Početna ZdravljePrirodno lečenje Kako da izlečite afte u ustima na prirodan način?

Kako da izlečite afte u ustima na prirodan način?

Slavica Bijelić
6046 pregleda

Koliko puta vam se desilo da ste imate bolne promene u ustima a da niste znali o čemu se radi?  U pitanju su afte koje se javljaju na desnima ili na sluzokoži usne duplje. Bez obzira što neki smatraju da se radi o čirevima, afte nisu ni približno ozbiljne kao što je to slučaj sa čirevima.

Zbog čega se javljaju afte?

Afte su pokazatelj lošeg imunog sistema, tako da prvo što biste trebali da uradite kad vam se pojave afte je da ojačate imuni sistem. Drugačije se nazivaju aftozne lezije i javljaju se sa unutrašnje strane usana. Uglavnom su veoma bolne tako da ćete ih iritirati prilikom jela i pića, a neretko i prilikom pranja zuba. Afte su najčešće male i ovalnog oblika.  Što se tiče boje mogu biti bele, crvene ili žute. Postoji više vrsta raznih afti, ali tri glavne su: male afte, velike afte i herpetiformne afte.

Male afte su manje ranice koje su okrugle ili ovalnog oblika. Ne izazivaju preveliki bol, nisu duboke i ne ostavljaju ožiljke. Najčešće se javljaju u grupama a mogu i pojedinačno. Relativno lako se leče i brzo nestaju. Male afte su ujedno i najčešći oblik afti koji se javlja.

Velike afte su veće ranice i znatno su dublje u poređenju sa manjim aftama. I one su uglavnom ovalnog oblika, ali su im ivice neravne i javljaju se pojedinačno. Da bi se skroz izlečile potreban period je nešto više od mesec dana, a često se dešava da i nakon izlečenja ostanu manji ožiljci.

Herpetiformne afte su prilično velike i najsličnije su herpesu. Uglavnom se javljaju u skupinama i veoma su brojne. Nisu ni približno opasne kao herpes, mada su po njemu dobile ime. Njihovo izlečenje traje nešto više od nedelju dana i što je veoma bitno ne ostavljaju ožiljke.

Afte na desnima

Afte na desnima se javljaju uglavnom retko, ali kada dođe do toga najčešće su locirane pri dnu desni. Najčešći uzrok pojave afti na desnima su infekcija kao i pogrešno održavanje oralne higijene. Vrlo često se javljaju kod dece, jer mala deca imaju običaj da stavljaju igračke u usta. Olakšavajuća okolnost je što se veoma brzo leče, jer s obzirom na lociranost retko ih bilo šta može iritirati.

Afte na jeziku

Afte koje se javljaju na jeziku su najsličnije aftama koje se javljaju na sluzokoži sa unutrašnje strane usta. Uglavnom se javljaju sa bočnih strana jezika ili ispod jezika i mogu biti različitih veličina. Prilično su neugodne, jer ih unošenjem hrane i pića stalno iritiramo. Upravo to je razlog što traju duže u poređenju sa aftama koje se nalaze na sluzokoži.

Afte na nepcu i grlu

Na ovoj regiji se afte znatno ređe javljaju, ali ipak se mogu javiti. Ukoliko ih primetite na ovim delovima usne duplje obavezno potražite medicinsku pomoć. To je svakako delotvornije nego da sami sebi postavljate dijagnozu. Morate biti spremni na nešto duži proces izlečenja.  Ukoliko se afte nalaze na nepcu i grlu, redovno dolaze u kontakt kako sa hranom i pićem tako i sa pljuvačkom i zbog toga je proces izlečenja znatno duži.

Koji su najčešći simptomi afti?

Prvi i osnovni simptom je bol koji će vam svakako izazivati neprijatnost tokom jela. Mada postoje i neki prateći simptomi kada su afte u pitanju. Najčešće se pojavljuju otekline kože u neposrednoj blizini afte. Osetljivost sluzokože je pojačana i javlja se preterana reakcija na razne začine. Neretko dolazi i do gubitka apetita, zbog nemogućnosti da jedete sa zadovoljstvom. U nekim, ekstremnijim slučajevima može doći do povišene temperature kao i do uvećanja  žlezda.

Kako izlečiti afte u ustima?

Da biste znali kako da lečite afte, najpre morate znati koji je uzrok njihovog nastanka. Ukoliko je uzrok povreda ili nadražena sluzokoža usled nošenja proteze, afte će se ubrzo same povući.

Sirup za imunitet u lečenju afti

Kako se afte javljaju najčešće zbog oslabljenog imuniteta  potrebno je da ojačate imunitet. Sem ishrane bogate vitaminima, imunitet možete ojačati i uz pomoć sirupa za imunitet.

Sirup ne samo da će ojačati imunitet vašeg organizma , već će pomoći sluzokoži da se izbori sa postojećim aftama. Mada, svakako bi najbolje bilo da prvenstveno vodite računa o imunitetu, jer ukoliko imate dobar imunitet do pojave afti neće ni doći. Trudite se da u organizam unosite dovoljno vitamina, konkretno vitamina B12, cinka i gvožđa, jer njihov nedostatak može biti uzrok nastanka afti.

Izlečite afte uz pomoć propolisa

Propolis vam može pomoći u izlečenju afti, mada je on višestruko koristan za ceo organizam. Propolis ima antibiotička i antiseptička svojstva, tako da ćete njegovom primenom veoma uspešno izlečiti afte. Bilo da nabavite propolis u spreju ili u kapima najbolje bi bilo da ga stavite direktno na aftu, kao  i na okolno područje. Ukoliko je koncentracija propolisa veća možete osetiti bol i peckanje, ali to je sasvim normalna reakcija. Pokušajte da držite propolis na afti par minuta pre nego ga sperete.

Soda bikarbona u borbi protiv afti

Soda bikarbona je nešto što uvek imamo pri ruci a njena korist je višestruka. Možete je koristiti u saniranju afti, jer njeni sastojci pomažu u smirivanju upale. S obzirom da je soda bikarbona prilično jaka i može oštetiti sluzokožu, nemojte je direktno stavljati na aftu. Najbolje bi bilo da kašiku sode bikarbone razmutite u čaši vode a zatim sa tom vodom ispirate usta. Ovo možete nesmetano ponavljati više puta u toku dana.

I so je delotvorna u lečenju afti

Dovoljno je da kašičicu soli  razmutite u čaši mlake vode. Nakon toga ispirajte usta sa ovom vodom. Ukoliko je u pitanju skupina afti, možete ih tretirati tako što ćete pomešati malo soli i sode bikarbone u čaši vode a zatim sa ovim rastvorom ispirati usta. Obavezno nakon ispiranja ovim rastvorom, usta isperite običnom vodom.

Lečenje afti čajevima

Čajevi takođe mogu biti delotvorni u lečenju afti, prvenstveno žalfija i kamilica. Potrebno je da skuvate čaj od žalfije i kamilice na uobičajen način a zatim naizmenično da ih koristite. Najpre žalfijom isperite usta, a nakon toga filter vrećicu čaja od kamilice stavite na aftu i držite par minuta. Ovaj postupak ponovite nekoliko puta u toku dana.

Sem ovih proverenih recepata uz pomoć kojih ćete uspešno izlečiti afte, u svakoj apoteci možete naći odgovarajuće sredstvo. Takođe ne bi bilo loše da konsultujete stomatologa ili izabranog lekara koji će vam preporučiti odgovarajuće sredstvo za izlečenje afti.

Ali ne zaboravite da ojačate imunitet, jer u tom slučaju poštedećete sebe ne samo bolnih afti, već i mnogih drugih bolesti koje hrle na oslabljen organizam.

Povezani članci

Ostavi komentar