Kako da izbegnete neprijatnosti na putu

Sigurni smo da ste se do sada susreli sa mnogim neprijatnim situacijama u saobraćaju, a posebno ako ste za volanom duži niz godina. Incidenti, konflikti, rasprave i, nažalost, saobraćajne nezgode, česta su pojava u saobraćaju. Stoga ćemo u nastavku teksta podeliti sa vama nekoliko saveta koji će vam pomoći da izbegnete neprijatnosti na putu.

Kako da izbegnete saobraćajne nezgode?

Neprijatne situacije u saobraćaju kreću se od kvarova, nepristojnih gestova, verbalnih uvreda i manje učestalih fizičkih napada. Ipak, najveću neprijatnost kod većine vozača najčešće izazivaju saobraćajne nezgode. Pored toga što prilikom nesreća mogu da nastradaju mnogi auto delovi, vrlo lako može doći i do životne ugroženosti.  

S obzirom na to da ne možete da znate kada ćete upasti u potencijalnu opasnost, uvek morate biti spremni za brzu reakciju. Važno je da ne sedate za volan ukoliko niste dovoljno naspavani, raspoloženi ili spremni za vožnju. U saobraćajnu nezgodu su mahom uključene dve ili više strana, tako da bi trebalo da budete svesni da ne zavisi uvek sve od vas. Zbog vaše bezbednosti biće najbolje da poštujete sve zakone u saobraćaju, odnosno da budete vezani, poštujete ograničenja brzine i vozite tehnički ispravno vozilo.

Kako da izbegnete kvarove na dužim putovanjima?

Kako bi vozilo bilo spremno za duga putovanja, pre polaska obavezno treba proveriti tehničku ispravnost svih delova. U slučaju da rezultati tehničkog pregleda pokažu da je, primera radi, potreban novi set kvačila, obavezno ga nabavite i zamenite pre polaska na put. Proverite do kada vam važi regristracija vozila, te ukoliko je to potrebno, napumpajte gume i obavezno sa sobom ponesite rezervnu. 

Napomena: U slučaju da ipak dođe do  kvara, isključite se sa kolovozne trake, postavite trougao i obucite fluorescentni prsluk dok ne stigne pomoć.

Kako da izbegnete gužve, jednu od najčešćih neprijatnosti na putu?

Saobraćajne gužve mogu biti izuzetno stresne, a posebno ukoliko žurite na posao ili imate hitan sastanak. Imajući u vidu svakodnevne gužve u centru grada, izbegavanje tzv. „špica“ će biti gotovo nemoguće. Zato preporučujemo da kad god možete, koristite obilaznice tj. sporedne ulice. Iako će pređena kilometraža biti nešto veća, na ovaj način ćete uspešno zaobići gužve, te vrlo verovatno stići u pravo vreme na željenu lokaciju. Sa druge strane, ako jednostavno morate da prođete kroz centar u vreme najveće gužve, vožnja električnog trotineta ili bicikla mogu biti odlično rešenje. Pored toga što ćete zaobići gužvu, bićete sportski aktivni – tako da možemo da kažemo da je ova metoda dvostruko korisna.

Kako da izbegnete rasprave sa drugim vozačima?

Budite pribrani. Nekontrolisani bes i bahata vožnja potkrepljeni stresom usled saobraćajnih gužvi mogu da izazovu dosta neprijatnih situacija na putu. Ako nemate „jake živce”, očas posla možete da upadnete u začarani krug psovanja i raspravljanja sa ostalim vozačima. Da stvar bude još gora, takve rasprave se neretko manifestuju kroz nasilničko ponašanje ili fizičke obračune. Zbog toga bi trebalo da ostanete mirni i fokusirani na put, bez obzira na to šta se dešava oko vas. 

Neprijatnosti prilikom vožnje su zaista česta pojava, ali na kraju ipak sve zavisi od vas. Nadamo se da ćete se uz pomoć naših saveta lakše nositi sa stresnim situacijama u saobraćaju.