Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini jakne

Kako šareno lišće pada sa drveća, a dani postaju kraći, moramo se pripremiti i za niže temperature. Dolaze jesen i zima, a sa njima i vlažno, hladno i ponekad vetrovito vreme. Prava zimska odeća sprečava dosadno smrzavanje i štiti od neprijatnih prehlada i ono što je najbitnije ušuškani ste i spremni za sve hladne dane pa i one najniže januarske temperature. Ali koja je jakna prava jakna bilo da se radi o ono muškoj  ili žensko jakni ?

Prelazne jakne- šta je zaista važno?

Za prve prohladne dane posle leta obično je dovoljna prelazna jakna ili kaput. Treba obratiti pažnju na vodoodbojne i prozračne materijale, kako biste se dobro pripremili za vlažno vreme i po kišnim danima – na primer na putu do posla. Prelazne jakne, obično su samo blago podstavljene, što važi i za ženske i za muške jakne . U svežim, hladnim jesenjim danima možete se zaštititi i od niskih temperatura sa brojnim džemperima bilo da ste muško ili žensko. Bilo da se radi o muškoj jakni ili ženskoj prilikom kupovine ne treba gubiti iz vida detalje jakne. Prorezani džepovi sa obe strane su neophodni za hladne dane i održavaju vaše ruke toplim, čak i ako su rukavice još uvek u ormanu. Obavezna je i podesiva ili visoko rezana kragna, koja štiti vrat od hladnih naleta vetra. Naravno uzmite jaknu sa kapuljačom i onda ste mirni  u danima u kojima vetar preovladava. Kada birate boju budite fleksibilni- danas sve boje i modeli jakni mogu biti unisex.

Zimska jakna

Specijalna zimska odeća je uvek pravilno postavljena. Koliko jakna zapravo treba da bude topla i koja je postava odgovarajuća zavisi u velikoj meri od toga kada ćete nositi i u koje svrhe ćete je koristiti zimsku jaknu. Za svakodnevnu upotrebu, jakna pre svega treba da bude topla, kako vam ne bi bilo hladno dok čekate na autobuskoj stanici ili šetate gradom. Zahtevi postaju svestraniji ako želite da nosite zimsku jaknu i za sportske aktivnosti. Ono što je potrebno je jakna koja je dobro izolovana, zadržava vlagu, prozračna i naravno veoma udobna. Dobre zimske jakne se stoga odlikuju vodootpornim spoljnim slojem i unutrašnjim slojem koji zadržava toplotu, koji su obično napravljeni od udobnog, toplog flisa. Obavezno gledajte kvalitet jakne jer je to ulaganje u nešto što će se isplatiti. Da li ćete je koristiti svakodnevno, na zimovanju ili za boravak u nekoj hladnoj zemlji veoma je bitno odabrati kvalietnu jaknu.

Perjane  ili od sintetičkih vlakana?

Dugo vremena, prirodni materijal  se smatrao vrhunskim. Sa najboljim izolacionim svojstvima njihove nenadmašne lakoće, čini se da imaju jasnu prednost. Ali perjane jakne takođe imaju nedostatke: podložne su  vlazi i onda postaju veoma teške, a onda se  efekat skladištenja toplote smanjuje. Pored toga, perjana jakna ima znatno duže vreme sušenja u poređenju sa jaknom punjenom sintetičkim vlaknima i stoga treba da se koristi prvenstveno u suvim vremenskim uslovima. Kada su u pitanju jakne punjenje sintetičkim vlaknima, ove jakne ne samo da pružaju isti nivo topline, pružaju znatno bolju zaštitu od vlage i mnogo brže se suše. Takođe čine mušku ili žensku zimsku jaknu zaista laganom.

Udobno toplo: dizajn se računa

Praktični džepovi su takođe ključni za zimske jakne. U idealnom slučaju, trebalo bi da budu i obložene i mogu da se zatvore – bilo rajsferšlusom ili čičak zatvaračem ili pomoću kopči. A koliko đepova  treba? Ukoliko je u pitanju muška jakna što više jer muškarci ne vole torbice i torbe kao što žene uživaju u svojoj omiljenoj tašni.

Debela zimska jakna takođe treba da bude prilagodljiva i da ima elastične džepove i elastične ili podesive manžetne tako da sneg i hladnoća nemaju šanse da prodru u rukave. Kapuljača je apsolutna obaveza za funkcionalne zimske jakne, ali moraju biti takve da odgovaraju glavi osobe. Tu je od pomoći konopac pomoću koga nameštate kapuljaču u skladu sa obimom vaše glave. Udobna krznena kragna  na muškoj ili ženskoj  jakni ne samo da izgleda moderno, već i štiti od ledenih dana .

Boja jakne

U zimskoj  sezoni možete slobodno  koristite tople boje poput žute i naranđaste, kao i klasičnih boja poput crne i sive. Takođe, muške ili ženske  jakne možete odabrati  u šarenim verzijama  i dezenima u kombinaciji sa  crvenom, zelenom ili  plavom bojom. Možda je dobar izbor i jakna sa dva lica pa onda je vaš problem sa kombinacijom odeće i jakne rešen bilo da se radi o ženskoj ili muškoj jakni.