Kako izabrati dobar porodični automobil?

Kada je reč o najboljim stvarima u nekoj kategoriji, svaki izbor je subjektivan. Uvek postoji više struja, od onih koji se u potpunosti slažu sa izborom do najvećih kritičara. Tako je i u slučaju automobila za potrebe porodica. Kada dobijete bebu, ceo svet se okrene naglavačke. Automobil koji je do juče bio vaš mezimac i bili ste izuzetno zadovoljni njime sada je postao mali. Kako da izaberete novi i da li je moguće kupiti dobar porodični automobil koji košta do 4.000 evra? Odgovore ćete dobiti u nastavku teksta. 

Koji su najvažniji faktori u izboru automobila za porodicu?

Kao i kod svih stvari koje kupujete, jedan od najbitnijih faktora za kupovinu automobila je cena. Međutim, kada planirate da investirate u porodični auto, ušteda nije prva opcija, već je to bezbednost. 

Najbezbedniji automobil je nov automobil, ali malo je onih koji su u mogućnosti da ga kupe. Međutim, novom automobilu cena brzo pada. Tehnički, gotovo nov auto možete kupiti za osetno manje novca nakon dve-tri godine. Tržište polovnih automobila je veliko i sigurno možete pronaći nešto prema svom ukusu u cenovnom rangu koji ste sebi odredili. Skoro svi proizvođači se trude da u novim serijama poboljšaju bezbednost. Dosta se radi na ovom polju, ali se dešavaju i greške. Zato je možda bolje ne trčati za novitetima, već radije birati automobil koji je neko vreme na tržištu i za koji korisnici mogu da daju povratne informacije. Kada je u pitanju bezbednost, vodite računa o tome da redovno menjate zimske i letnje auto gume

Još jedan važan kriterijum za odabir porodičnog automobila su veličina i tehničke karakteristike. Komfor je zaista bitan, posebno ako planirate i duža putovanja. Veličina gepeka igra važnu ulogu kada putujete sa decom. Potreban je prostor za kolica, trotinet ili bicikl, kao i za sve druge „sitnice” koje treba da ponesete sa sobom. 

I poslednji, ali ne i najmanje bitan faktor kada tražite dobar porodični automobil jesu registracija i potrošnja goriva. Trošak registracije je značajna stavka u porodičnom budžetu na godišnjem nivou. Tek mala izmena u kubikaži ili godini starosti može značajno uticati na cenu registracije. Kupovina goriva svakodnevno opterećuje vaš novčanik, naročito sa konstantnim rastom cena naftnih derivata. 

Koji su najbolji porodični automobili u odnosu cena-kvalitet?

Kada je u pitanju odnosecene i kvaliteta, korisnici najčešće preporučuju pet porodičnih automobila. Evo i kojih:

  • Dacia Duster se izdvaja kao jedan od najpopularniji porodičnih i terenskih automobila. U nižem je cenovnom rangu i jeftin je za održavanje. Kao najveću manu ovog auta korisnici ističu lose ocene na testu protiv sudara. 
  • Peugeot 3008 je auto sa velikom kabinom i komfornim prostorom za putnike. Kao takav visoko se pozicionira na listi najboljih porodičnih automobila.
  • Škoda Kodiaq ima mesta za 7 putnika. Izrazito je tih sa prostranom kabinom i zato je jako tražen od strane porodičnih ljudi.
  • Volkswagen Tiguan je još jedan popularan automobil za porodice. Veliki i komforan, ovaj automobil spade u viši cenovni rang. Smatra se za izuzetno pouzdan automobil, stoga cena kod mnogih kupaca pada u drugi plan. 
  • Ford Focus, iako na prvi pogled mali, ovaj auto je izuzetno udoban i praktičan. Malo troši, jeftin je za održavanje i ocene sa testa na sudare su mu odlične. Još kad se uzme u obzir i to da mu je i cena pristupačna, dolazi se do zaključka da je u pitanju dobar porodični automobil. 

Da li je moguće pronaći dobar porodični automobil do 4.000 evra?

Porodični ljudi uglavnom razmišljaju o kupovini karavana, mini-vana ili SUV/krosovera. U Srbiji potrošači generalno nemaju platežnu moć da kupuju nove automobile. Problem sa kupovinom polovnjaka jeste to što su troškovi servisiranja neizbežni u većini slučajeva. Međutim, nije neizvodljivo pronaći dobar polovan auto za porodicu. Do 4.000 evra možete naći polovan Ford Mondeo karavan. Njegova glavna prednost je prtljažnik zapremine 450 litara što je za porodice izuzetno važna stavka. Dodatni plus je štedljiv motor. 

Do 4.000 evra možete naći polovni Fiat Stilo karavan koji je prostran i udoban, a izuzetno povoljan. Na listi se nalaze i Nissan Primera i Opel Zafira. Još jedna preporuka je već pomenuti Ford Focus sa svim njegovim prednostima. Imate mnogo opcija pred sobom, stoga izvagajte i pronađite najbolju. 

Kada dobijete bebu, podjednako važno je kako opremiti njenu sobu i kako pronaći dobar porodični automobil. Zato u svaki od ovih poduhvata uđite strpljivo i temeljno birajte najbolju opciju.