Kako da promenite navike i izbegnete celulit

Celulit ili pomorandžina kora, kako je već u svetu poznat, čest je problem kod osoba ženskog pola. Gotovo da ne postoji žena koja u nekom trenutku života nije na svom telu ugledala neravnine po koži, za koje i ne zna kako i kada su nastale. 

I ne, celulit nemaju samo gojazne osobe, imaju ga i te kako i mršave žene. Istina da se lakše i brže razmnožava kod punijih dama, ali ga je, sa druge strane, mnogo teže ukloniti kod osoba koje nemaju problema sa viškom kilograma. Oni koji su malo punije građe, prvo treba da skinu višak kilograma kako bi kasnije mogli da zategnu kožu, a mršavi moraju promeniti životne navike i stil života, da bi se na što zdraviji i efikasniji način oslobodili ove dosadne i estetski ružne pojave. 

Sklonost prema razmnožavanju celulita imaju butine i zadnjica na prvom mestu, a i ostali delovi tela poput bedara, stomaka, pa na kraju čak i nadlaktični delovi ruku. 

Sasvim je jasno da je velika disciplina presudna u kontrolisanju brzog razvoja narandžine kore. Na pojavu celulita ne utiče samo kilaža, već nezdrava i neuravnotežena ishrana, gazirani napici, nedovoljno sna, alkohol i cigarete, smanjena fizička aktivnost i naravno genetska sklonost i predispozicija. 

Da krenemo od prvog i mnogima najtežeg poroka. 

Loša i neizbalansirana ishrana

Brza i nezdrava hrana je nešto od čega ne možemo da pobegnemo. Gde god da se okrenemo, mirisi su okolo nas i mame nas svojim primamljivim i sočnim izgledom. Retko ko da može da odoli i kaže ne masnoj hrani i grickalicama

Međutim, poznato je da se veliki broj oboljenja novijeg doba povezuje upravo sa lošim navikama i lošim kvalitetom ishrane pojedinca, a to će nam najbolje potvrditi naš gastroenterolog. Naime, sve je više osoba koje se sa problemima u funkcionisanju gastrointestinalnog trakta javljaju na specijalističke preglede, a najčešći uzrok njihovog obolevanja jeste upravo loša ishrana. 

Previše obaveza, ubrzan način života i stres oko posla – sve ovo dovodi do manjka vremena koje ulažemo u sebe i svoje zdravlje. Sa manjkom vremena, pre se odlučimo da nešto gricnemo s nogu, nego da kuvamo i jedemo zdravo. Ponekad nam ni okolnosti ne dozvoljavaju da imamo kuvan obrok te otuda nije ni čudno da nam se masne naslage gomilaju i celulit stvara po telu u dovoljnoj meri da nas nervira i ne izgleda lepo.  

Konzumiranjem vode protiv celulita

Celulit se baš kao i mi raduje slatkišima, slanim grickalicama, udobnim foteljama i lepim koktelima. Ali, postoje i one namirnice koje volimo mi, ali ne voli on. Voda je odličan izbor za uništavanje celulita, jer kada se unese u dovoljnoj količini (prosek je oko 2l dnevno), razvodnjava i topi masne naslage, ubrzava metabolizam i izbacuje nagomilane toksine iz organizma. 

“SASI” voda je takođe odličan napitak koji treba da praktikuju svi oni koji vode borbu sa viškom masnoće i tečnosti u organizmu. SASI voda se pravi od limuna, korena đumbira, i peršuna. Sve ove sastojke prokuvate u 2l vode i pijete tokom dana umesto obične vode. 

Dejstvo gaziranih napitaka na celulit

Gazirani napici su jako primamljiva pića, posebno u toplim letnjim danima kada nam telo izražava pojačanu dehidriranost i kada nam je nadoknada tečnosti od suštinskog značaja za život. Iako nam se čini da nam gazirano ugasi žeđ, to se zapravo uopšte ne dešava. Od gaziranih napitaka često postajemo žedni još više i sve nas više vuče da pijemo. Međutim, kada bismo umesto slatkog gaziranog soka ili gazirane vode, popili času negazirane vode, žeđ bi nam se utolila u potpunosti. Da li znate zbog čega se to dešava?

U slatkim gaziranim napicima se nalazi previše vazduha i sode koja nas nadima i omogućava zadržavanje tečnosti u međućelijske prostore. Mehurići koje vidimo u čaši kada sipamo gazirani sok ili vodu, se upravo takvi i zavaljuju u naša tkiva i prave slobodan prostor koji se kasnije ispuni masnim naslagama, a to se na našoj koži spolja manifestuje kao nagomilani celulit. Gazirani sokovi posebno nisu pogodni za upotrebu, kao ni bilo koja druga vrsta energetskih pića, jer imaju štetni uticaj na rad srca i krvnih sudova uopšte. 

Kada god ste u prilici, napravite sebi prirodno ceđeni sok od nekog voća, jer ćete tako uneti dovoljno svežih vlakana i vitamina, koji su vam neophodni za sveopšte zdravlje. Obična voda ili sasi voda takođe neka bude vaš izbor kad god imate mogućnost da izaberete. 

Alkohol i cigarete

Alkohol i cigarete su veliki porok i problem današnjice, ne samo kod muškaraca, već i kod sve većeg broja žena. Postalo je nemoguće da se prilikom večernjeg izlaska u kafić ili diskoteku izbegne upotreba istih, ali bi izuzetno bilo kada bi se njihovo konzumiranje tu i zaustavilo. Ali ne. Alkohol i cigarete su totalno uzeli maha među mladima i najnormalnije se upotrebljavaju u svakodnevnoj rutini. 

Poznato je da se nikotin nagomilava na zidovima krvnih sudova i onemogućava normalan protok krvi, a to rezultira smanjenom oksidacijom ćelija. Kada kiseonik ne uspe u dovoljnoj količini da se veže za ćeliju gde treba da stigne kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje organa, dolazi do celokupnog poremećaja na nivou kože i kao reziltat se naravno opet javlja celulit. 

Usled unosa velikih količina akloholnih napitaka, dolazi do poremećaja rada i javljaju se oboljenja jetre. Poznato je da je jetra glavni organ koji prečišćava materije koje se kasnije izlučuju u krvotok i prerađujue ¼ ukupne količine krvi koju srce ispumpa. Kada se njena funkcija naruši, narušena je koncepcija celog organizma i jedan po jedan organ počinje da trpi posledice. Koža, kao najveći organ na telu, prva ispoljava negativne rezultate. Celulit i mnoge druge nepravilnosti, fleke, suva koža, strije – javljaju se kao negodovanje organizma. 

Fizička neaktivnost i celulit

Za lepo oblikovano telo i zategnutu kožu, neophodno je da budemo fizički aktivni makar tri puta nedeljno, ako nismo u mogućnosti i češće. Puno kretanja i fizičke aktivnosti, pospešuje cirkulaciju i aktivira mišiće i tako omogućava da se dovoljna količina kiseonika raznese do ćelija u koži. Dugotrajno sedenje i atrofija mišića dovode do slabog protoka krvi i mikrocikrulacija je naročito ugrožena na mestima gde se celulit najčešće javlja. 

Brzo hodanje na svežem vazduhu u ranim jutarnjim satima vam može pomoći da se uspešno oslobodite celulita i da kožu, prvenstveno na zadnjici i butinama, dovedete do zategnutosti i savršenstva. Kada niste u prilici zbog svakodnevnih obaveza da trenirate ili hodate, potrudite se bar u kućnim uslovima da odradite kraći trening u vidu zabavnih vežbi sami, sa supružnikom ili sa svojim detetom. 

Verujemo da je lakše pokušati sa prirodnim načinima za oslobađanje celulita ili bar nekom manje invazivnom metodom koja ne podrazumeva intervencije lekara i stručnjaka. Postoje i danas veoma popularne anticelulit masaže, koje takođe deluju po principu razbijanja grudvica na telu i podsticanja bolje cirkulacije. Ako se ni ove metode ne pokažu učinkovitim, lipoliza će biti odlično rešenje. Lipoliza razbija celulit u potpunosti, bez obzira koliko ga imate i dobar je izbor jer se razlikuje od liposukcije po načinu izvođenja intervencije. Manje je bolna, ne zahteva totalnu anesteziju i nema reza od operacije. Sve se svodi na usisavanje masnih naslaga. 

Nedovoljno sna

San je izuzetno važan za normalno i svestrano funkcionisanje celokupnog organizma. Minimum 8h sna je potrebno čovekovom organizmu u toku 24h, kako ne bi imao bilo kakve posledice. Čim se odstupi od toga, dolazi do svakakvih neusaglašavanja u radu pojedinih organa. 

Zbog nedovoljno sna, može doći do kompletnog poremećaja sa metabolizmom i hormonima i može se javiti problem sa gojaznošću. Gde je gojaznost, tu su i svi drugi propratni simptomi. Problemi sa samopouzdanjem, problemi sa kožom, sa žlezdama, nezadovoljstvo sopstvenim izgledom, problemi sa bubuljicama, celulitom. Zato je jako važno da steknete neki kontinuitet i rutinu bar u tim nekim svakodnevnim navikama, jer će prosto i vama biti lakše da stvari postavite na svoje mesto. 

Kada ne spavate dovoljno, mozak ne može da obradi i primi dovoljnu količinu informacija iz spoljnog sveta i da ih na pravi način iskoristi. Ista stvar se dešava i sa telom. Sve ono što unesete u organizam, makar to i ne bila masna i loša hrana, neće se obraditi na pravi način i rezultiraće onako kako vi sigurno ne želite. Zato iskoristite vreme kad mu je za spavanje, a gledanje u ekran odložite za neku drugu dimenziju uživanja. 

Genetika i celulit

Genetika je uvek i svemu predodređena na sebi svojstven način i tu ne možemo mnogo da delamo. Ono što sigurno možemo učiniti je da preveniramo pojavu celulita dobrim i zdravim navikama, koje smo već i spomenuli u redovima iznad. 

Kome je genetski sklop takav da mu koža bude glatka i zategnuta, taj je pravi srećnik i možemo samo da pozavidimo i eventualno da se divimo. Svakako da ni takva osoba ne sme previše da se opusti i da računa na taj momenat, ali sigurno može biti više relaksirana u odnosu na ove druge, kojima je genetski kod prepisao problem ove vrste, celulit. 

Bilo kako bilo, videli smo šta tačno loše utiče i pojačava pojavu celulita. Ako ga ne želite na svojoj koži, izbegavajte sve ovo što smo naveli, a uvrstite u rutinu sve ono što vam nedostaje. Vežbajte, hranite se zdravo, spavajte, pijte dosta vode i rezultati sigurno neće izostati!