Fotokatalitički ili HEPA filteri za prečišćavanje vazduha?

Postoje različite vrte prečišćivača vazduha, ali su se izdvojila dva modela- aparat za prečišćavanje vazduha uz pomoć fotokatalize i uređaj sa HEPA filterom za prečišćavanje vazduha. Toliko su moćni u svom radu da se kupci sa pravom pitaju koji su bolji: fotokatalitički ili HEPA filteri za prečišćavanje vazduha?

Odmah ćemo vam reći da je teško izvesti konačan odgovor i da on više zavisi od toga šta očekujete od svog prečišćivača vazduha i da li želite da imate i dodatne funkcije na njemu.

Pročitajte ovaj tekst i otkrijte koje su sličnosti, a koje razlike u ova dva modela? Pitali smo stručnjake, korisnike i čitali iskustva, pa vam prenosimo sve odgovore za što konkretniju odluku o kupovini!

Najbolji prečišćivač vazduha – sličnosti između fotokatalitičkog i HEPA filtera

Kao što smo i naveli, jako je puno sličnosti između ova dva najbolja prečišćivača vazduha. Ova prečišćavaju čestice prašinu, perut, polen, hemijska isparenja, aerosoli, viruse i bakterije od kojih su mnogi veliki zagađivači.

Sa oba prečišćivača će nestati polen, alergeni, dlake, grinje i svi drugi „vesnici“ proleća. Primetićete i da u domu nema neprijatnih mirisa, ustajalog vazduha, buđi i vlage.

Kada se bira između fotokatalitičkih ili HEPA filtera za prečišćavanje vazduha treba znati i to da je reč o najkvalitetnijim modelima prečišćavaju do 40 m2 što je takođe još jedna sličnost. Oba uređaja su mala, kompaktna mogu se postaviti bilo gde i bezbedna su za biljke, životinje i ljude.

Treba naglasiti da su i slične cene, a ako pronađete renomiranu firmu koja ih prodaje, dobićete sertifikat, garanciju i plaćanje na rate pa znate da ste kupili najbolji aparat za sterilizaciju vazduha na tržištu.

Koje su razlike između fotokatalitičkog prečišćivača i aparata sa HEPA filterom?

Najbolji fotokatalitički prečišćivač ima najviše dva stepena filtracije, jedan za krupnu filtraciju, a drugi za potpuno uništavanje svih nečistoća. On dezinfikuje vazduh UV filtracijom koja je unutar aparata i ne šteti okolini, ali zato razlaže omotač svih nečistoća tako da se protiv njih bore na ćelijskom nivou.

HEPA filter je odličan način filtracije vazduha i koristi se u mnogim aparatima kroz koji cirkuliše vazduh, ali kada su u pitanju uređaji za prečišćavanje vazduha HEPA filter je samo jedan od nekoliko stepena filtracije (najbolji imaju čak 7 različitih filtera i opcija) i koji je deo uništenja 99.9% nečistoća, baš kao i fotokataliza.

Dakle, iako imaju isti učinak, oba uređaja rade na različit način i prema tome ih korisnici biraju.

Njihovo funkcionisanje dovodi do druge razlike, razlike u broju filtera, gde se kod prečišćivača vazduha sa HEPA filterom češće menjaju različiti filteri, a kod fotokatalitičkog ređe i to samo jedan.

Ali, opet sa druge strane, fotokatalitički prečišćivač vazduha je automatski uređaj, nema puno opcija i nema LED ekran, dok vrhunski uređaj sa HEPA filterom prati kvalitet vazduha, ima puno opcija, smart sistem, zaključavanje za decu…sve funkcije koje su preko potrebne u mnogim situacijama i koristiće nekim kupcima. Znamo, verovatno se sada još više zbunjeni i verovatno je jako teško da se odluči pravilno.

Koji prečišćivač vazduha kupiti?

Očigledno je odabir zaista težak. Najbolje bi bilo da se kaže da zapravo greške u odabiru ni nema. Ipak, da li će se odabrati fotokatalitički ili HEPA filter zavisi od toga šta vam je „bolna tačka“ na osnovu toga treba birati svoj favorit.

Za najbolji efekat treba gledati i brzinu prečišćavanja vazduha, i gde bi trebalo da se montira jer je pozicija u domu jako važna za njegovu efikasnost. Obavezno proverite i nivo buke u radu, kako se čisti, koliko koštaju filteri i na osnovu toga donesite odluku o konačnoj kupovini.

Kada budete postavili svoj prečišćivač vazduha važno je da se pridržavate uputstva, da ga uključujete nakon provetravanja prostora, da koristite višestepenu filtraciju i pratite učinke. Ako i lokacija bude pogodna tako da vazduh dobro funkcioniše oko prečišćivača, imaćete ceo stan ili poslovni prostor prečišćen i sa dezinfikovanim vazduhom.

I pre Covic-19, a i posle nje pričaće se o zagađenom vazduhu koji je u našoj zemlji među najlošijima u Evropi i svetu. Iako je grejna sezona za nama, pretnje iz vazduha nisu nestale. Elektrane rade, polen je u vazduhu, a automobila je nikad više. Ni sela nisu pošteđena smoga, prašine i neprijatnog mirisa iz vazduha.

Jedini način da se tome stane na put je da se kupi prečišćivač vazduha za zatvoreni prostor i da se tako očisti vazduh koji udišemo, makar kada smo unutra. To što nečistoće ne vidimo, ne znači da ne postoje, vide se kao posledice i ispoljavaju se u pojavi raznih oboljenja koje imaju zajednički uzrok – zagađen vazduh.

Da li imate prečišćivač za vazduh? Na kom principu radi? Ako bi ga kupovali, da li bi odabrali fotokatalitički koji na isti način tretira sve nečistoće ili prečišćivač vazduha sa HEPA filterom koji za svako zagađenje ima poseban filter?

Ostavite nam komentare nakon čitanja teksta, pomozite da zajedno sa nama kupcima rešimo ovu dilemu!