Kako pravilno sedeti za volanom

Sedenje za volanom izgleda kao prirodna stvar, zar ne?

Da li ste znali da i način na koji sedite u svom vozilu može uticati ne samo nivo udobnosti već i na vašu sposobnost da kontrolišete automobil i zaštitite se nepredviđenih situacija i posledica naglog kočenja? 

Dobar položaj sedenja vozača čini raspoloženijim i pažljivijim za vožnju. Dobar položaj olakšava stabilno držanje volana, dohvat instrumenata na instrument tabli i smanjuje bol u leđima. Osim toga, smanjuje šanse za dugoročne posledice u slučaju saobraćajne povrede. 

Upravo zato, pravilno sedenje u automobilu je više od udobnosti. Biti u odgovarajućoj poziciji će poboljšati vašu sposobnost da kontrolišete automobil i smanjite šanse za vrlo ozbiljne povrede.

Takođe, pravilan položaj tela će vas u velikoj meri spasiti neprijatnih bolova i ukočenosti koje prate dugo sedenje poput bolnih leđa, ukočenih ramena ili ukočenih nogu.

Često problem može biti unutrašnjost automobila

Vozila koja vozimo mogu biti deo problema. Ne ogovaraju sva sedišta svima. Tako se  može desiti da nasloni nemaju adekvatnu krivinu za donji deo leđa, što dodatno opterećuje kičmu. Ili recimo malim gradskim automobilima može nedostajati prostora za noge i glavu, primoravajući neke vozače da voze u izuzetno nepravilnom položaju.

Međutim, nije uvek u pitanju greška u automobilu. Često je rezultat lošeg položaja jednostavno loše držanje. Ne mali broj vozača jednostavno preslika nepravilno sedenje u stolici na položaj sedenja za volanom, što do povećanog rizika od nelagodnosti celokupnom telu. 

Pred vama je nekoliko smernica kako da pravilno sedeti za volanom sa ciljem smanjenja mogućih povreda . Potrebno vam je samo nekoliko trenutaka da se pravilno smestite.

Podesite sedišta 

Osnovna stvar pri pravilnom sedenju za volanom je da vam sedište bude pravilno podešeno. Za početak, zauzmite udoban položaj koji ne zahteva nikakav napor da prebacite nogu na gas, kvačilo ili kočnicu. Da bi procenili pravu razdaljinu sedišta, sedite leđima uz naslon, uhvatite se za volan obema rukama i pritisnite pedalu kvačila do kraja.

Za pravilnu razdaljinu potrebno je da možete potpuno ispružiti nogu sa blagim savijanjem u kolenu. U automobilima sa automatskim pogonom, savršena udaljenost sedišta će biti diktirana položajem volana. 

Kod podešavanja visine, podignite sedište sve dok ne dobijete savršenu vidljivost. Ništa ne bi trebalo da ometa vaš vid, čak ni volan.

Pazite na nagib naslona sedišta i glave

Još jedan bitan element je nagib naslona sedišta. Naslon za leđa ne bi trebalo da bude previše nagnut ni suviše blizu volana. Vodite računa da redukcijom nagiba nasona ne izgubite preglednost kao ni da se ne udaljite previše od volana.

Naslon za glavu treba  pozicionirati na istu visinu kao i najistaknutiji deo naše glave tj. vrh naslona za glavu treba da bude u ravni sa vrhom glave, kako bi se u slučaju sudara, izbegao zloglasni “vratni trzaj”. Dakle, što manje pokreta glave, manje su šanse za povrede.

Imajte na umu da vas naslon za glavu štiti uglavnom u slučaju zadnjeg udara – u tom slučaju se glava naglo pomera unazad, ali i kada dođe do veoma naglog kočenja ili frontalnog sudara glava i telo se poneraju prvo napred, a odmah potom nazad.

Obavezno podesite položaj volana

Način na koji se držite za volan i vaše držanje je ključno za pravilno držanje, očuvanje bezbednosti i potpunu kontrolu nad vozilom.

Kada ste podesilli sedište, sledeći korak je podešavanje volana. Volan treba da bude najmanje 25 centimetara udaljen od vaših grudi. Razlog ovome je prevencija povrede u slučaju da se aktivira vazdušni jastuk.

Volan držite obema rukama! Ako na volan gledate kao na sat, ruke treba da budu postavljene na oko 15 do 3  sati, sa blago savijenim rukama u laktovima (neka vam laktovi budu pod uglom od 90 stepeni)

Vaše ruke ne bi trebalo da budu potpuno ispružene kada stavljate ruke na volan jer vam ovaj položaj ruke pruža optimalnu kontrolu vozila, ali vas takođe štiti od aktiviranja vazdušnog jastuka u slučaju sudara. 

Idealno, volan treba da bude postavljen tako da mu središte bude na istoj visini kao i vaš vrat. 

Ne zaboravite na retrovizore

Korišćenje retrovizora je jedan od elemenata koji je nažalost vrlo često zanemaren. Možda stvar loše navike, možda lošeg podešavanja retrovizora, ali se često može čuti da vozači jednostavno, ne koriste retrovizore. 

Osnovni cilj svih retrovizora na i u automobilu je da vam omogući da bez “procene”, izvirivanja glave van vozila ili okretanja iza sebe, procenite kada se i kako uključiti ili isključiti iz saobraćaja. Na ovaj način, u velikoj meri možete smanjiti rizik od nepredviđenih situacija u saobraćaju.

Podešavanje retrovizora se vrši na osnovu položaja vozača. Dakle, tek kada se udobno smestite, pristupite podešavanju retrovizora. Podešavanje retrovizora podrazumeva maksimalnu preglednost prostora iza sebe, iz svih ugova. Retrovizor koji se nalazi u automobilu, potrebno je podesiti tako da imate pregled celog zadnjeg vetrobrana i vozila koja su iza vas. Bočni retrovizori trebaju biti pozicionirani tako da imate uvid u mali deo zadnjeg dela svog automobila i u automobile koji su u procesu preticanja. Isto važi za desni retrovizor.

Obratite pažnu na pojas!

O važnosti vezivanja gotovo da nema polemike. Ali prostor za polemiku ostavlja podešavanje pojasa. Dok starija vozila možda nemaju mogućnost podešavanja pojasa, većina novijih vozila vam pruža mogućnost pomeranja ili podešavanja pojasa. 

Kada stavite pojas, dijagonalni deo pojasa ne sme spadati nisko na rame jer tada gubi osnovnu bezbednosnu funkciju, kao ni visoko uz vrat jer vas može ozbiljno povrediti u slučaju naglog zatezanja.

Poprečni deo pojasa ne bi smeo da prelazi preko vašeg stomaka već bi trebao da obgrli vaše kukove. Tako se smanjuje verovatnoća povrede stomačnog zida u slučaju naglog kočenja.

Ako sledite gore navedene korake da biste poboljšali držanje u vožnji, trebalo bi da se osećate ugodnije i opuštenije za volanom.

Jedna od prvih lekcija koje morate savladati kada odlučite da postanete vozač je kako pravilno sedeti za volanom. Ovakav koncept učenja nije nasumičan. On je rezulatat dobro analiziranih potreba svakog budućeg vozača.

Budući vozači će biti u prilici da praktično isprobaju sve tehnike udobne i bezbedne vožnje. Tim stručnjaka iz auto škole će vas naučiti kako da vožnju pretvorite u odgovorno i udobno putovanje.