Kako ukloniti smrad iz obuće – praktični saveti

Mnoge ljude muči ovo pitanje – kako ukloniti smrad iz obuće? Ako ste se pronašli u prethodnoj rečenici verovatno i sami znate koliko se neprijatno osećate kada dođete kod nekog u goste i treba da se izujete. Najrađe biste izbegli kućne posete kako se ne bi osećali nelagodno ni vi ni ostali.

U svakom slučaju važno ja da znate da problem nije nerešiv. U nastavku teksta vam donosimo savete koji će vam biti od pomoći da uklonite smrad iz obuće.

Zbog čega nastaje neprijatan miris obuće?

Smrad iz obuće nastaje najčešće zbog toga što  na nogama postoje gljivice. Ima ih na koži stopala ili na noktima, a ukoliko se namnože i dugo stoje na stopalima prelaze u obuću. Na taj način stvaraju neprijatan miris koji se širi.

Tako obuća postaje „opasna“zona, jer u zatvorenoj obući zbog znojenja nogu gljivice se sve više šire a smrad iz obuće postaje neizdrživ.

Čak i kada je u pitanju kvalitetna obuća to ne sprečava da se širi neprijatan miris koji potiče od gljivica nastanjenih u obući.

Smrad iz obuće kao posledica gljivičnih infekcija stopala

Postoje razne vrste gljivičnih infekcija koje su veoma rasprostranjene. Ukoliko hodate bosi na vlažnim mestima kao što su bazeni, svlačionice, teretane ili sauna ovo može biti način da lako „zaradite“ gljivičnu infekciju. Na takvim mestima je velika frekvencija ljudi, tako da ni slučajno nije preporučljivo da hodate bez obuće. Najbolje bi bilo da hodate u papučama ili nekoj drugoj prikladnoj obući za takva mesta.

Obavezno pre nego što obujete čarape važno je da noge dobro osušite. U suprotnom stvarate pogodno tlo za razvoj gljivica i bakterija.

Ukoliko imate problem sa znojenjem nogu, menjajte čarape nekoliko puta u toku dana, jer ćete u suprotnom trajno nastaniti gljivice na vaša stopala.

Vodite računa kako sečete nokte na nogama

Veoma je važno da budete obazrivi prilikom sečenja noktiju na nogama. Ukoliko skidate kožu oko nokta stvorili ste pogodno tlo za razvoj gljivica. Sve predmete koje koristite za sređivanje noktiju na nogama obavezno dezinfikujte, jer i preko njih možete nastaniti gljivice na stopalima.

Simptomi gljivica na stopalima su svrab koji se javlja posebno na koži između prstiju. A ukoliko vam se promeni boja nokta znači da su gljivice zahvatile i nokat. Činjenica da ništa od ovoga nije nerešiv problem, ali je svakako proces izlečenja gljivica dugotrajan.

Izlečite gljivice kako bi nestao smrad iz obuće

Kao što smo naveli na početku teksta da biste uklonili smrad iz obuće potrebno je najpre da se oslobodite gljivica. Donosimo vam neke proverene savete uz pomoć kojih će gljivice postati vaša prošlost a iz obuće se neće širiti neprijatan miris. Među vrlo efikasnim sredstvima za lečenje gljivica preporučuju se: krema za stopala, sprej kao i sapun za gljivice na noktima. Pokušaćemo da vam ukažemo na prednosti svih ovih sredstava.

Sprej za stopala otklanja gljivice i sprečava neprijatan smrad nogu. Nanosi se veoma lako tako što ga naprskate a zatim nesmetano možete da obavljate uobičajene aktivnosti.

Kreme za stopala služe za uklanjanje gljivica na noktima. Na tržištu postoji veliki broj krema i masti koje imaju antigljivično, antiseptičko i antiupalno dejstvo. Vrlo su efikasne, samo je potrebna duža primena kako bi se postigao željeni rezultat.

Sapun za uklanjanje gljivica se najčešće koristi u kombinaciji sa kremom ili sprejem kako bi se postigao što brži i što bolji efekat. Pokazao se kao veoma delotvoran prilikom uklanjanja gljivica, samo što je potrebna duža primena kako biste ih se zauvek oslobodili.

Uklonite gljivice uz pomoć prirodnih sredstava

Prirodna sredstva koja najčešće imamo u kuhinji su se pokazala kao veoma delotvorna u lečenju gljivica na nogama. Soda bikarbona, jabukovo sirće i kurkuma su samo neka od tih sredstava koja su se pokazala kao vrlo efikasna.

Soda bikarbona će vam pomoći ne samo da se rešite gljivica, već i da uklonite smrad iz obuće. Njena alkalna svojstva sprečavaju gljivice da se šire i neutrališu smrad iz obuće. Napravite smesu od sode bikarbone i vode i njom istrljajte stopala. Neka odstoji a zatim isperite. U obuću pospite sodu bikarbonu i ostavite da stoji u toku noći a zatim ujutru istresite višak. Ponavljajte postupak 7 dana neprekidno kako biste zauvek uspeli da neutrališete smrad iz obuće.

Kurkuma je izuzetan začin uz pomoć koga ćete uspeti da izlečite gljivice na noktima. Napravite smesu od kurkume i vode a zatim je nanesite na stopala, posebno na predeo nokta. Najbolje bi bilo da prespavate držeći ovu smesu na nogama, jer što je duže držite postiže se bolji efekat.

Jabukovo sirće je prirodan lek protiv gljivica na stopalima. Delotvorno je i efikasno. Napravite kupku u koju ćete dodati nekoliko kašika jabukovog sirćeta a zatim spustite noge i uživajte. Možete ostati u tom položaju sve dok se voda ne prohladi. Potrebno je  10 dana uzastopno ponavljati  ovaj postupak.

Smrad iz obuće će nestati tek kada se rešite gljivica

Tek kada se sasvim rešite gljivica na nogama onda možete da razmišljate kako da uklonite smrad iz obuće.

S obzirom da postoji realna opasnost da su se gljivice nataložile u obući potrebno je obuću dobro dezinfikovati, jer ne samo da ćete ukloniti neprijatne mirise već ćete sprečiti ponovnu pojavu gljivica.

Na tržištu postoje razne vrste sprejeva za obuću koji su veoma efikasni, jer ne samo da će osvežiti obuću već će ukloniti i ostatke gljivica. Najbolje bi bilo da obuću naprskate sprejom uveče i da ostavite da odstoji preko noći. Kako biste u potpunosti otklonili smrad iz obuće potrebno je da postupak ponavljate svakodnevno jedan vremenski period.

Smrad iz obuće možete ukloniti uz pomoć pudera koji sadrže protivgljivične sastojke i prijatne mirise. Dovoljno je da unutrašnjost obuće pospete puderom, a višak istresete. Nećete pogrešiti čak i ako sipate puder u obuću i ostavite da odstoji tokom noći. Ne samo da će otkloniti gljivice i neprijatne mirise, već će upiti i znoj koji se zadržava u obući.

Uklonite smrad iz obuće uz pomoć sastojaka koje imate u kući

Sem proverenih sredstava koja postoje na tržištu, moguće je da uz pomoć prirodnih sredstava uklonite neprijatne mirise iz obuće. Već smo napomenuli da je soda bikarbona korisna i da možete unutrašnjost obuće posuti njom.

Jabukovo sirće kada se razblaži sa vodom a zatim sipa u raspršivač će takođe neutralisati neprijatan miris obuće. Napravite mešavinu tako što ćete dodati istu količinu sirćeta i vode a zatim raspršivačem nanesite na unutrašnjost obuće. Najbolje bi bilo da to uradite uveče a zatim obuću spakujete u kesu koju ćete zatvoriti kako bi sirće moglo što bolje da deluje. Ujutru izvadite obuću iz kese i stavite na neko toplo mesto da se osuši. Već posle nekoliko uzastopnih tretmana retultat će biti vidljiv a vi zadovoljni.

Cimet se pokazao kao veoma delotvoran u eliminisanju smrada iz obuće. Ne samo da ima jak i prijatan miris, već ima izuzetno antimikrobno dejstvo. Potrebne su vam dve kesice cimeta koje ćete sipati u obuću a zatim obuću blago protresite kako bi se cimet ravnomerno rasporedio. Ostavite da odstoji nekoliko sati, po mogućstvu i čtavu noć.

Bićete više nego prijatno iznenađeni postignutim rezultatom. Smrad iz obuće će nestati a vi više nećete imati problem da se izujete kada odlazite u goste.

Podelite ovaj tekst sa prijateljima, jer ovo je problem sa kojim se mnogi sreću samo što se nerado govori o tome. Možda ćete vam neko biti neizmerno zahvalan, jer ste mu pomogli da reši problem koji ga dugo muči.