Kako izabrati nakit za svečane prilike

Nakit je jedan od ključnih elemenata koji može učiniti da se osećate posebno i elegantno za svečanosti poput venčanja, gala večeri ili neki poslovnih događaja. Nije lako izabrati nakit za svečane prilike, jer ga treba uklopiti u stil, frizuru, pa čak i make-up. Da li ćete izabrati nakit od prirodnih materijala, ekstravagantnog dizajna ili neki koji obiluje cirkonima, zavisi od mnogo faktora. Mi ćemo se potruditi da vam olakšamo proces izbora, zato pročitajte redove koji slede. 

Kako uklopiti nakit sa odećom za svečane događaje

Imate zakazanu svečanost poput venčanja, rođendana, poslovnog ručka ili korporativne žurke i odlučili ste se za odevnu kombinaciju koja vam dobro stoji, odiše stilom i u skladu je sa vašim ukusom. Ali ne znate kako da nakit postane onaj jagodica na torti koja će zaokružiti vaš glamurozni izgled. Kada birate nakit, uskladite ga s materijalima i bojama vaše odeće. Zlatni nakit lepo se kombinuje uz toplije tonove odeće, dok srebrni nakit može biti bolji izbor uz hladnije tonove. Ukoliko već na svojoj toaleti imate upečatljive detalje kao što su šljokice, perlice ili perje, birajte diskretniji nakit. I obrnuto, uz jednostavne kombinacije odeće neka vam nakit bude dominantni detalj. 

Ključno je održati ravnotežu između različitih komada nakita. Ako nosite upečatljivu ogrlicu, kako biste izbegli pretrpan izgled nemojte stavljati i minđuše i narukvice i sat I prstenje. 

Uz haljine s dubokim dekolteom ili jednostavne haljine bez naramenica kombinujte elegantne ogrlice koje će naglasiti vaš vrat i dekolte. Sa druge strane, za haljine s visokim ovratnikom ili upečatljivim detaljima na gornjem delu, pronađite jednostavnije ogrlice.

Kada nosite kosu podignutu u rep ili punđu, stavite minđuše koje će dodati eleganciju vašem izgledu. Uz hladnije tonove odeće i podignutu kosu, savršeno se uklapaju srebrne minđuše. Kada je kosa puštena ili imate nisku punđu iz koje ispadaju pramenovi, diskretne srebne ili minđuše od belog znata su pravi izbor. 

Kod prstenja važi pravilo da je manje bolje nego više. Izaberite jedan ili dva komada koji će nadopuniti vaš izgled, ali neće odvlačiti previše pažnje. Ukoliko nosite burmu, najviše još jedan prsten dodajte uz nju. 

Tanke metalne ili elegantne narukvice s dragim kamenjem mogu dodati suptilan sjaj vašem izgledu. 

I još jedan savet − izbegavajte bižuteriju kao nakit za svečane prilike ukoliko niste ekspert u modi. 

Zlatni ili srebrni nakit za svečane prilike

Kada nemate ideju koju vrstu nakita biste izabrali za svečane događaje, pogledajte Pinterest. Nađite žene ili muškarce poznate kao ikone stila i ukradite neku ideju za svoj izgled. Istražite kako ćete istaći adute i prikriti mane garderobom, ali i da li da koristite zlatni ili srebni nakit.

Zlatni nakit lepo se slaže s bojama poput crvene, narandžaste, smeđe, zelene i boje šampanjca, dok srebrni obično bolje pristaje uz boje poput plave, ljubičaste, sive, crne i bele. Već smo spomenuli toplije i hladnije tonove odeće i slaganje zlatnog odnosno srebrnog nakita sa njima. To važi i za ton kože. Ukoliko ste preplanuli, pristajaće vam zlatni nakit, a ukoliko ste bledi, izaberite srebro.

I vaš ukus i stil igraju jednu od ključnih uloga prilikom izbora Au i Ag. Ako ste pobornik klasike, zlatni nakit će vas „otvoriti”. Ukoliko volite da ekperimentišete sa odevnim kombinacijama, srebro će dodati onu finu notu koja nedostaje savršenstvu. 

U skladu sa kontekstom događaja, možete posegnuti za zlatnim ili srebrnim nakitom. Na primer, neki formalni događaji ili tradicionalne svečanosti nezvanično se smatraju dobrim prilikama za zlatni nakit, dok se za moderne ili casual svečane prilike može odabrati srebrni nakit.

Još jedna jako bitna stvar je da se ne ograničavate na izbor samo jednog tipa metala.  Kombinacija zlatnog i srebrnog nakita može stvoriti zanimljivu i elegantnu estetiku. Ako nosite više od jednog komada nakita, pokušajte da balansirate količinu zlatnog i srebrnog kako biste postigli harmoničan izgled.

Da li je ručni sat prigodno nositi na svečanostima

Nošenje sata na svečane prilike može biti odličan dodatak vašem izgledu, posebno ako je sat elegantan i suptilan. On nije samo modni dodatak, već i praktičan komad koji vam omogućuje praćenje vremena tokom događaja, naročito ako imaje neku ulogu u organizaciji. Sat s tankim remenom i minimalističkim dizajnom obično je prikladniji za svečane prilike od sportskih ili casual satova.

Treba voditi računa ako je propisan dress code na nekoj svečanosti. Na nekim vrlo formalnim svečanim događajima kada je propisano da se nose crne kravate uz bela odela ili haljine koje prekrivaju ramena i kolena možda ručni sat ćete biti prikladan dodatak. U poslednje vreme to se retko događa, jer primat preuzimaju modetni pristupi bazirani na fleksibilnosti pa se nošenje sata smatra prihvatljivim.