Stan sa parking mestom ili garažom u Novom Sadu – kako pronaći najbolje opcije za kupovinu?

Novi sad je 2021.godine poneo titulu grada koji je prodao najviše garaža, preko 1.900. Rast broja stanovnika, industrijski razvoj, pristup putnim mrežama… omogućava nesmetan razvoj što utiče na razvoj grada.

I dok raste broj stanovnika i životni standard, uslovi u gradu se nisu menjali, naročito u delovima bliže centru koji više nisu dovoljni za savremenog čoveka.

Naime, nekada je bilo mnogo manje vozila, a danas svaki stan u proseku ima po dva automobila što nije dovoljno u odnosu na parking mesta koja su obezbeđivana pre nekoliko desetina godina.

Veća naseljenost, veći broj vozila, nedovoljno prostora za proširenje je i u Novom Sadu stvorio pritiska u kome je veliki problem ako stan ne poseduje sopstvenu garažu ili parking mesto, jer je samo tako kvalitetan život moguć.

Kupoprodaja garaža i parking mesta u Novom Sadu – novo tržište nekretnina

Tržište kupoprodaje garaža i parking mesta u Novom Sadu je u konstantnom porastu, a velika tražnja podiže cenu po kvadratu gde se garaže mogu plaćati i preko 20.000€, a za parking mesta oko 6.000€, ali i više od toga.

To su iznosi koji su gotovo dovoljni za kupovinu manje garsonjere, ali parkiranje je veliki problem u ovom gradu što donosi veliku tražnju za kupovinu mesta za parkiranje.

Čak je i iznajmljivanje u porastu i kreće se od 50€ pa do preko 100€ i više, u zavisnosti od toga da li se iznajmljuje parking mesto ili garaža i koja je njena površina.

U svakom delu Novog Sada je aktuelna kupovina i prodaja parking mesta, ali su uvek interesantnija naselja bliže centru, Limani, Grbavica

Treba istaći da delovi grada koji su građeni kasnije imaju više parking prostora, šire saobraćajnice i uslove za život savremenog čoveka. Novo Naselje je jedan od primera kako se projektovanje razlikuje u odnosu na stariji razvoj grada, a novi kompleksi su još jedan korak kojim se prate potrebe današnjeg čoveka.

Stambeni kompleksi su najbolje rešenje za nedostatak parking mesta

Novi Sad je jedno veliko gradilište i među prvima se počelo sa gradnjom stambenih kompleksa koji su, između ostalog, pravo rešenje za nedostatak parking mesta. Neke od lokacija su već useljene, neke se tek grade, a najpoznatije su: Knežev park, Sajam kompleks, Park Novi Residence, Square Garden, Liman V Garden Residence, Garden Hill, Popovica Lux…

Izgrađene lokacije su dokazale da su najbolje rešenje za obezbeđenje parking mesta i garaža koje su odličan način da se vozila zaštite. Reč je o kompleksu koji sadrži nekoliko zgrada koje su planski izgrađene unutar obezbeđene lokacije koja je dostupna samo stanarima i može se ući samo uz dozvolu.

Obično se nude podzemne garaže, ali su tu i podrumi, nekada i pojedinačne garaže, ali i spoljašnja parking mesta. Kada se ima na umu koliko košta kupovina pojedinačna garaža, itekako postoji interes da se razmotri kupovina na jednoj od ovih lokacija.

Grad Novi Sad aktivno planira da reši problem parkiranja u gradu

Do kraja godine bi trebalo da bude završena makar jedna od 4 javne podzemne garaže na teritoriji grada Novog Sada. Nalaze se u Ulici Modene, bloku Uspenske, kod Banovine i Trga Republike.

To je oko 900 parking mesta što je prvi od koraka za rasterećenje gradskih zona i obezbeđenje više mesta za parkiranje onih koji se zadržavaju nekoliko sati, a nemaju gde da ostave svoja vozila.

Izgradnja teče sporije jer je reč o naseljenim gradskim zonama i mora se raditi pre svega uz raseljavanje postojećih objekata, ali i poštovanje svih bezbednosnih propisa od strane Fakulteta tehničkih nauka.

Garaže i parking mesta su odličan način za investiranje novca

Iako su garaže dosta skupe, ukupan iznos je manji od iznosa koji je potreban za kupovinu stana pa svako ko ima mogućnost i viška novca, rado kupuje parking mesta ili garaže što omogućava zaradu od izdavanja bez gubitka uloženog novca.

Agencije za nekretnine su dobile dosta ponuda za kupoprodaju i ovakvih nekretnina, a cena varira od toga da li je reč o podzemnom parking prostoru, garaži, parking mestu i od mesta gde se on nalazi.

Možete imati vrednu nekretninu, zarađivati od izdavanja i prodati je kada god to hoćete uz povraćaj uloženog novca, zato  se ovo tržište ubrzano razvija i u ovom segmentu.

Ako vam treba garaža ili parking mesto u Novom Sadu opcije su brojne, ali morate platiti od nekoliko hiljada evra pa do nekoliko desetina hiljada za rešenje ovog problema. Zbog toga razmislite i o stambenim kompleksima ili zgradama koje imaju obezbeđen zatvoren parking, video nadzor i dovoljno mesta za parkiranje koliko god vozila da posedujete.

Posetite neku od agencija i izložite svoj problem pa ćete pronaći najbolji izbor za raspoloživ novac.

Da li ste imali priliku da tražite parking u nekom od većih gradova i da li ste videli koji je to problem? Da li vi posedujete garažu ili parking mesto ili pak živite u kući pa nemate problema sa parkiranjem? Pišite nam komentare ispod ovog teksta.