Uskoro kreće hladnije vreme: Napravite plan uštede energije

Kako se zimska sezona približava, mnogi od nas se suočavaju sa povećanim troškovima, od viših računa za grejanje do rashoda tokom praznika. Međutim, uz pažljivo razrađen plan, moguće je štedeti tokom zimskih meseci, a da se pri tome ne žrtvuje udobnost ili radost prazničnih dana. Ako i vas interesuju neke od najefikasnijih strategija za kreiranje finansijskog plana da uspešno prođete kroz zismki period i ne potrošite sav novac koji imate, evo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu koristiti.

Procenite svoju potrošnju energije

Pre nego što hladno vreme stigne, pažljivo analizirajte energetsku efikasnost svog doma. Proverite da li postoje propuštanja, izolujte prozore i vrata, i zatvorite sve pukotine koje mogu dozvoljavati ulazak hladnog vazduha. Razmislite i o tome da instalirate novi termostat koji će vam pomoći da izmerite tačnu temperaturu u vašem domu kako biste mogli da regulišete troškove grejanja. Ovo će vam pomoći da uvidite kolika je stvarna temperatura u vašem domu i da li treba da promenite nešto u načinu na koji grejete vaš životni prostor. 

Proverite račun za struju

Ako se grejete na struju, jedan od najboljih načina da ispratite potrošnju energije svog domaćinstva jeste vaš račun za struju. Ove podatke ćete pronaći na poleđini računa i moći ćete ne samo da vidite koliko ste energije potrošili i koliko to sve košta, već i da uporedite svoju potrošnju sa istim periodom prošle godine i sa svih dvanaest meseci iza sebe. Kada to sve uradite, moći ćete da utvrdite koliko energije trošite i na koje načine to radite, ali i da predvidite koliki će vam računi biti i pre no što počne grejna sezona.

Uložite mudro

Ovo je ideja koju ljudi generalno ne vole, ali činjenica je da morate da uložite novac u energetsku efikasnost svog doma ako želite da iskoristite sve prednosti ove ideje. Ovo se pre svega odnosi na prozore i vrata, a ako shvatite da su oni nedovoljno energetski aktivni i ako troše vašu energiju umesto da je sačuvaju, uvidećete da je sada pravo vreme da ih promenite. Na primer, vaš izbor mogu da budu praktični klizni prozori koji su korisni na više različitih nivoa, od očuvanja energije do povećanja estetske privlačnosti vašeg doma, te razmislite o ovoj ideji pre početka zimskog perioda.

Obratite pažnju na uređaje

Naš dom prepun je uređaja koji koriste električnu energiju i gomilaju potrošnju koju ćete kasnije moći da vidite na svom računu, ali ne možete da poreknete činjenicu da je velika većina ovih uređaja prosto neophodna savremenom čoveku. Od kuhinjskih aparata do tehnike, ovo su stvari koje koristite manje-više neprestano, ali to ne znači da ne možete da uradite nešto povodom ovog problema. Pre svega, počnite da isključujete aparate koje ne koristite – i to ne na tzv. sleep mode koji je dostupan korisnicima kompjutera, već da ih zaista isključite na off. Nakon toga, počnite da vadite kablove iz struje i nemojte dozvoliti da vaši uređaji koriste struju u periodima kada ih vi ne koristite.

Pripremite se za nepredviđene situacije

Zima može doneti neočekivane situacije, poput prekida napajanja ili ekstremnih vremenskih događaja. Pripremite se za ove situacije tako što ćete kreirati fond za vanredne situacije posvećen troškovima vezanim za zimu. Ovaj fond može pokriti troškove kao što su iznajmljivanje generatora, boravak u smeštaju tokom prekida napajanja ili kvara koji je potrebno popraviti. Postojanje finansijske sigurnosti može pružiti mir tokom zimske sezone i pomoći vam da je pregrmite lakše i spokojnije.

 

Ušteda novca tokom zimske sezone zahteva planiranje i posvećenost upravljanju finansijama na pametan način. Zapamtite da male promene i pažljivo planiranje mogu dovesti do značajnih ušteda, omogućavajući vam da uživate u toplini zime bez finansijskih problema. Sa dobro osmišljenim planom, možete prihvatiti toplinu zime, a da pritom ostanete u plusu sa svojim budžetom.