Kako izabrati prvi auto za početnika

Prvi auto za početnika u vožnji predstavlja veliku stvar. U narednim redovima, pričaćemo o najboljoj kupovini.

Kupovina prvog automobila je veoma bitan trenutak za svakog vozača i predstavlja jednu od najvažnijih kupovina u životu. Vožnja luksuznog automobila je postala trend, pa se posledično za prevozna sredstva  često izdvajaju velike sume novca. Ipak, ako ste tek odskora na putevima, shvatićete da skup automobil uopšte nije nužan. Kako bismo pomogli novopečenim vozačima, odgovorićemo na pitanje koji je najbolji prvi auto za početnika?

Nabavljanje saobraćajnih dokumenata

Pre sedanja u automobil, novopečeni učesnik u saobraćaju obavezno mora nabaviti potrebnu dokumentaciju. Dakle, bez saobraćajne dozvole nema sedanja na mesto vozača. Tek po navršenoj obuci i položenim ispitima, vozač može dobiti diti saobraćajnu dozvolu. Prva izdata dozvola se vodi kao probna i sa njom imate određena ograničenja, koja kao početnik svakako morate poštovati. U nastavku teksta ćemo vas upoznati sa pravilima koje sa sobom donosi probna vozačka dozvola.

Uslovi koje morate ispuniti kada kupujete prvi auto za početnika

S obzirom na to da kao početnik posedujete probnu vozačku dozvolu, morate biti upoznati sa propisanim pravilima. Poći ćemo od najbitnijeg pravila, koje jasno naglašava da ne smete voziti auto sa motorom jačim od 80 kW ili 109 konjskih snaga. Takav uslov će kasnije biti ključan pri kupovini novog automobila. Ovo pravilo neće važiti samo u slučaju da vozite pod nadzorom nekog ko poseduje dozvolu najmanje 5 godina. Međutim, takve situacije i nisu toliko česte, pa ćemo ih ostaviti po strani. Naravno, ukoliko posedujete regularnu vozačku dozvolu, pri kupovini prvog automobila nećete imati nikakva ograničenja.

Da li imam još neko ograničenje sa probnom dozvolom?

Iako nužno ne utiče na kupovinu vozila, važno je naglasiti da sa probnom dozvolom ne smete voziti noću. Postoji ograničenje koje vam dopušta da vozite samo u periodu od 06.00 do 23.00 h. Ostala ograničenja o brzoj vožnji ili korišćenju mobilnog telefona se svakako podrazumevaju. 

Nov ili polovan prvi auto?

Kupovina novog automobila je neretko bolja opcija od kupovine „polovnjaka”, posebno ukoliko ste početnik. Jednostavno, kupovina novog i nekorišćenog vozila uliva potrebnu sigurnost i eliminiše sumnju u kvalitet auta. Čak i pomisao da ćete vi biti prva osoba koja će izvesti vozilo iz salona čini da se osećate posebnim. Tu se dodatno nameće i činjenica da svako polovno vozilo ima barem neku manu. Ipak, kao i kod svih drugih kupovina, budžet igra glavnu ulogu. 

Ukoliko raspolažete većim budžetom, kupovina novog vozila će svakako biti sigurnija opcija. Takav vid kupovine nije nužno kvalitetniji, ali je isplativiji na duže staze. Premda će šlep služba u slučaju kvara biti potrebna i novom i polovnom autu, ovo pitanje nije od krucijalne važnosti. 

Veličina automomobila – da li utiče na kupovinu?

Dužina vozila i prostranost enterijera, ali i gepeka su relativno bitna stvar pri kupovini automobila. Ukoliko još uvek nemate porodicu, ovi parametri neće biti preterano važni. U tom slučaju se možete odlučiti za kupovinu bilo kog vozila, a naša preporuka je kupovina sportskog automobila. Sa druge strane, ako planirate ili već imate porodicu, izbegavajte manje automobile sa troja vrata, i fokusirajte se na praktičnost.

Iako su mnogi ljudi mišljenja da je parkiranje sa kraćim vozilom lakše, istina je drugačija. Kvalitet volana i spretnost vozača su zapravo najbitniji faktori kod parkiranja.

Gorivo 

Učestvovanje u saobraćaju sa sobom povlači mnogo troškova. U želji da što više uštedimo, dolazimo do veoma bitnog pitanja pri kupovini prvog auta, a to je pitanje potrošnje. Početniku će se ovo pitanje naizgled učiniti nebitnim, međutim, ova tema predstavlja večitu dilemu u društvu. Odabir se svodi na tri opcije, tj. kupovinu benzinca, dizelaša ili benzinca sa ugrađenim plinom. Automobili na dizel su mali potrošači, ali su skloniji čestim kvarovima, tako da sa njima verovatno nećete puno uštedeti. Sa druge strane, benzinci su veći potrošači, a posebno prilikom gradskih vožnji. Međutim, praktično nikada se ne kvare. Sledstveno tome, kako biste bili sigurni da je kupovina ispravna, preporučujemo da napravite malu analizu o budućem vozilu. Tako ćete se pravovremeno upoznati sa vrlinama, manama, a ujedno i potrošnjom, što će svakako olašati vožnju.

Kako izabrati prvi auto za početnika – najčešće kupovine

Koji se to automobili najčešće kupuju za početnike? 

  • Renault Clio 1.2 (75 konjskih snaga)
  • Peugeot 206 1.1 (60 konjskih snaga)
  • Peugeot 206 1.4 (75 konjskih snaga)
  • Fiat Punto 1.2 (60/80 konjskih snaga)
  • VW Polo 1.2 (64 konjskih snaga)

Da li je luksuzni automobil dobar kao prvi auto za početnika?

Novi i luksuzni automobili imaju dosta pametnih opcija koje olakšavaju vožnju. Zbog toga će se možda kupovina atraktivnog vozila učiniti kao ispravna ideja. Ipak, pored svih pogodnosti koje pružaju, kupovina skupog automobila  se olako može ispostaviti kao pogrešna odluka. Proces navikavanja na saobraćaj nije jednostavan, a često zna biti i rizičan. Zato je uvek  bolje krenuti od nešto jeftinijih automobila. Pored svega, stoji i činjenica da ste se u auto-školi učili na mnogo prostijem i jeftinijem automobilom. Iako zavisi od mnogo faktora, izbor je na vama.