Kupovina stana u staroj ili novoj gradnji, šta odabrati

Kupovina stana je izuzetno važna životna odluka, koja koliko god da joj se radujete predstavlja svojevrstan stres. Pored toga što je neophodno uskladiti želje i finansijske mogućnosti, jedna od najčešćih dilema je da li izabrati stan u novoj ili staroj gradnji? Obe opcije imaju svojih prednosti, ali i nedostataka, a mi ćemo pokušati kroz ovaj tekst da vam pomognemo da lakše donesete odluku. 

Najčešće predrasude prilikom kupovine stana

Poslednjih godina prodaja stanova u Beogradu je u porastu, mada ni gradovi u unutrašnjosti ne zaostaju mnogo za prestonicom. Podjednako su na tržištu zastupljeni stanovi u novogradnji, mada se dosta prodaju i stanovi u staroj gradnji. Najčešća predrasuda kojoj su mnogi skloni je ta, da stanovi u novoj gradnji nisu rađeni po standardima i da su manje kvalitetni u poređenju sa stanovima u staroj gradnji. To ne mora da bude tačno, jer postoje nove zgrade koje su zidane po najnovijim svetskim standardima, imaju kvalitetnu hidro, termo i zvučnu izolaciju. Naravno da su takve zgrade neuporedivo bolje i kvalitetnije od stare gradnje. Međutim, činjenica je da postoje investitori koji ne poštuju sve te standarde, tako da imaju znatno nižu tržišnu cenu. U tom slučaju prednost je kupiti stan u staroj gradnji, jer je kvalitetniji. 

Stara gradnja je uglavnom rađena od prirodnih i izvornih materijala, posebno kada je reč o salonskim stanovima u Beogradu. Oni imaju debele zidove i visoke plafone. Međutim, u novoj gradnji se koriste  nove tehnologije kao i kvalitetniji materijali u poređenju sa onim od pre nekoliko decenija, pod uslovom da investitor ne štedi. Pravilo za nove objekte je da je sve dobro isplanirano i prilagođeno potrebama savremenog čoveka. 

Kupovina stana u starogradnji podrazumeva adaptaciju 

Ukoliko odaberete stan u staroj gradnji, morate biti spremni na činjenicu da se ne možete odmah useliti. Ovakvi stanovi najčešće podrazumevaju renoviranje, a samim tim i dodatna ulaganja. Ukoliko nemate gotov novac da uložite, renoviranje može potrajati mesecima, što znači da nekretnina nije useljiva za to vreme. Veoma važan faktor pri donošenju konačne odluke je i cena nekretnine. Postoje stanovi u staroj gradnji koji su u korektom stanju, dok je nekima potrebna adaptacija. Ukoliko je neophodno renoviranje, cena bi trebalo da bude znatno niža, što znači da ćete u samom startu uštedeti, ali diskutabilno je koliko ćete novca potrošiti na adaptaciju. Stanovi u novoj gradnji su obično skuplji, ali nema dodatnih ulaganja. 

Prednost kupovine stana u novoj gradnji je ta što ste prvi vlasnik, što podrazumeva da nemate troškove oko zamene dotrajalih instalacija, zamene stolarije i sl. Osim toga, raspored prostorija u novoj gradnji je neuporedivo funkcionalniji u poređenju sa starim zgradama. Najverovatnije da ćete imati rešeno pitanje parkinga, kao i prostora za decu, jer se nove zgrade najčešće tako projektuju. 

Razlika u energetskoj efikasnosti je očigledna 

Stanovi u staroj gradnji imaju deblje zidove, ali nemaju urađenu izolacionu fasadu. Za razliku od njih, novi stanovi imaju visoku energetsku efikasnost, odličnu izolaciju, štede energiju, a samim tim imaju i niže troškove održavanja, prvenstveno grejanja. 

Kupovina stana u novoj gradnji podrazumeva potpuno nove instalacije za vodu, struju, kanalizaciju i sanitarije, a investitori su u obavezi kupcima stanova da daju određenu garanciju. Na ulazu u stan se najčešće ugrađuju sigurnosna vrata, što budućim vlasnicima stana garantuje određenu sigurnost. Mada, ukoliko se odlučite za kupovinu novog stana, preporuka je da obavezno proverite koji su građevinski materijali korišćeni u izgradnji objekta kako ne biste došli u situaciju da ispravljate eventualne propuste izvođača i podizvođača radova. 

Kupovina stana u novogradnji  podrazumeva  određene poreske olakšice

Ukoliko ste kupac prvog stana u novoj gradnji, u obavezi ste da platite porez na dodatu vrednost (PDV), koji prema poslednjim izmenama Zakona iznosi 10%. Ako kupujete svoj prvi stan u novogradnji, direktno od investitora, bićete oslobođeni plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava, a samim tim ste u mogućnosti da tražite povraćaj PDV-a koji ste platili kroz kupoprodajnu cenu. Međutim, ako kupujete stan u staroj gradnji, nemate ovih poreskih olakšica. 

Dodatni savet pri kupovini stana je da se obratite agenciji za nekretnine. To je jedini pravi način da izbegnete obmane prodavaca, zakonske nepravilnosti kao i druge eventualne neprijatnosti. Naučiće vas kako da kupovina stana ne bude stresna, a istovremeno bezbedna, zahvaljujući njihovom angažovanju. 

Posao agenta je da vas informiše o realnim cenama na tržištu, da zajedno sa vama nađe kompromis tako što će vam pomoći da uskladite želje sa budžetom i što je najvažnije upućen je u kompletnu papirologiju kao i zakonske regulative. 

Ovde smo vam izneli kako prednosti tako i nedostatke stanova kako u staroj tako i u novoj gradnji. Na vama je da razmislite, da se konsultujete sa članovima porodice, kao i sa agentima za nekretnine pre nego što napravite odlučujući korak.