Kako izabrati kvalitetan komad nameštaja za svoj dom

U strukturi potreba porodice kupovina nameštaja spada u investicije, i po novčanom iznosu koji je potrebno izdvojiti, ali i po tome što se očekuje višegodišnja, čak i višedecenijska eksploatacija.

Ovo govori u prilog težnji da svako od nas želi da za svoj novac dobije kvalitet koji će opravdati investiciju sa oba stanovišta.

Šta je zapravo kvalitetan nameštaj?

Dugotrajnost je nešto što se uobičajeno očekuje od kvalitetnog nameštaja, a to podrazumeva i odličan materijal i način izrade. Standardi koje proizvođači moraju da ispune da bi nameštaj uopšte došao u trgovinu jesu jedan od načina na koji se garantuje da će kupac dobiti odgovarajući kvalitet. 

Standardizacija je stavila proizvođače u poziciju da se moraju držati zadatih normi kvaliteta ako žele da dođu do potrošača, a kupac ima pravo da reaguje na svako uočeno odstupanje. Ovo se odnosi i na materijal od koga je nameštaj izrađen, način obrade, sklapanja i montaže.

Tehnologije novog doba uslovile su ponudu širokog spektra sirovina, pa se, recimo umesto punog drveta sve više koriste pločasti materijali. 

Mišljenje da je samo puno drvo visokokvalitetan materijal od koga se jedino može dobiti dugotrajan proizvod nije uvek tačno. Ovo iz razloga što i određeni pločasti materijali moraju zadovoljiti visoke standarde kvaliteta da bi se pojavili na tržištu sirovina pa je garancija proizvođača nameštaja o njihovoj dugotrajnosti sasvim opravdana. 

Ono što je njihova prednost u odnosu na puno drvo jeste da su lakši, ekološki prihvatljiviji, praktičniji za održavanje ali i mnogo lakši za oblikovanje u serijskoj proizvodnji. Nameštaj od pločastih materijala koji je zadovoljio standarde kvalitetne obrade i sklapanja može, isto kao i puno drvo, zadovoljiti kriterijum postojanosti, i da uz to zadrži svoju funkcionalnost i lep izgled.

Kao i sa drvenim, ili metalnim delovima,standarde moraju da poštuju i proizvođači tekstila i kože. Sintetički materijali od kojih je sačinjena veštačka koža, svakako moraju biti u skladu sa propisima o kvalitetu, ali su podložni atmosferskim uticajima. Da bi se izbegli problemi potrebno je držati se uputstava proizvođača o načinu održavanja i u tom slučaju su više nego prihvatljiva solucija.

Eksta parametri kvaliteta

Pod kvalitetom se podrazumeva i sve ono što podiže osećaj zadovoljstva potrošača, a to znači i udobnost, jednostavnost za održavanje i praktičnost u svakom smislu. 

Lako uklapanje u odgovarajući enterijer takođe je bitan faktor ambijenatalnog komfora. Komadi velikog gabarita koji se teško uklapaju u prostore sa puno uglova, prozora i vrata gube vrednost nemaju praktično nikakve šanse da pariraju komadnom nameštaju. U ovom slučajevima bolje je favorizovati faktor praktičnosti. 

Estetika je takođe vrlo bitna, i to od dizajna, pa do kompatibilnosti sa željenim ambijentom. Ono što je pogodnost nameštaja od savremenih materijala jeste da se, po želji, mogu menjati tokom godina trajanja. To je takođe jedan od ekstra faktora kvaliteta. 

Recimo da za pet godina poželite novu kuhinju, a nemate dovoljno novca, rešenje se može naći u zameni vidljivih delova – vrata ili fioka, tako da uz malo ulaganja možete postići željeni efekat. 

Ovo je bitan faktor kvaliteta za kategoriju potrošača koja prati trendove, voli promene ili planira unapred ovakve solucije.

Rezimirano: postojanost, komfor, originalnost i prilagodljivost jesu osnove komponente kvalitetnog nameštaja, ali se uvek preporučuje da, pored planiranog budžeta, dobro oslušnete svoje želje, kao i da uzmete u obzir i planove za budućnost.