Zašto je važan piling lica i kako ga napraviti?

Koža je zaštitni omotač koji je u direktnom kontaktu sa spoljašnjošću tako da je neophodno negovati je na pravi način. Jedan od ključnih koraka nege je piling za lice. Reč je o tretmanu zahvaljujući kome se sa površinskog sloja kože uklanjaju mrtve ćelije. Osim što doprinosi boljem izgledu lica, piling se može svrstati u veoma važan deo lične higijene. Redovnim uklanjanjem mrtvih ćelija sprečavamo njihovo ponovno nagomilavanje na površini kože. Ukoliko redovno koristite piling za lice ne samo da ćete detaljno i temeljno očistiti kožu, već ćete je redovno hidrirati što doprinosi svežem izgledu kože.

Zašto je piling lica neophodan za pravilnu negu?

Zahvaljujući pilingu dolazi do bržeg oporavka kože. U unutrašnjem sloju kože se kreiraju nove ćelije. Ukoliko redovno radite piling stare ćelije kože se izbacuju na površinu a zatim postepeno opadaju sa lica. Sitne čestice koje se nalaze u pilingu uklanjaju mrtve ćelije kože, podstiču površinsku cirkulaciju i doprinose zdravoj, toniranoj i glatkoj koži. Osim toga koža koja je oslobođena mrtvih ćelija mnogo bolje upija kreme kao i maske protiv bubuljica ili bora. Ukoliko ne negujete lice i ne čistite ga pravilno a pri tom ga stalno ulepšavate šminkom, mrtve ćelije sa lica umesto da otpadaju zadržavaju se u porama. A kada se pore zalepe dolazi do pojave mitisera i bubuljica.

Koje vrste pilinga postoje?

Razlikujemo mehanički i hemijski piling. Mehanički piling podrazumeva fizičko eliminisanje mrtvih ćelija kože, dok hemijski piling podrazumeva ubrzanu eksfolijaciju kože koju uzrokuju hemijski agensi koji se nanose na kožu. Kod mehaničkog pilinga se najčešće koriste abrazivni sastojci poput morske soli, taloga kafe, šećera ili ljuspica. Mada za razliku od pilinga tela, piling za lice svakako mora da bude znatno nežniji sa finim abrazivnim sastojcima.

Hemijski piling može biti nežan ali i veoma agresivan što zavisi od vrste i jačine sastojaka koji se koriste. Podrazumeva tretiranje kože lica hemijskim supstancama kako bi se rastopio površinski sloj na koži što dovodi do njegovog lakšeg uklanjanja.

U svakom slučaju bilo da se radi o mehaničkom ili hemijskom pilingu lica efekat je zadivljujući. Osim što uklanjate mrtve ćelije zajedno sa njima uklanjate viruse, bakterije kao i druge mikroorganizme na koži. Odstranjivanjem mrtvih ćelija kože podstiče se obnavljanje novih a to istovremeno podrazumeva regeneraciju kože lica.

Kako se radi piling lica?

Osim što se izvodi u kozmetičkim salonima piling za lice se vrlo uspešno može raditi i kod kuće. Ukoliko imate masnu kožu lica potrebno je da piling primenjujete 2 do 3 puta nedeljno, dok se za suvu kožu preporučuje jednom u toku nedelje. Ne zaboravite da nije svaki piling tretman dobar za svaki tip kože, tako da kada pravite piling u kućnoj radinosti morate pažljivo odabrati sastojke. Od abrazivnih sastojaka najčešće se koriste šećer, kafa, soda bikarbona, kukuruzno brašno ili so. Ništa manje nije važan pravilan odabir baze za abrazivne čestice. Najčešće se biraju prirodna ulja koja su dobra za lice poput maslinovog, bademovog, kokosovog i sl. prednost ovih ulja je što nisu teška i masna tako da doprinose mekoći i elastičnosti kože nakon tretmana. Piling pažljivo nanosite na lice izbegavajući deo oko očiju, jer osim što je u tom delu koža veoma tanka pojedini sastojci nisu ni najmanje prijatni kada dođu u kontakt sa očima.

Kako da napravite piling za lice kod kuće?

Tri osnovna elementa svakog dobrog pilinga su: čestice, ulje i aroma. Abrazivne čestice i ulje su neizostavni sastojci pilinga dok mirisna nota koju odaberete treba da odgovara vašem senzibilitetu. Ovakav vid pilinga je zapravo mokri piling koji je preporučljivo raditi do dva puta nedeljno.

Za razliku od mokrog pilinga, postoji i tzv. suvi piling koji se radi posebnim četkama napravljenim od prirodnih dlaka. Ovaj piling nesmetano možete raditi svakodnevno, jer njime stimulišete cirkulaciju i limfu i uklanjate celulit. Važno je samo da se pridržavate pravilnog smera četkanja koji uvek mora da bude od spoljašnje strane ka centru lica.

Piling za lice od kafe

Ovo je jednostavan piling koji možete napraviti u kući tim pre što sve potrebne sastojke imate na dohvat ruke

Potrebni sastojci

3 kašike kafe

1 kašika ulja – maslinovo, kokosovo ili neko drugo

1 kašika smeđeg šećera

Način pripreme: Pomešajte sve sastojke kako biste dobili homogenu masu a zatim nežno nanesite na lice. Masirajte kožu kružnim pokretima a zatim isperite toplom vodom. Ovaj tretman možete nesmetano ponavljati dva puta nedeljno.

Piling za lice sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona je antibakterijski i protivupalni proizvod i kao takva je idealna za čišćenje kože. Osim što uklanja mrtve ćelije i bakterije, istovremeno sprečava njihovo širenje. Piling sa sodom bikarbonom se pokazao kao veoma dobar u sprečavanju bora.

 Potrebni sastojci

1 kašika vode

1 kašika sode bikarbone

Način pripreme: Sve što treba da uradite je da pomešate sodu bikarbonu sa vodom a zatim da nanesete na lice. Kružnim pokretima blago izmasirajte lice a potom ostavite nanetu smesu da odstoji 30 minuta a zatim isperite mlakom vodom.

Piling  lica od meda

Ovaj piling predstavlja jedan od najboljih prirodnih načina za čišćenje i hidriranje kože. Ne samo da ćete ukoliniti nečistoću sa kože, već ćete sprečiti pojavu sitnih bora.

Potrebni sastojci

1 kašika meda

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika smeđeg šećera

Način pripreme: Dobro izmešajte sve sastojke kako biste dobili homogenu masu. Nanesite piling na lice i masirajte kružnim pokretima 2 do 3 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Piling  lica od limunovog soka

Ovaj piling za lice koji se pravi od kombinacije morske soli i limunovog soka ne samo da hidrira kožu lica već će vas provereno osloboditi mitisera.

Potrebni sastojci

1 kašika fino mlevene morske soli

½ kašičice limunovog soka

1 kašičica mlake vode

Način pripreme: sve navedene sastojke dobro pomešajte a zatim smesu nanesite na lice i masirajte nežno kružnim pokretima. Nakon 5 minuta lice obavezno isperite toplom vodom.

Ovde su izneti samo neki predlozi kako biste same u kućnoj varijanti mogle napraviti piling za lice. Kombinacija je mnogo, mada isto tako postoje i pilinzi koje možete kupiti. Svi oni zapravo imaju istu ulogu, a to je skidanje mrtvih ćelija i regeneracija kože.

Mada, piling predstavlja samo deo nege za lice i sam po sebi nije dovoljan. Kako biste postigle potpuni efekat neophodno je da redovno hidrirate lice kremama i da mu pružite adekvatnu negu.