Dvorište za uživanje, opuštanje i okupljanja

Tokom proilećnih, a pogotovo letnjih dana dvorišta predstavljaju sjajna mesta za okupljanja i organizovanja zabava i žurki, ali i za jednostavan odmor. Stoga delimo sa vama savete kako da erudite dvorište u slučaju da od njega želite da napravite vašu oazu za odmor, a kako u slučaju da u njemu organizujete proslavu ili okupljanje.

Dvorište kao mesto za odmor i relaksaciju

Kako bi dvorište predstvaljalo pravu zen oazu za nas, vrlo je važno da bude lepo osmišljeno i ispunjeno zelenilom i cvećem. Stoga je prvi korak u uređenju dvorišta osmišljavanje i planiranje. Bilo da preuređejete dvorište ili ga osmišljavate iznova naš savet je da obavezno private skicu. Dakle pribor za crtanje će vam biti neophodan. Idealno je da što detaljniji plan napravite, jer će vam to kasnije znatno olakšati posao. Takođe, bilo bi dobro ukoliko možete da skicu da iscrtate u relanim razmerama dvorišta.

Nakon skice, sledi odabir biljaka. Vrlo je važno da budete upoznati sa karakteristikama zemljišta. U ovom slučaju poželjno je da zemljište iz dvorišta odneste na analaize ili se jednostavno posavetujete sa stručnim licem. Na taj način moći ćete da odaberte adekvatne biljke, kojima odgovara podneblje i zemljište vašeg dvorišta. Ovo garantuje dobar rast i razvoj biljaka, kao i pravilnu negu istih.

Osim biljaka, važan deo dvorišta čini i prostor za sedenje, i najznačajniji posao jeste odabir garniture za sedenje. Trenutno su vrlo popularne kombinacije modernih garnitura za sedenje i divljih delova dvorišta. Ovo znači da će jedan deo vašeg dvorišta da predstvlja uređenu džunglu u kojoj se nalaze moderna, minimalistička garnitura. Druga popularna varijanta su rustične garniture. Međutim, ovakve garniture se uklapaju uz retro stil kuća i dvorišta, pa je vaša sloboda nešto suženija. Ukoliko volite uradi sam garniture, na internetu možete pronaći veliki broj garnitura sačinjenih od paleta, koje deluju vrlo lepo.

Ukoliko planirate proširenje porodice, ili već imate mališane, ostavite jedan deo dvorišta za njih i formiranje njihove zone za igranje. Ovaj deo možete da upotpunite nekim preprekama, terenom za košarku, mali fudbal, trambolniom i slično.

Ovo su najosonvniji elementi uređenog dvorišta. Koliko ćete na ovo nadograđivati zavisi od vaših ideja, ali i budžeta. Tako dvorište može još da bude upotpunjeno i bazenom, fontanom i slično. Na nama je da upozorimo da uređenje dvorišta nije tako lak posao, zahteva dosta kreativnosti i umeća. U slučajnu da primetite da nije onako kako ste planirali, naš savet je da se obratite agencijama za uređenje dvorišta. Ove agencije u svojim timovima imaju dizajnere, arhitekte i radnike koje će na kraju ideje sprovesti u delo. Vaš deo posla se u ovom slučaju svodi na prezentovanje ideja.

Uređenje dvorišta za proslave

Da su dvorišta popularna mesta za organizovanje okupljanja potvrđuje i povećana potražnja kuća i vikenndica za iznajmljivanje koje imaju dvorište i dopuštaju organizovanje zabava. Međutim, uređenje dvorišta za proslave, okupljanja, i zabave je sasvim druga vrsta umeća.

Kao najzahtevniji vid uređenja dvorišta za proslave jeste dekoracija za svadbu. Bilo da planirate u dvorištu doček mladenaca ili celokupno svadbeno veselje radi se o zaista ozbiljnom i zahtevnom poduhvatu. U najvećem broju slučajeva, čak i kada je reč o manjim svadbenim veseljima ovaj posao obavljaju agencije koje se bave dekorisanjem i uređenjem. Ukoliko nemate neko prethodno slično iskustvo naš savet je da ne rizikujete, s obzirom da imate pravo samo na jedan pokušaj.

Kada je reč o druim proslavama i manjim okupljanjima, ona se već mogu samostalno organizovati. Najpre je važno da odredite kako će izgledati sto i mesta za sedenje. Pa ukoliko je reč o nekoj formalnijoj i svečanijoj proslavi savetujemo da i stolovi budu tako postavljeni, bez obzira što je reč o proslavi napolju.

Nakon toga odredite kakvo će osvetljenje da bude. Pa ukoliko želite romantičnu atmosferu, možete upotrebiti sveće, možda napraviti papirne lampione i slično. Ovako osvetljeno dvorište sjajno se uklapa uz boho dekoraciju. Dobro osvetljeno dvorište učiniće da vaša proslava izgleda kao da je iz bajke.

Na kraju, sve ovo začinite dekoracijo. Dekoracija je šlag na tortu i ujedno faza kada naša mašta i kreativnost dolaze maksimalno do izražaja. Stoga, slobodno pustite mašti na volju. Jedino čega treba da se pridržavate jeste teme proslave i u skladu sa njom dodavati dekorativne elemente. Svakako su neizostavni elementi cveće, baloni, zatim razni natpisi kao poruke za slavljenika i slično…Naravno, i u ovom slučaju, ukoliko mislite da vam ovo ne ide od ruke možete se obratiti profesionalcima za pomoć.

Nadamo se da su vam naši saveti i ideje bili od koristi. Mi vam želimo dvorište iz snova i nezaboravne zabave u njemu!