Kako iskoristiti prirodni kamen za uređenje dvorišta

dvorište-staza-kuća-prirodni kamen
Pexels.com

Uređenje dvorišta za mnoge vlasnike kuća predstavlja završni korak u dizajnu životnog okruženja. Bilo da je reč o dvorištu sa velikom travnatom površinom ili o skromnoj ali simpatičnoj bašti, eksterijer vašeg doma može se ulepšati na mnogo načina. Ako želite da osigurate vanvremensku lepotu dvorišta, najbolji način za to je korišćenje prirodnog kamena.

Prirodni kamen je izdržljiv, dugotrajan materijal, otporan na sve vremenske prilike, koji se pritom lako održava. Njegov reljefni izgled daje spoljašnjem prostoru poseban šarm, bez obzira da li ga koristite za fontanu ili staze za dvorište.

S obzirom na sve karakteristike i unikatni estetski efekat, kamen je pametan izbor jer osigurava dobar odnos cene i kvaliteta. Kao svestran materijal za uređenje enterijera i eksterijera, prirodni kamen je dostupan za prodaju u raznim oblicima i veličinama. Pročitajte kako da uz pomoć ovog materijala napravite luksuzan, elegantan ili rustičan ambijent u svom dvorištu.

Kreativne stepenice i staze

Kada je u pitanju pejzažni dizajn, jedna od najčešćih upotreba prirodnog kamena je za staze i stepenice. Klasična karakteristika otmenog dvorišta je upravo kamena staza od kapije do ulaznih vrata, odnosno staza koja vijuga kroz dvorište i baštu. Osim toga što izgledaju predivno i autentično, staze od prirodnog kamena su izgrađene da dugo traju. Otporne su na pucanje, bez obzira na to koliko se po njima hoda, a uz to su izdržljive – dobro podnose kišu, sneg, ekstremno niske i visoke temperature.

prirodni-kamen-staza
Pexels.com

S obzirom da postoje razne vrste kamena, od lomljenog preko sečenog, u različitim oblicima i dimenzijama (pa i bojama!), dizajniranje staze je pravi umetnički poduhvat. Prirodan i harmoničan efekat naročito se može postići kamenom nepravilnog oblika, ali se isto tako sečenim komadima mogu stvoriti podjednako lepi specifični obrasci i dizajni. Za sekundarne staze kroz baštu ili za zadnje dvorište možete koristiti i velike, okrugle komade kamena za ležeran i bajkovit eksterijer.

Ukoliko se glavna staza poveže sa stepenicama, odnosno odlučite da i kućno stepenište obložite kamenom, možete biti sigurni da ćete dobiti impresivan izgled. Stepenice od prirodnog kamena savršene su za vaše prednje ili zadnje dvorište. Možete zameniti stare betonske stepenice ili dodati “dramatičan” uspon dvorištu sa nagibom. Neke od opcija su da se čvrsti kameni blokovi koriste kao stepenice ili pak cenovno pristupačnija varijanta – da se postojeće stepenice oblože kamenom. U svakom slučaju u ovaj projekat vredi uložiti, jer su krajnji rezultati ne samo lepota, već i funkcionalnost i vrednost.

Kutak za odmor i druženja

Velika dvorišta imaju mnogo mogućnosti, a jedna od njih je svakako i uređenje kutka za celodnevni odmor. Možete napraviti letnjikovac ili mirno mesto na kom ćete postaviti baštensku garnituru za sedenje i uživati sa porodicom i prijateljima. Prirodni kamen ovde može odigrati značajnu ulogu. Njime možete produžiti verandu, terasu ili popločati određenu površinu u samom vrtu i tako napraviti više prostora za nameštaj na otvorenom.

Prirodni kamen će obezbediti da vaša terasa traje duže, jer je otporan na pucanje i promenu boje, a nije klizav nakon kiše.

Pored toga, simpatičan kutak za opuštanje uz knjigu ili ćaskanje može da bude i kamena baštenska klupa. Ovo je zapravo idealno rešenje za velika dvorišta, a za dodatni osećaj privatnosti i udobnosti posadite oko klupe bujno drveće i grmlje.

Atraktivna letnja kuhinja

Savršen dodatak svakom domu može da bude letnja kuhinja. Biće vam potrebna pomoć profesionalaca da ugradite sudoperu, bar, roštilj, rernu ili ložište, ali je sasvim izvesno da sa ovim projektom nećete pogrešiti ako želite da lepo dvorište.

Granitne ploče su idealan izbor za kuhinje na otvorenom, jer su izdržljive, lako se održavaju i deluju dekorativno. Prirodni kamen možete iskoristiti da popločate pod letnje kuhinje, takođe.

Pouzdani potporni zidovi

Potporni zidovi obloženi prirodnim kamenom su i te kako pametno rešenje za svako dvorište, jer služe praktičnoj svrsi i istovremeno predstavljaju atraktivan vizuelni element u eksterijeru. S obzirom da se relativno lako konstruišu, potporni zidovi od prirodnog kamena su čvrsti i izdržljivi i možete računati da će dugo trajati i izgledati lepo.

Jedinstvenih oblika i dimenzija, komadi prirodnog kamena su vizuelno zanimljivi. Prema tome, na jednostavan način možete doći do potpornog zida koji čitavom prostoru daje teksturu i dubinu.

Ako želite da pravite potporni zid za “baštenske krevete” u kojima ćete gajiti cveće ili čak povrće – prirodni kamen će čitavom prostoru dati kohezivan izgled. Pored primarne funkcije da čuva tlo i malč u bašti od ispiranja, potporni zid će biti prava dekoracija u vašem dvorištu.

Otmene fontane i skulpture

Prijatni, umirujući efekti vode su dragoceni element u dvorištu. Fontana ili ribnjak u bašti ne mogu se zamisliti bez univerzalne lepote prirodnog kamena. Bilo da koristite sitan kamen, beli, crni ili crveni oblutak za dno bazena ili pak baš kamen za fontane otmen izgled je zagarantovan.

fontana-slapovi-voda
Unsplash.com

Kako postoji u različitim oblicima i dimenzijama, ima glatku ili reljefnu površinu, prirodni kamen može da se koristi za ivicu ribnjaka ili dekorativan okvir za mali vodopad. U zavisnosti od veličine dvorišta, ali i ličnih afiniteta možete se opredeliti za samostojeću, zidnu ili kaskadnu fontanu. Dekorativne kamene pločice, krupan ili sitan šljunak samo su neki od materijala koje možete razmotriti prilikom ugradnje ovih vodenih elemenata u dvorištu.

Za one koji vole jednostavnost, skulptura od kamena može biti jedinstven i upečatljiv detalj u dvorištu. Kamena statua može učiniti da mala, neuređena bašta izgleda elegantno ili da privuče pogled u inače velikom prostoru. Ukoliko se postavi na postolje, zaista će se istaći u bašti, a možete i od nje “napraviti” fontanu. Primera radi, ako izbušite rupu u bokalu koji drži kamena figura i postavite pumpu ispod sloja šljunka, voda će cirkulisati i bez većeg bazena za njeno skupljanje.

Prirodni kamen može naglasiti lepotu svakog vrta. Čak i ako je vaše uređenje uglavnom ograničeno na zelenu travu bez biljaka, žbunja ili drveća, još uvek možete oplemeniti baštu kamenim stepenicama, fontanom ili ribnjakom od prirodnog kamena.