Kako se rešiti suvišnih godina sa lica

Područje oko očiju predstavlja najosetljiviji deo lica, na kome se najviše vide promene. Način života, godine starosti, izloženost stresu i spoljašnjim faktorima sredine, ishrana i mnogi drugi činioci ostavljaju tragove na licu, a manifestuju se u vidu spuštenih gornjih kapaka, postanka vrećica ispod očiju i pojave podočnjaka, pa osobe vremenom gube svežinu u svom pogledu i izgledaju tužno i premoreno.

Izmene na licu, na koje niko nije imun, mogu uticati negativno na raspoloženje i samopouzdanje, pa većina osoba pokušava da uspori starenje uz pomoć različitih kozmetičkih preparata, masaža, korišćenja hijaluronskih filera, kao i operativnih metoda od kojih je najefikasnija blefaroplastika.

Blefaroplastika predstavlja efektnu estetsku metodu koja daje odlične rezultate na polju podmlađivanja i osvežavanja izgleda. Koristi se kod eliminisanja bora, estetske korekcije očnih kapaka, ali i kod osoba kod kojih spušteni kapci stvaraju zdravstvene probleme.

Kada je blefaroplastika gornjih kapaka neophodna?

Godinama, koža gubi elastičnost i opušta se usled prirodne posledice starenja. Kako je područje oko očiju i na gornjim kapcima najosetljivije, a koža najtanja, upravo se na tim mestima javlja višak kože. Opuštena koža kapaka povlači uglove očiju prema dole, deformišući vaš pogled i čineći ga umornim. Osim opuštene kože, usled starenja, može doći i do nakupljanja masnih naslaga na gornjim kapcima, spuštanja obrva ili opuštanja obraza i donjeg dela lica.

Tada je blefaroplastika gornjih kapaka idealno rešenje navedenog estetskog problema.

Sama procedura je operativnog karaktera, koja podrazumeva uklanjanje viška opuštene kože gornjeg dela kapka i uklanjanja depoa masnih naslaga ispod njih. Koža se nakon toga zategne, a samim tim se i vaš pogled promeni i deluje sveže. Blefaroplastikom ćete „skinuti“ godine sa vaših očiju i poboljšati svoj kvalitet života. Obično se ovoj proceduri pristupa u zrelom dobu, nakon četrdesete godine.

Blefaroplastika i korekcija donjih kapaka

Područje ispod očiju podložno je pojavi podočnjaka, tj. tamnih kolutova, koje mogu doprineti da izgledate izmoreno i staro. Postoje osobe koji muku muče sa tamnim podočnjacima od rođenja. Ponekad, oni mogu biti i znak ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kao što je pomenuto, blefaroplatika se može raditi i na gornjim i donjim kapcima ili pojedinačno. Ukoliko je potrebno, uporedo sa blefaroplastikom može se obaviti i face lifting, koji podrazumeva zatezanje čitavog lica ili kritičnih regija.

Blefaroplastika se obavlja uglavnom u lokalnoj anesteziji. Pre bilo kakve intervencije, lekarski pregled je obavezan, uz odgovarajuće laboratorijske analize. Procedura je poprilično jednostavna i rutinska, međutim, kako je u pitanju operacija, potrebno je vreme oporavka. Kao posledica operacije, javljaju se modrice, kao i otok, koji prolaze posle dve nedelje, dok se konci odstranjuju kod lekara nakon nedelju dana.

Da li postoji posebna priprema pre blefaroplastike?

Blefaroplastika ne zahteva posebnu pripremu. Međutim, kako svaka intervencija zahteva, morate da budete zdravi i obaviti neophodne preglede.

Na operaciju se dolazi čistog lica, bez šminke i nakita. Alkohol i tablete koje poboljšavaju cirkulaciju treba izbegavati zbog pojave hematoma.

Koliko će trajati oporavak, zavisi od vaših životnih navika. Nakon intervencije, doktor će vam dati uputstva i usmeriti vas na osnovne korake koje bi trebalo da poštujete. Najbolji način da umanjite otok oko očiju je da koristite hladne obloge.