Mitovi o nezi kože u koje ne treba verovati

Ako mislite da znate sve o pravilnom negovanju i održavanju kože, možda je sada pravi trenutak da preispitate svoje stavove. Postoji mogo mitova i zabluda o nezi kože, a neki od njih mogu i izuzetno negativno da utiču na izgled i na zdravlje. Zato smo ovaj tekst posvetili razbijanju mitova koji su se iz nekog razloga ukorenili, a pokrenuli su ih nedovoljno stručni i neiskusni pojedinci. 

Dakle, veoma je važno od koga ste usvojili navike o dosadašnjem načinu negovanja kože. Neka žena je savet dobila od bake ili majke, neka je slušala prijateljice ili sestre. I sada se postavlja pitanje ko je u pravu i čija koža više trpi. Zato je pravo vreme da konačno prestanete da verujete u mitove i zablude o nezi kože. Obratite pažnju na nastavak teksta i preispitajte svoje navike. 

Nije važno da li spavate našminkani 

Neke žene priznaju da su povremeno isuviše umorne da bi pre spavanja skidale šminku i temeljno čistile lice. Umesto da se tome posvete, odmah obuku pidžamu, bace se u krevet i jutro dočekaju sa puderom na jastuku, slepljenim trepavicama i razmazanom senkom. Ovo je najveća moguća greška koju možete da napravite. Stara šminka zadržava prljavštinu koja se na licu nakupila tokom dana. Zatvara pore i zadržava neželjenu masnoću na koži. Ovo znači da ćete se, ako prespavate sa šminkom, izložiti riziku od isušivanja kože, neželjenih bubuljica i prevremenog starenja. 

Dakle, mit da nije strašno prespavati sa šminkom i da vam nije uvek potrebna krema za čišćenje i toniranje, odnosno skidanje šminke razbijamo odmah, bez pogovora. 

Na dobro hidriranoj koži neće se pojaviti bore

Verovatno ste do sada bili u kontaktu sa ženama koje su oduvek vodile računa o tome da im koža bude hidrirana adekvatnom kremom. I zaista, te žene po pravilu imaju glatku i svežu kožu lica. Međutim, ovo nije jedina tajna lepog izgleda njihove kože. Hidrirajući sastojci iz krema samo zadržavaju vlagu, ne čine ništa više od toga. 

Za dugotrajno tretiranje bora potreban vam je poseban proizvod sa sastojcima koji ublažavaju ili eliminišu bore. Najbolje je da se u ovom slučaju konsultujete sa svojim dermatologom i da pogledate The Body Shop proizvode za negu lica. Dobićete preporuku za antirid kremu u skladu sa tipom vaše kože. Ali zapamtite da i pored antirid kreme treba da koristite i hidratantnu kremu, kako biste održali vlažnost kože i sprečili nakupljanje štetnih materija iz spoljašnjosti. 

Čokolada i masna hrana izazivaju pojavu akni 

Verovatno ste već čuli teoriju da oni koji jedu brzu i kaloričnu hranu, kao i previše slatkiša imaju akne i bubuljice kojih ne mogu da se reše. Međutim, istina je da ne postoji hrana koja posebno izaziva probleme na koži. Ni jedna čokolada neće stvoriti bubuljice, ali će ih izazvati nezdrava ishrana bez dovoljno hranljivih materija koje su potrebne čitavom organizmu. Ako ne uzimate dovoljno tečnosti i ne konzumirate zdrave namirnice, to će se videti na vašoj koži. Potrudite se da u svoju ishranu uvedete više voća, povrća, ribe, orašastih plodova i namirnica koje su bogate vodom. Koža će vam biti zahvalna i brzo će se to na njoj videti. 

Ako je vaša mama sa 60 izgledala kao da ima 40, i vi ćete izgledati tako

Ovo je mit u koji mnoge žene veruju pa zbog toga ne počnu na vreme da vode računa o svojoj koži. Tačno je da genetika ima važnu ulogu za zdravlje kože. Međutim, ne treba zanemariti faktore kao što su spoljašnje okolnosti, ishrana i način života. Ako ste nasledili maminu kožu i vodili život sličan njenom, verovatno ćete i izgledati kao ona. Ali ako se vaše navike u velikoj meri razlikuju, pitanje je kako će to koža podneti. Ovo ima i drugu stranu medalje. Ako je koža vaše mame sa godinama izgubila na kvalitetu i elastičnosti, to ne znači da ćete i vi proći isto. Uz adekvatnu i pravilnu negu možete da izbegnete loš kvalitet kože i prevremene bore. 

Tretmani su gubljenje vremena, jer sve možete da obavite kod kuće

Zabluda u koju mnoge dame veruju jeste da mogu uraditi profesionalni tretman lica u kućnoj radionosti, kako bi uštedele novac i vreme. To je isto kao i da pomislite da se možete perfektno ošišati same. Naravno da je nemoguće postići isti efekat ako radite kućni piling lica i nanosite maske za lice iz parfimerija. Kozmetičari imaju višegodišnje iskustvo sa različitim tipovima kože, nabavljaju posebne preparate i alate za tretmane. Profesionalni tretman lica očistiće vašu kožu dublje i temeljnije od bilo kakve kupljene ili napravljene maske. 

I ne zaboravite da tretman lica ne podrazumeva samo blistav i zdrav izgled kože već i vrhunsko opuštanje i masažu koju sebi kod kuće ne možete priuštiti.