Početna ŽivotLepota Kako lako doći do plave kose u kućnim uslovima?

Kako lako doći do plave kose u kućnim uslovima?

Srbijanka Stanković
95 pregleda
duga-plava-kosa-sunce

Da li ste umorni od trenutne boje kose i tražite promenu?

Želite da transformišete svoj izgled tako što ćete postati plavuša? Ako jeste, niste sami. Mnogi ljudi žude za zlatnim pramenovima koji su zaštitni znak ove legendarne boje kose.

Srećom, sa pravim alatima i tehnikama, moguće je ofarbati kosu u plavo kod kuće, a da pritom ne oštetite kosu! U ovom članku ćemo vam pokazati kako lako postati plavuša, uz sve važne detalje koje treba da znate.

Odabir pravog hidrogena (razvijača) za kosu

Vodonik peroksid, poznatiji kao hodrogen je ključni sastojak većine kompleta za farbanje kose.

To je razvijač koji vam pomaže da aktivirate boju i posvetlite kosu. Međutim, nisu svi vodonik peroksidi jednaki i verovatno ćete ukoliko se prvi put farbate sami u kućnim uslovima imati dilemu koji su najbolji hidrogeni za kosu.

Pre svega, pri izboru hidrogena, važno je da izaberete pravu snagu za vaš tip kose i željeni rezultat. Evo nekoliko saveta koje treba imati na umu:

 • Ako imate tamnu kosu i želite da postanete plavuša, verovatno će vam trebati jači vodonik peroksid, kao što je onaj jačine od 30 (9 %) ili 40 (12 %). Međutim, ako imate svetliju kosu, možda će vam trebati samo razvijač jačine 20 (6 %).
 • Izbegavajte upotrebu prejakog razvijača boje, jer to može značajno oštetiti vašu kosu.
 • Potražite hidrogen koji je posebno formulisan za farbanje kose. Ovo će osigurati da je bezbedan za upotrebu i da neće oštetiti kosu.

Priprema vaše kose za farbanje

Pre nego što započnete proces farbanja, važno je da pripremite kosu. Ovo će pomoći da se boja ujednači i da vaša kosa ostane zdrava. Evo koraka koje treba pratiti:

 • Operite kosu temeljno šamponom za bistrenje da biste uklonili sve nečistoće.
 • Osušite kosu u potpunosti, osušite je peškirom ili koristite fen.
 • Nanesite zaštitnu barijeru oko linije kose, vrata i ušiju kako biste sprečili da boja zaprlja vašu kožu.

Mešanje i nanošenje boje

Kada je vaša kosa pripremljena i spremna, vreme je da promešate i nanesete boju. Evo kako da to uradite:

 • Pomešajte boju za kosu i vodonik peroksid prema uputstvima koja ste dobili uz komplet. Obavezno nosite rukavice tokom ovog procesa kako biste izbegli mrlje na rukama.
 • Nanesite boju na kosu, počevši od korena i sve do vrhova. Obavezno temeljito natopite svaki deo kose.
 • Ostavite boju preporučeno vreme, koje će varirati u zavisnosti od kompleta koji koristite.
 • Temeljno isperite boju hladnom vodom dok voda ne postane bistra.

Pravilna nega plave kose

Čestitamo, postali ste plavi!

Ali vaš posao još nije završen. Važno je da se dobro brinete o novofarbanoj kosi kako bi izgledala zdravo i živahno. Evo nekoliko saveta koje treba slediti:

 • Koristite šampone i balzame posebno dizajnirane za obojenu kosu.
 • Izbegavajte preterano oblikovanje toplotom, jer fen, figaro i prese za kosu mogu da oštete i brže izblede vašu boju.
 • Razmislite o korišćenju maske za kosu ili tretmana dubokog kondicioniranja jednom nedeljno da bi vaša kosa bila hidrirana i nahranjena, kao i da biste je brzo oporavili ukoliko je oštećena.

Takođe je važno imati na umu da plava kosa zahteva redovno održavanje kako bi se sprečilo da vremenom dobije narandžaste ili žute tonove kakve većina ne želi.

devojka-plava-kosa-do-ramena

Pexels.com

Jedan od načina da to uradite je korišćenje ljubičastog šampona, koji pomaže da se neutrališu žuti tonovi i da vaša plava kosa izgleda hladno i sjajno. Na tržištu je danas dostupno mnogo ljubičastih šampona i maski koji čine da boja bude dugotrajna i sprečavaju žute odsjaje.

Pored korišćenja adekvatnih proizvoda za negu kose, takođe je važno zaštititi kosu od sunca, hlora i drugih stresora iz okoline. Razmislite o nošenju šešira ili korišćenju regeneratora sa zaštitnim faktorom za kosu koji se ne ispira kada provodite vreme na otvorenom i temeljno isperite kosu nakon plivanja u hlorisanim bazenima ili slanoj vodi.

Postoji mnogo regeneratora u spreju jednostavnih za svakodnevnu upotrebu koji dodatno štite kosu.

Dakle, farbanje kose u plavu boju kod kuće može biti zabavno i korisno iskustvo, ali važno je da odvojite vreme da se pravilno pripremite i negujete kosu. Odabirom pravog hidrogena za kosu, pravilnom pripremom kose i upotrebom pravih proizvoda za održavanje, možete postići lep i zdrav izgled plave boje koji će vam se svideti.

Ne zaboravite da uvek sledite uputstva koja ste dobili uz komplet za farbanje kose i nikada ne ostavljajte boju duže nego što je preporučeno, jer ovo će samo prouzrokovati oštećenje vaše kose. Ako niste sigurni u vezi sa procesom, razmislite o konsultaciji sa profesionalnim frizerom pre nego što počnete, ali uz naše savete i trikove, na dobrom ste putu da postanete plavi očas posla!

I ne zaboravite, kosa je najlepši ukras žene, negujte je i čuvajte, ali ne plašite se promena!

 

Povezani članci

Ostavi komentar