Kako da dobijete ekstra prostor u stanu uz par proverenih trikova

dnevna-soba-kuhinja
Pexels.com

Svi mi kuburimo sa manjkom prostora u kući, bez obzira da li živimo u manjem ili većem stambenom prostoru. Uvek razmišljamo da li smo mogli bolje i pametnije da organizujemo raspored nameštaja, dodamo detalje, iskoristimo ćoškove.

Manipulisanjem nameštajem, osvetljenjem i ogledalima, pored kućnog dekora, možete uneti prozračnost i osećaj prostranstva u svoj dom, bez ikakvog preteranog ulaganja. Zašto se onda ne biste osećali komfornije i prijatnije u svom domu? Evo kako da dobijete dodatni ekstra prostor uz par proverenih trikova. 

Neka prostor bude multifunkcionalan

Samo zato što je soba dizajnirana na određeni način , ne znači da ste ograničeni da koristite samo raspored koji vam je dat. Budite kreativni, pa pretvorite ormar u kućnu kancelariju, koja će se otvarati i zatvarati po potrebi. 

Pokušajte da svakoj (ili bar jednoj) sobi namenite dve funkcije. Spavaća soba ili kuhinja mogu da budu i kancelarija, ako radite od kuće. U dnevnu sobu možete integrisati kuhinju. Multifunkcionalnost je nešto čemu svi dizajneri enterijera i arhitekte pribegavaju poslednjih godina.

Da li ste dovoljno iskoristili hodnik?

Prvi deo vašeg doma koji gosti ugledaju i odakle ih ispraćate treba da bude funkcionalan i da ima prostora za brzo i efikasno manevrisanje. Maksimalno iskoristite prostor tako što ćete postaviti klupu ili prostor za sedenje da izujete cipele i postavite dečije torbe kada žurite u školu.

Ako nemate mesta za klupu (koja će u sebi imati i prostor za odlaganje) onda možete montirati kukice na zid, kao i otvorene police za postavljanje sitnica. Obavezno postavite veliko ogledalo na zid kako bi otvorilo ovaj deo kuće, koji je obično mračan i skučen.

Neka dnevna soba bude praktična

Da li ste primetili da vaša dnevna soba uvek bude najneurednija prostorija u kući, a da se čak ni ne trudite oko toga? Dnevna je uvek najprometnija prostorija u stanu, što zbog prijatelja koji svraćaju, članova porodice koja tu gleda televiziju, a i vi tu pijete kafu i odmarate na kauču! 

televizor-dnevna-soba-prostor
Pexels.com

Maksimalno iskoristite ovaj prostor multifunkcionalnim nameštajem, kao što su kauči ili garniture koje u sebi imaju dodatke u vidu polica za odlaganje i stočićima koji imaju fioke i otvorene police ispod. Potrebno vam je da imate skriveni prostor kada se u dnevnoj sobi skupi puno ljudi.

Kupatilo ima pregršt mogućnosti

Prostorija u kojoj se ujutro budite i u nju prvo ulazite i poslednja je koju uveče posećujete, često bude najlošije organizovana. U kupatilu mogu značajno da doprinesu otvorene police i korpe ispod lavaboa, a na policama iza vrata mogu da budu smešteni mali električni aparati koji se ne koriste svakodnevno. Organizator za obuću može se pretvoriti u prostor u kom ćete držati šminku, češljeve i četke, nakit, pa čak i dodatke kao što su kaiševi. 

Neka tehnika u kupatilu takođe bude praktična, uz 2 u 1 izbor Electrolux mašine za pranje i sušenje veša koje štede prostor. Pronađite kreativne ideje na internetu, poput gajbica, cegera, pletenih torbi i pored toga što ćete ulepšati kupatilo njima, napravićete mesto za sitnice koje vam zauzimaju mesto na lavabou ili ormariću.

Olakšajte kuvanje u kuhinji

Kuhinja je najprometnija prostorija u domu koju svi rado posećuju, a potrebno je da u njoj ima prostora za spremanje hrane u kojoj će svi uživati. Ona mora biti funkcionalna, prijatna i praktična za kuvanje obroka, grickalice i pripremu za kućne žurke. 

Povećajte prostor sa vertikalnim policama za odlaganje na zidu, koristite organizatore fioka za suve namirnice i kontejnere (teglice) za skladištenje hrane. Bacite sve ono što ne koristite, prepakujte otvorene kese u posude, a na zid ili plafon postavite kuke za lonce i tiganje da biste oslobodili prostor u ormarićima. Jednostavno, organizujte je tako da prvenstveno vi u njoj možete bolje da „plivate“.

Iskoristite spavaću sobu na najbolji način 

Svaka spavaća soba treba da bude utočište od sveta i mesto gde se uveče odmarate, a ujutru budite sveži i podmlađeni. Zato je potrebno da prostor diše, a to ćete postići tako što ćete obezbediti  da se svi vaši ormari pravilno koriste. Čuvajte odeću koja je van aktuelne sezone u džakovima za odlaganje ispod kreveta i investirajte u organizatore ormara koji odvajaju odeću prema vrsti, kao i u one koji služe za smeštanje obuće, aksesoara i slično. Svaki ormar može biti pametnije iskorišćen, zato prionite na posao.

Ni mali prostori kao što su studiji, studentske sobe i garsonjere ne moraju biti izazov za iskorišćavanje prostora. U stvari, život u manjem domu daje mogućnost da zadržite samo ono što vam je apsolutno neophodno! Maksimalno povećajte prostor za odlaganje tako što ćete zakačiti bicikl na zid, instalirati police za knjige iznad ulaznih vrata i ugraditi police u spavaću sobu, kupatilo i kuhinju. Kada oslobodite prostor suvišnih stvari i pametno ga organizujete, doneće kvalitet u vaš život.