Kako se pravi Nutela bez šećera?

nutela
Foto: Pixabay.com

Nutela je omiljeni slakiš svih starosnih grupa. Prvi put je napravljena 1964.godine u italijanskom gradu Alba, u fabrici porodice Ferero. Međutim, priča o nastanku datira još iz 1806. godine. Nestašica kakaa u Torinu, navela je proizvođače čokolade da eksperimentišu sa receptima za krem. Setili su se lešnika kojih je u ovom delu Italije, pokrajini Pijemont, bilo u izobilju i što je još bitnije bili su jefitniji od kakaa. Nastala je gianduja, preteča nutele. Treba napomenuti da je Pjetro Ferero, osnivač italijanskog giganta, unapredio već postojeći krem i nazvao je „Supercrema Gianduja“. Italijani su bili oduševljeni. Skoro svaka kuća je imala teglu ovog krema. Pjetrov sin, Mikele je superkremu dao ime „Nutella“ (izvedeno od engleske reči „nut“ što znači lešnik) i lansirao brend koji je na tržištu opstao do danas.

Zamivljivosti o Nuteli

 • Nutelin logo se nije menjao od nastanka do dnašnjih dana
 • Recept nije isti za sve zemlje – na primer u Italiji nutela sadrži manje šećera nego u Francuskoj
 • Svake godine fabrika Ferero otkupljuje čak četvrtinu svetske proizvodnje lešnika, oko 100.000 tona
 • Nutela ima svoj dan – 5 februar, tada ljubitelji ovog krema obeležavaju Svetski dan nutele
 • Nutela ima svoju poštansku markicu u Italiji
 • Na E-buy-u može se naći patent za zaključavanje nutele (brava za nutelu)
 • U Francuskoj je od 2015.godine zabranjeno deci davati ime Nutella
 • Nutela ima svoju ulogu u filmu „Bianca“ iz 1984.godine italijanskog reditelja Nanija Moretija

Recept za Nutella cheesecake

Nutela cheesecake ima 4 sloja.

Prvi sloj: U 250g mrvljenog keksa (plazme ili petit beurre) dodati 30g kaka, 50g istopljenog maslaca i malo mleka ili slatke pavlake da se smesa ne bi mrvila. Staviti u kalup pre;nika 26cm i dobro utisnuti (može čašicom za rakiju).

Izmiksati 400g krem sira (ABC) i 40 grama šećera, pa podeliti smesu u dve posude. Umutiti 500ml slatke pavlake.

Drugi sloj: Polovinu umućene pavlake staviti u polovinu miksa šećera i krem sira da bismo dobili beli sloj.

Treći sloj: Drugu polovinu umućene pavlake pomešati sa drugom polovinom miksa krem sira i šećera i na sve to dodati 150g nutele kako bismo dobili tamni sloj.

Četvrti sloj: U 150ml slatke pavlake na pari otopimo 170g nugat čokolade ili Milka noisette: malčice se ohladi i time prelijemo cheesecake (možemo i malo umuljati u 3.sloj)

Staviti tortu u frižider i ostaviti da se hladi najmanje 4 sata. Preporučljivo je da prenoći. Serviraćete dragim osobama pravi specijalitet.

A šta kažu protivnici Nutele

Dok se jedni slade poslasticom sa nutelom, drugi se strogo protive upotrebi ovog krema. Glavni sastojci nutele su navedeni na ambalaži: lešnici, palmino ulje, šećer, kakao i obrano mleko. Međutim, tačan sastav stroga je tajna firme. Jedino je sigurno: tegla nutele od 400g sadrži tačno 52 lešnika. Mnogi zagovornici zdrave ishrane koji se protive industrijskim proizvodima smatraju da najveći procenat sastojaka nulete pripada šećeru i palminom ulju, dok su omiljeni lešnici i kakao najmanje zastupljeni (čine ukupno 20% proizvoda). Nutricionistkinja Megan Telpner, poznata autorka bestselera “UnDiet” na svom blogu navodi 5 razgloga zašto treba izbegavati, pa čak i zabraniti nutelu. Glavni od njih je, kako navodi Telpner, ogromna količina šećera – dve kašičice nutele sadrže 200 kalorija. Kaže da je neprimereno da se proizvod kao takav rekamira kao zdrava opcija za doručak i da ga treba nazvati pravim imenom – dezert.

Kako kod kuće napraviti zdravu Nutelu

Postoje brojni razlozi zašto ne smemo ili ne želimo da konzumiramo Nutelu: neko drži dijetu, neko ima problem sa dijabetesom ili insulinskom rezistencijom, neko ne želi svoje dete da navikava na slatkiše, a neko jednostavno voli da se hrani zdravo. Nutelu možete napraviti i kod kuće i to bez sećera. Kako? Lako!

Sve što je potrebno od sastojaka:

 • 100 gr pečenih lešnika
 • 1 čaša jogurta
 • 1 kašičica meda (preporučuje se domaći)
 • Kokosovo ulje
 • Mleveni rogač ili organski kakao

Lešnike staviti u super-secko ili blender i samleti ih. Nakon toga ubaciti sve ostale sastojke. Kokosovo ulje i rogač ili kakao dodati po ukusu. Stavite smesu u frižider da se malo ohladi.

Možete je namazati na hleb (od heljdinog brašna ako već vodimo računa o zdravoj ishrani), staviti na proteinske palačinke kao fil i jednostavno uzeti kašiku kao slatkiš posle jela.  Niste se odrekli omiljenog krema, ali ste se oslobodili velike količine šećera.

Svejedno kakav stav o Nuteli imali, jedno moramo priznati – u pitanju je najpopularniji krem na svetu.