Kako da napravite prirodne maske za čišćenje lica?

Čišćenje kože lica je svakodnevna rutina koju ne smemo da zanemarimo. Uvek kada se javi problemi ili nedostaci na licu to znači da ili ga ne održavamo pravilno ili je neki hormonski disbalans u pitanju. Maske za čišćenje lica predstavljaju obavezan deo nege i preporučljivo je da se koriste barem jednom nedeljno. Od pravilne nege zavisi da li će naša koža postati zdrava i lepa. Osim što možete kupiti već gotove maske, možete ih vrlo jednostavno napraviti od sastojaka koje imate u kući. Ne dozvolite da vas izgovor poput nedostatka vremena spreči u tome, jer ovo je najmanje što možete uraditi za sebe.

Maske pomoću kojih  ćete očistiti lice od bubuljica

Ukoliko ste nekada imali problem sa bubuljicama i aknama onda znate koliko ova pojava može biti neprijatna i dugotrajna. Bubuljice se najčešće javljaju na masnoj koži zbog pojačanog lučenja sebuma. Kada je lice masno, pore su otvorene, tako da se nagomilavaju bakterije i nečistoća. Ukoliko pravilno ne održavamo kožu najčešće dolazi do upalnih procesa  i do pojave bubuljica. Da bismo uklonili tu masnoću maska za čišćenje lica je nešto što redovno treba da primenjujemo.

Maske za dubinsko čišćenje lica

Da biste naneli ovu masku neophodno je da lice pre toga dobro naparite. Dovoljno je da prokuvate vodu u koju ćete dodati malo bosiljka a zatim se 5 minuta napariti nad posudom kako bi vam se pore potpuno otvorile.

Maska za čišćenje lica od sode bikarbone

Da biste napravili ovu masku potrebni sastojci su: soda bikarbona i kokosovo ulje. Soda bikarbona će vratiti koži pH balans i ravnotežu koja joj je neophodna. Kokosovo ulje je delotvorno za sve probleme koji mogu nastati na koži, jer se vrlo uspešno bori kako sa upalama na licu tako i sa infekcijama i bakterijama. Kada se pomešaju ova dva sastojka dobijamo masku koja je idealna za dubinsko čišćenje lica. Dovoljna vam je jedna kašika kokosovog ulja i pola kašike sode bikarbone. Sve to dobro izmešajte a zatim nanesite na lice nakon naparavanja. Držite masku na licu 10 minuta a nakon toga isperite. Već posle prvog nanošenja ćete primetiti da vam je koža glatka i blistava.

Od meda se prave izuzetne maske za čišćenje lica

Med u sebi sadrži enzime i probiotike koji neguju i hrane kožu. Takođe ima  antibakterijska svojstva koja mogu smanjiti upalne procese na licu. Dovoljno je nakon umivanja mlakom vodom lice namazati medom i ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim isprati. Primetićete da vam je koža meka i hidrirana.

Maska za čišćenje lica sa medom i cimetom

Ova maska je preporučljiva za problematični tip kože. Poznato je kakva svojstva ima med a i cimet se takođe koristi kako u kuhinji tako i u kozmetici. Da biste napravili ovu masku pomešajte kašiku meda i kašiku cimeta a potom je ravnomerno nanesete na lice i na vrat. Nakon 20 minuta lice isperite mlakom vodom. Ukoliko imate problema sa bubuljicama ova maska je idealno rešenje.

Maska od šargarepe je preporučljiva za svaki tip kože

Šargarepa je bogata mineralima, antioksidantima i vitaminom A. Doprinosi smanjenju upalnih procesa na koži, čisti je i dovodi do brže regeneracije ćelija. Da biste napravili ovu masku potrebna vam je kašika ovsene kaše i jedna kuvana šargarepa. Šargarepu ispasirajte zatim dodajte ovsenu kašu i dobro izmešajte. Tako dobijenu smesu nanesite na čisto i vlažno lice. Ostavite da odstoji 20 minuta a zatim skinite i umijte se mlakom vodom. Obavezno nakon skidanja svake maske na lice nanesite hidratantnu kremu.

Maska od kvasca za čišćenje lica

Kako biste očistili kožu od nečistoće, bubuljica i mitisera ova maska može biti sjajno rešenje. Malo kvasca pomešajte sa toplom vodom a zatim dobijenu smesu nanesite na lice. Ostavite da odstoji dok se kvasac potpuno osuši a zatim isperite lice hladnom vodom. Kako biste sprečili pojavu bubuljica i akni potrebno je da ovu masku koristite dva puta nedeljno.

Očistite lice ledom kako biste poboljšali cirkulaciju

Najpre naparite lice nad posudom u koju ste osim vode dodali bosiljak ili neki drugi aromatični miris. Nakon naparavanja lice istrljajte komadićima leda. Ne samo da ćete kožu očistiti od prljavštine i nečistoće već ćete poboljšati cirkulaciju. Ovaj tretman biste mogle ponavljati jednom nedeljno, kako bi vaše lice dobilo svežinu i sjaj.

Bez obzira da li ćete kupiti gotovu masku ili ćete je napraviti sledeći neki od navedenih recepata, neophodno je da svom licu pružite pravilnu negu.  Čak i ako vam se učini da nemate dovoljno vremena za sebe, setite se samo da je mnogo lakše i bezbolnije delovati preventivno, nego sanirati posledice u vidu bubuljica, akni ili mitisera.