Kako opremiti malu kuhinju da bude praktična i funkcionalna

Bez obzira na to da li je velika ili mala, kuhinja pored svoje osnovne namene predstavlja mesto za okupljanje porodice. Da biste mogli u potpunosti da uživate, potrebno je da je uredite sa stilom. Sa velikim kuhinjama je lakše, jer ih je jednostavnije opremiti tako da budu praktične i funkcionalne. Međutim, ako se pitate kako opremiti malu kuhinju, znajte da njeno uređenje ponekad predstavlja pravi izazov, i to ne samo kada je u pitanju estetska strana. Pored toga što treba da izgleda lepo, ona mora biti i funkcionalna. 

Osmelite se, poigrajte se sa bojom zidova, jer svetliji zid prostor čini vizuelno većim. Ukoliko vam tipske kuhinje zauzimaju mnogo prostora, opredelite se za kuhinje po meri, jer ćete tako imati potpunu kontrolu nad svakim aspektom dizajna. Moći ćete da kreirate kuhinju koja ne samo da će lepo izgledati već će savršeno funkcionisati shodno vašim navikama. 

Svetli zidovi čine prostor vizuelno većim 

Da bi mala kuhinja delovala vizuelno veće potrebno je da ima što više svetlosti, po mogućstvu prirodne. Na kuhinjski prozor nemojte stavljati zavese i roletne. Dovoljno je da stavite specijalne folije za prozore koje dobro propuštaju svetlost, a istovremeno omogućuju dovoljno privatnosti. Što se tiče boje zidova, opredelite se za svetlije nijanse, jer se na taj način stiče utisak da je prostorija veća. Dizajneri enterijera za male kuhinje predlažu pastelne boje. 

Što se tiče veštačkog osvetljenja, najbolji efekat se postiže ugradnjom LED rasvete. LED trake možete postaviti celom dužinom iznad radne ploče, kako biste dobili sofisticiraniji izgled. 

Mala kuhinja će delovati veće ukoliko plafon ofarbate u svetliju nijansu u odnosu na zidove. Takođe, dizajneri enterijera savetuju da plafon ne mora nužno da bude beo. Uz dekorativnu nalepnicu ili neobičnu boju stvara se iluzija da je prostorija veća nego što jeste. 

Za malu kuhinju su praktični kuhinjski elementi pravljeni po meri 

Kuhinjski elementi se prave isključivo u standardnim veličinima. Međutim, kada je reč o maloj kuhinji, najbolje bi bilo da se opredelite za pravljenje kuhinja po meri. U zavisnosti od dizajna i estetike kuhinje za koju se odlučite, možete odabrati metalne ili granitne sudopere. Takođe možete izabrati jednodelnu ili dvodelnu, u zavisnosti od prostora kojim raspolažete. Radne ploče predstavljaju jedan od važnijih delova sudopere. Izrađuju se od različitih materijala, kao što su medijapan, mermer, drvo i sl. Preporuka su kvarcne ploče za kuhinju, jer su pouzdane, dugotrajne i lake za održavanje. 

Kako opremiti malu kuhinju kuhinjskim uređajima i malim kućnim aparatima

Bez obzira na kvadraturu kuhinje, funkcionalnosti će doprineti kvalitetni i praktični uređaji u njoj. Važno je da kuhinjski aparati budu odabrani na kvalitetan i pouzdan način. Budite pažljivi pri odabiru većih uređaja, poput šporeta, frižidera i mašine za pranje sudova, jer od kvaliteta zavisi i njihov vek trajanja. 

U zavisnosti od prostora, ali i od budžeta, možete odabrati klasičan šporet ili kuhinjsku ploču sa ugradnom rernom. Ukoliko se odlučite za ugradne elemente, možete ih kupiti kao ugradni set ili pojedinačno. 

Što se tiče frižidera, preporuka je da bude kombinovani model sa zamrzivačem u donjem ili gornjem delu uređaja. Osim klasičnog frižidera, možete odabrati i drugu varijantu, gde je frižider ugrađen u kuhinju ili je za njega napravljena maska koja prati linije kuhinje.

Mašina za pranje posuđa nije neophodna za opremanje kuhinje, ali je izuzetno korisna stvar. Štedi vaše vreme i olakšava vam život. Ukoliko imate mogućnosti i prostora, naš savet je da je obavezno nabavite, jer će vam se višestruko isplatiti.

Mali kuhinjski aparati su takođe neizostavni, jer će vam olakšati svakodnevno funkcionisanje, ubrzati pripremu hrane i uštedeti vreme. Savet je da mali prostor ne pretrpavate brojnim aparatima. Izaberite nekoliko ključnih uređaja koje ćete najčešće koristiti. 

Obavezno nabavite odgovarajući aspirator

Bez obzira na to da li imate prirodnu ventilaciju ili ne, aspirator je neizostavni deo svake savremene kuhinje. Uspešno eliminiše miris hrane sprečavajući da se širi po ostatku doma. Poslednjih godina mnogo pažnje se pridaje lepom dizajnu ovih uređaja, tako da će osim praktične namene, mnogo doprineti i estetskoj strani vaše kuhinje. U zavisnosti od budžeta kojim raspolažete, možete izabrati ugradne aspiratore koji ne zauzimaju mnogo mesta, kao i one koji se izvlače po potrebi. 

Uređenje male kuhinje zaista predstavlja izazov, tim pre što se akcenat stavlja na minimalizam, ali i na funkcionalnost. Dobrim rasporedom kao i pravilnim odabirom kuhinjskih elemenata i uređaja moguće je malu kuhinju urediti sa stilom. Procenite koliki vam je budžet, upravljajte se prema njemu, ali ne zaboravite na sopstvenu kreativnost. Imajte u vidu da kuhinja ne mora da bude isuviše skupa da bi bila funkcionalna.