Bokvica i sve njene blagodeti na naš organizam

Bokvica je nešto što raste gotovo u svakoj bašti i njene mogućnosti u narodnom lečenju su velike, mada mnogi ljudi ne znaju za to. Smatra se da nije dovoljno iskorišćena. Bokvica takođe raste na livadama i lako je prepoznatljiva.

Anglosaksonci su bokvicu tretirali kao jednu od 9 svetih biljaka i smatrali je čudotvornom za isceljenje raznih bolesti. Razlikuju se dve vrste bokvice i to: muška bokvica i ženska bokvica.

Kada se govori o bokvici i njenim blagodetima za lečenje misli se na žensku bokvicu. Ženska bokvica cveta relativno niskim cvastima, dok muška bokvica ima visoke stabljike na kojima su cvetovi. Iako i jedna i druga imaju ovalne listove, postoji znatna razlika.

Listovi muške bokvice su izduženi i tanji dok su listovi ženske bokvice kraći i širi. Upravo su listovi ti koji su lekoviti bilo da se beru i suše ili se koriste u svežem stanju.

Listovi bokvice imaju ukus koji podseća na spanać, mada za razliku od spanaća imaju veću gorčinu.  Katkad se kao lek koristi i seme bokvice, jer se smatra da je dobar prirodni laksativ.

Vitamini kojima obiluje bokvica

Bokvica sadrži dosta vitamina među kojima su C, A i K vitamin. Puna je kalcijuma i gvožđa i samim tim je razumljivo što je bokvica veoma važna za jačanje imuniteta. S obzirom da sadrži alantoin, tanine i iridoidne glikozide ona smiruje iritacije i upale i štiti organizam od štetnih mikroorganizama. Sjajan je detoksikant, jer podstiče izbacivanje toksina iz organizma. Bez obzira da li je u pitanju muška ili ženska bokvica obe imaju slična svojstva i skoro isti hemijski sastav. Mada u narodu postoji verovanje da je ženska bokvica efikasnija u lečenju kožnih bolesti dok se muška bokvica koristi za lečenje disajnih organa, obe su podjednako efikasne i imaju veliku primenu u narodnoj medicini.

Bokvica sadrži antibakterijska svojstva

Od bokvice se prave prirodni melemi, čajevi, sirupi, tinkture mada nećete pogrešiti ni ako je koristite kao salatu. Naravno, morate biti obazrivi ukoliko sami berete bokvicu na livadi, bez obzira što je lako prepoznatljiva.

S obzirom da bokvica sadrži antibakterijska i antimikrobna svojstva veoma je efikasna, jer se bori protiv štetnih mikroorganizama i sprečava ih da izazovu razna oboljenja. Još i drevne tradicije su koristile bokvicu kao univerzalni lek, bilo da je u pitanju ujed komaraca ili neka ozbiljna bolest. Bokvica, sem što će smanjiti upalu istovremeno će ublažiti svrab i peckanje, tako da vam ona moža poslužiti kao sredstvo nakon ujeda komaraca. S obzirom na delotvornost, često se dodaje u sirupe za imunitet.

Sirup protiv kašlja od bokvice

Sirup od bokvice je odličan lek u borbi protiv kašlja. Deluje tako što najpre isuši višak sekreta koji iritira kožu a potom podstiče njegovo izbacivanje. Na taj način pluća se čiste i štite kako ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija.

Sem što je dobar za kašalj, ovaj sirup će vam pomoći i kod zapušenog nosa, jer pročišćava disajne puteve i olakšava vam disanje. Kako sirup tako i čaj od bokvice imaju sjajno dejstvo na sve upale respiratornog trakta. Sirup od bokvice možete naći u svakoj apoteci.

Čaj od bokvice

Čaj od bokvice ne samo da se koristi za piće, već ga možete koristiti za ispiranje rana i posekotina, jer se on ponaša kao prirodni antiseptik. Ovaj fantastičan čaj zaustavlja krvarenje, doprinosi bržem zarastanju rana i veoma je efikasan u uništavanju bakterija. Ukoliko imate problem sa aftama, čajem od bokvice možete ispirati usta. Rezultati će ubrzo biti vidljivi.

Čaj od bokvice je veoma delotvoran za ublažavanje kašlja, jer istovremeno otvara disajne puteve i ublažava bol u grlu.

Sem što je fantastičan za respiratorne organe, čaj od bokvice je veoma delotvoran za regeneraciju jetre i poboljšanje funkcije bubrega. Preporučuje se i kod upale gastrointestinalnog trakta, ali da bi poboljšanje bilo primetno, potrebno ga je konzumirati svakodnevno. Takođe, ukoliko imate problem sa gorušicom, šolja čaja od bokvice će je uspešno eliminisati.

Gde nabaviti čaj od bokvice?

Čaj od bokvice možete kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane, biljnoj apoteci, ali ga takođe možete i sami napraviti. Čaj od bokvice možete praviti kako od svežeg lista tako i od sušenog lista bokvice. Imajte u vidu da je čaj od svežeg lista prilično gorak, ali je znatno delotvorniji s obzirom da su svi lekoviti sastojci tu.

Da biste pripremili ovaj čaj potrebna vam je šolja svežih listova bokvice i dve šolje vode. Sveže listove bokvice prelijte ključalom vodom zatim poklopite i ostavite čaj da se prohladi. Nakon toga ocediti i popiti čaj. Ovaj čaj možete piti svakodnevno čak i do 3 puta u toku dana.

Bokvica i med će vam izlečiti želudac

Ukoliko imate problema sa varenjem ili vas boli želudac, bokvica u kombinaciji sa medom predstavlja oprobani lek. Kombinacija bokvice i meda se pokazala kao veoma delotvorna u borbi protiv čira na želucu.

Bokvica je poznata i po tome što izbacuje toksine iz tela, a mnogi je preporučuju kao dodatak u borbi protiv kilograma. Kako biste ubrzali proces mršavljenja potrebno je da sat vremena pre svakog obroka popijete šolju čaja od bokvice.

Bokvica kao prva pomoć u zalečenju kože

Bokvica se smatra narodnim lekom koji će ubrzo zalečiti i smiriti bolesnu i povređenu kožu. S obzirom da njeni sastojci imaju antibakterijsko i antiupalno dejstvo omugućava vam da na prirodan način dezinfikujete rane, smirite upale i da podstaknete regeneraciju kože. Ako su u pitanju posekotine i otvorene rane uz pomoć bokvice možete zaustaviti krvarenje, ublažiti bol i sprečiti eventualnu infekciju.

Kombinacija koju sami možete napraviti tako što ćete pomešati listove bokvice sa nevenom i kokosovim uljem će vam pomoći da smirite upaljenu kožu. Dovoljno je da par dana uzastopno nanosite ovaj melem na kožu i bićete prijatno iznenađeni postignutim efektom.

Koliko je bokvica bezbedna?

Smatra se da je bokvica jedna od najbezbednijih biljaka koje bez ikakve bojazni možete koristiti u lekovite svrhe. Ali, to svakako ne znači da ne treba da budete oprezni. Posebno se oprez savetuje ljudima koji imaju problem sa zgrušavanjem krvi, jer ukoliko previše pijete čaja od bokvice može se desiti da dođe do dodatnog stvaranja ugrušaka.

Trudnice i dojilje bi trebale da budu oprezne pri konzumaciji bokvice u bilo kom obliku.

Takođe ukoliko imate neku redovnu terapiju najbolje bi bilo da se konsultujete sa izabranim lekarom pre neko počnete da konzumirate bokvicu u većim količinama.

Činjenica je da su slučajevi u kojima dolazi do komplikacija izazvanih bokvicom veoma retki i uglavnom su povezani sa hroničnim bolesnicima. Ukoliko sami berete bokvicu obavezno  je temeljno operite kako ne biste uneli štetne hemikalije. Najbolje bi bilo da je berete negde u netaknutoj prirodi ili da je kupite u biljnoj apoteci.