Kako da štednjom ostvarite veliku zaradu?

Štedeti se može na više načina, ali jedino banke daju kamate na sredstva koji se nalaze na štednim računima pa je zato ovo najbolji izbor.

Banke će fizički čuvati novac, ali ga i uvećati. Država garantuje vraćanje sredstava na svakom računu u vrednosti do 50.000 € pa su građani dodatno motivisani da veruju poslovnim bankama i tu čuvaju ušteđevinu.

Svako želi da štednja bude što veća, naročito tokom kriznog perioda koji se upravo sada najavljuje. Zbog toga ne čudi sve češće pitanje kako da štednja raste više i kako da ostvari maksimalnu zaradu?

Proverite u daljem nastavku teksta.

Dinarska štednja ima najvišu kamatnu stopu

Građani znaju da kamate na štednju nisu iste, ali mnoge iznenadi daje dinarska štednja isplativija od čuvanja novca u devizama. Za to se pobrinuo stabilan dinar, ali i težnja Narodne banke koja svojim aktivnostima stimuliše veće kamate.

Pošto bi svako želeo da zarada bude što veća, onda bi bilo mudro da se odabere oročena dinarska štednja, na što duži period.

Kod nas još uvek postoji strah od prevremenog povlačenja novca, pa se zato savetuje da se jedan, manji deo ostavi i stoji u pripravnosti za iznenadne troškove, a ostalo oročiti na duže vreme što će dati odličnu zaradu bez rizika.

Važno je da se štedi u banci koja vodi proaktivnu politiku štednje pa sve uslove prilagođava klijentu da bi ostvario maksimalnu korist. Neke od njih omogućavaju i povlačenje dela sredstava, da se uplate vrše online i online raspolaže sa računima, može se deponovati bilo koji iznos jer nema donje granice… Ovo možda ne utiče na visinu kamate, ali svakako olakšava štednju i čini bankarske usluge lako dostupne.

Štednja u dinarima donosi i posrednu korist

Dinarska štednja pored visoke kamate, može i da donese druge pogodnosti zbog kojih je treba razmotriti kao najbolju vrstu za čuvanje sredstava.

▪ Štedi se na kursnoj razlici!

Kada se odabere dinarska štednja, novac se odmah polaže na štedni račun, bez konverzije i gubitka dela novca zbog razlike u kursu. Izračunajte i sami koliko izgubite kada dinare konvertujete u evro ili druge devize, ali i koliko izgubite kada, nakon povlačenja, devize ponovo morate da konvertujete u dinare radi plaćanja u redovnim novčanim tokovima.

Štednja u dinarima to briše pa kada se planira kako da štednja zaradi i ovo je jedan od dobrih razloga za dinarsku štednju.

▪ Novac je odmah dostupan

Druga prednost se nadovezuje na prvu i znači da kada na svom računu dobijete uvećanu štednju, dinare odmah možete da trošite, a devize morate razmeniti da bi mogli da ih koristite.

Ko ima mobilno bankarstvo nema ovaj problem, ali ako morate ići u banku radi podizanja novca i konverzije, jasno je da je potrebno više vremena da bi došli konkretnog novca za plaćanje.

▪ U kojoj stranoj valuti štedeti?

Da li je bolje štedeti u evrima, francima, funtama, dolarima…? Sa dinarskom štednjom nema dileme, a pošto je dinar stabilan, nema ni rizika.

Svako štedi i svako može da štednju uveća. Deponujte novac u banku, odaberite štednju u dinarima i pametno zaradite kroz prosto čuvanje sredstava.