i na obroncima  Fruške Gore.  

Brvnare na Divčibarama za zaljubljenike u netaknutu prirodu

Planinske brvnare na Divčibarama su idealne za zaljubljenike u netaknutu prirodu. Uživanje na vazduhu koji predstavlja spoj mediteranske, karpatske i panonske klime ovom mestu daje dodatnu draž. Kombinacija listopadnih i četinarskih šuma će vas nesumnjivo ostaviti bez daha. Lokalno stanovništvo se odlikuje ljubaznošću, dobroj hrani i lepoj reči za svakog putnika namernika. Brvnare smeštene na Divčibarama se nalaze najčešće na kraju seoskih puteva, a odlikuju ih autentičnost i udobnost. Tometno polje, Podbukovi, Kraljev sto i Crni vrh pored toga što su prepoznatljivi po brvnarama, poznati su po hajking stazama i prelepim pejzažima. 

Doživite Taru na poseban način 

Brvnare na Tari su posebno primamljive za porodični smeštaj, jer podsećaju na šumske kućice iz bajki, okružene bujnom vegetacijom i velikim brojem divljih životinja. Skoro svaka od ovih kućica smeštena je u samom središtu Nacionalnog parka, tako da boravak u njoj posetiocima pruža poseban ugođaj. Vazdušne struje nad planinom će vam pomoći da napunite baterije i sa lakoćom pristupite obavezama koje vas čekaju nakon odmora. 

Nesumnjivo najlepši smeštaj je u brvnarama nadomak Prućca, Zaovina i Drine u blizini brojnih kulturno-istorijskih znamenitosti i parkova prirode. Mitrovac na Tari predstavlja omiljeno mesto brojnih turista, jer se odatle mogu praviti zanimljivi izleti u sve delove Tare od kojih su najveće atrakcije Tepih livada i Banjska stena. 

Zlatiborske brvnare idealne za okrepljujući odmor 

Zlatibor nesumnjivo predstavlja jednu od omiljenih turističkih destinacija tokom cele godine. Kao takav svojim posetiocima pruža autentično uživanje u udobnim brvnarama koje su smeštene na proplancima, okružene različitim sadržajem. Svaka od ovih kućica je kompletno opremljena sadržajima koji turistima omogućavaju prijatan i okrepljujući boravak. Smeštene su u najlepšim delovima planine, čime posetiocima nude mogućnost da iz svog smeštaja sa lakoćom posete planinske vrhove, jezera i ostale zanimljivosti kojima ova planina obiluje. Svaka od ovih brvnara pored toga što je okružena netaknutom prirodom i čistim planinskim vazduhom, locirana je tako da posetiocima osim udobnog smeštaja pruži lako cirkulisanje do urbanih trasa.  Ukoliko želite spoj planinske atmosfere i centralnih dešavanja odaberite brvnare oko Zlatiborskog jezera i naselja Durakovac. A ukoliko želite smeštaj daleko od svih dešavanja kako biste planinu doživeli na autentičan način, preporuka su brvnare nadomak Mokre Gore ili Sirogojna. 

Fruškogorske kućice odišu romantikom

Brvnare na Fruškoj Gori su prepoznatljive po tome što odišu nekom specifičnom, romantičnom energijom. Njihovi posetioci su najčešće romantični parovi i zaljubljenici u prirodu. Većina ovih kućica, idealnih za odmor nalazi se u banji Vrdnik, koja istovremeno predstavlja najveći deo ovog nacionalnog parka. Idealne su za romantičan beg od stvarnosti, čemu dodatno doprinosi smeštaj u neobičnom ambijentu. Nalaze se nadomak spomenika kulture i prirodnih atrakcija kojima, inače, Fruška Gora obiluje. Brojne vinarije, ergele, reke, jezera kao i uređene pešačke i biciklističke staze nude mnoštvo sadržaja kako biste odmor maksimalno iskoristili. Pešačke staze preko Lipovače ili Stražilova predstavljaju pravi užitak za zaljubljenike u prirodu i doprinose poboljšanju zdravlja i sticanju kondicije. Na Borkovačkom jezeru ili Zmajevcu možete uživati degustirajući najkvalitetnija fruškogorska vina. Sve fruškogorske brvnare bez izuzetka su okružene rastinjem i pitomom vojvođanskom šumom. 

Bez obzira na to koju destinaciju da odaberete, boravak u brvnarama širom Srbije će nesumnjivo zadovoljiti vašu potrebu za udobnošću, kao i za organizacijom odmora prema sopstvenim potrebama.