Zašto je važno pronaći odgovarajući luster?

Lusteri su deo plafonske rasvete i neophodni su na svakom mestu, u svakoj prostoriji, poslovnim ili privatnim objektima.

Brojni su razlozi zašto su ovo važni elementi rasvetnih sistema, a samo jedno od njih je dekoracija i ukras u prostoru.

Da bi odabrali odgovarajući model trebalo bi znati šta je to što luster treba da pruži, kakve opcije imate i šta bi dodatno mogli da dobijete. Tada će svaki izbor biti odgovarajući, a rasveta fenomenalna.

Lusteri – obavezan deo rasvete u prostoru

Lusteri su menjali svoj izgled tokom vekova, ali im je namena ostala ista – da osvetle prostoriju i omoguće normalno funkcionisanje i nakon što zađe sunce.

Nekada su se koristili kao metalni nosači koji su držali sveće i tako obasjavali prostor sa plafona. Još su tada ljudi shvatili da je plafonsko svetlo bolje i da se na taj način smanjuju senke, a pruža prirodnije svetlo.

Od tada do danas, lusteri su menjali svoj izgled, a prva velika promena je pronalazak električne energije i njeno korišćenje za rasvetu. Tada lusteri dobijaju različite oblike i nose sijalice što je i danas jako moderno.

LED rasveta je ono što je promenilo postojeću rasvetu pa sada lusteri ne moraju da imaju klasične sijalice već se diodama emituje postojana svetlost različite boje i jačine.

Kako odabrati odgovarajući luster?

Pravilan odabir plafonske rasvete nije težak, ali je važno znati mogućnosti i potrebe jednog prostora.

U trpezarijama se najčešće i dalje postavljaju viseći lusteri jer je cilj da se što efikasnije osvetli centralni deo za obedovanje – trpezarijski sto. Visilice se koriste i u kuhinjama, najčešće iznad šanka ili kao plafonska rasveta koja daje moderan izgled i odlično osvetljenje.

Lusteri u ostatku prostorija su češće plafonski modeli, kao grana ili kombinacija različitih materijala i LED dioda pa se dobija prelep izgled i fenomenalno osvetljenje. Različit izgled može biti minimalistički, retro, moderan… za svaki tip uređenja i želju postoji model koji će odgovarati.

Savremeni modeli sa dodatnim opcijama

Današnji, savremeni lusteri se prilagođavaju potrebama korisnika pa se tako proizvode kao dodaci sa WiFi ili Bluetooth emitovanjem muzike.

Pored ove korisne opcije, tu je i mogućnost menjanja boje svetla i njegove jačine pa se takvi modeli izuzetno korisni za svaku prostoriju, a za sobe najviše.

Moderni lusteri kombinuju i LED plafonjerke pa su sličnog oblika, postavljaju se bliže plafonu, a mogu biti sa različitim sijalicama, diodama ili sa običnim grlom za klasične modele.

Zbog toga današnji lusteri se mogu postavljati i u kuhinju i kupatilo i hodnike i sobe, različiti modeli će se uklopiti sa enterijerom prostora u koji se postavljaju.

Lusteri su potrebni uvek i svuda, i u zatvorenom i na otvorenim površinama. Današnji tipovi su posebno prilagođeni individualnim potrebama korisnika pa se dobija fenomenalan učinak uvek i svuda.

Potrebno je istražiti ponudu prodavnice rasvetnih tela koja ima različite opcije i plafonske modele koji će odgovarati različitim potrebama. Ako odaberete i one koji uz to imaju najpovoljnije cene, pronašli ste idealnu kombinaciju koja će obezbediti jeftino i kvalitetno kupovanje lustera koji su upravo onakvi kako ste ih zamišljali.