Kako se otarasiti neprijatnog mirisa novog tepiha?

Miris novog, tek kupljenog tepiha koji je stigao u vaš dom može da predstavlja veliki izazov. Neprijatan miris tepiha može da smeta i da vas natera da izbegavate prostoriju u kojoj je miris prisutan. Kako god da se osećate, miris novog tepiha nije najzdravija stvar koju možete da udišete, i razumno je poželeti da što pre izađe iz kuće. Uz pravi pristup, možete da budete u mogućnosti da se rešite mirisa za nedelju dana do dve nedelje. Saveti, koje ćemo vam dati u nastavku teksta su tu da vam pomognu da neprijatni mirisi novog tepiha potpuno nestanu u kraćem roku od predviđenog.

Od čega dolazi neprijatan miris novog tepiha?

Miris novih tepiha izazivaju hemikalije poznate kao isparljiva organska jedinjenja. Ova široka grupa hemikalija uključuje mnoge koje se često koriste u proizvodnji proizvoda za domaćinstvo kao što su boje, vinil podovi i nameštaj od presovanog drveta.

Isparljive materije, u ovom slučaju znači da isparavaju na sobnoj temperaturi. Kako novi tepih postepeno oslobađa ili ispušta hemijske ostatke, hemikalije ulaze u vazduh gde možemo da ih osetimo u prostoriji u kojoj se tepih nalazi. U roku od nekoliko dana do nekoliko nedelja, ova isparenja se raspršuju, a tepih više nema neprijatan miris.

Isparljiva jedinjenja obično potiču od sintetičkog lateksa u podlozi tepiha, kao i od podloge i lepkova koji se koriste za pričvršćivanje tepiha tokom postavljanja. Boje, vodoodbojni agensi, antistatička sredstva i drugi hemijski dodaci takođe mogu da unesu isparljiva jedinjenja u vaš dom ako nisu potpuno isprani tokom proizvodnje.

Saveti za uklanjanje neprijatnog mirisa novog tepiha

Prvi korak koji možete da preduzmete i da izbegnete neprijatne mirise je da odaberete tepih sa niskim sadržajem isparljivih materija (VOC) ili bez njih. Potražite tepihe koji nose oznake “Green Label” i “Green Label Plus”. Ovo ukazuje na to da tepih sadrži nizak broj isparljivih materija. Jasno je da je najbolja opcija odabir tepiha od prirodnih materijala i boja, kao što je vuna u prirodnim ili biljnim bojama koja je takođe dobar izbor gde možete da izbegnete ovaj problem.

Kada tepih unesete u vaš dom, pre postavljanja, odmotajte ga u suvom, dobro provetrenom prostoru nekoliko dana. Ako je moguće, postavite ga tako da bude pričvršćen. Kada je tepih postavljen, provetrite prostoriju koliko god možete dok više ne osetite miris ili najmanje 72 sata od trenutka postavljanja. Provetrite prostoriju tako što ćete otvoriti prozore, takođe, možete postavite ventilatore u prostoriju, vrata od prostorije treba da budu zatvorena. Tako će i sam proces da brže teče i biće vam potrebno manje vremena da osetite svežinu vašeg tepiha. Ovo omogućava tepihu da izbaci većinu svojih hemijskih isparenja van vašeg doma i da mirisi iz tepiha potpuno budu uklonjeni.

Nakon ovoga, još jedan od načina za uspešno uklanjanje neprijatnih mirisa je usisavanje vašeg tepiha. Redovno usisavanje može biti dovoljno da se oslobodite bilo kakvog mirisa tepiha koji se još uvek oseti. Preporuka je da prve dve nedelje od postavljanja tepiha u prostoriju koristite usisivač jednom dnevno. Pored toga što ćete uklanjati prašinu koja se nalazi na podu, usisavanje je efikasno za izvlačenje mirisa tepiha.

Ako i dalje osetite neprijatan miris, možete da pospete sodu bikarbonu po tepihu, ostavite da odstoji 24 sata, a zatim ponovo dezinfikujete. Soda bikarbona će apsorbovati određenu količinu hemijskih isparenja koja oslobađaju gas i tako će osvežiti vaš tepih. Izbegavajte da u tom procesu koristite hemijska sredstva poput deterdženta, iz razloga što takva sredstva mogu ostaviti posledice na izgled tepiha, a pritom postoji mogućnost da ne pomognu u uklanjanju mirisa.

Profesionalno čišćenje tepiha

Za tvrdoglav miris tepiha koji se i dalje oseti, čišćenje parom može pomoći ispiranjem svih hemijskih ostataka koji su ostali u vlaknima tepiha. Ako se zbog tog novog mirisa tepiha ne osećate dobro ili vam je previše neprijatno biti u blizini, usisavanje, čišćenje parom i korišćenje prečišćivača vazduha sa aktivnim ugljem mogu vam pomoći da brže postignete željeni rezultat.

Korišćenje parnog čistača može biti od koristi, ali profesionalno čišćenje tepiha će biti još efikasnije. Kako biste potpuno eliminisali neprijatne mirise vašeg novog tepiha, prepustite taj posao stručnjacima servisa tirkiz.rs koji će sigurno, brzo i efikasno ukloniti problem.

Ispunite prostor sobnim biljkama

Neke biljke, uključujući bostonsku paprat, pauk biljku, bambusovu palmu i engleski bršljan, mogu da ublaže isparljive materije u vazduhu. Biljke su zdrav dodatak vašem životnom prostoru i mogu da smanje mirise za koju su zaslužni tepisi u vašoj sobi. Pored toga što doprinose pročišćavanju vazduha, dekorativne biljke koje se uklapaju u izgled vaše prostorije učiniće prostor lepšim.

Kao što možete da zaključite, neprijatan miris novog tepiha će nestati vremenom. Postoji nekoliko stvari koje su gore navedene, koje možete da preduzmete kako biste ubrzali proces uklanjanja neprijatnog mirisa. Pored svih navedenih saveta koje vam preporučujemo, ističemo da je profesionalna pomoć ona koja je sigurno efikasna i gde možete da budete sigurni da će svi neželjeni mirisi vašeg tepiha biti uklonjeni.