Šta da radite kada iskoči automatski osigurač?

Sigurno se svakome od vas desilo da osigurač s vremena na vreme iskoči. Danas u većini domova nailazimo na automatske osigurače, koji su mnogo bezbedniji i u stanje je da brzo prekine strujno kolo, usled prevelikog napona u elektro instalaciji. Kada vam automatski osigurač iskače, uglavnom je došlo do kratkog spoja na elektroinstalaciji ili ga pravi neki električni uređaj, koji imamo u kući.

Šta je najvažnije kod osigurača koji je iskočio?

Najvažniji savet jeste da ako vam se desi jedna od tih situacija, da pozovete stručnu osobu koja se zove električar.

Do kratkog spoja može doći i u trofaznoj šuko utičnici, pa se poluga spusti u donji položaj. U slučaju da imate kucu ili macu, koja voli da grize kablove i to može napraviti problem.

Iskakanje automatskog osigurača u direktnoj je vezi sa prevelikim naponom struje i zato je potrebno da ovaj problem shvatite ozbiljno.

Kako da pronađete dobrog električara?

Ukoliko nemate ni jednog električara na umu, možete ga potražiti putem jednostavnih fraza na Guglu, tako što ćete ukucati “električar Beograd”.

Profesionalni električari će doći u što kraćem periodu, u prvom slobodnom terminu. Električar Beograd ima adekvatan alat i opremu, da na licu mesta proveri sve instalacije, zameni automatske prekidače i proveri druge električne aparate u kući. Veoma je važno utvrditi tačno mesto problema, tj.utvrditi uzrok iskakanja automatskog prekidača.

Kako izgleda poseta električara u vašem domu?

Električar Beograd će proveriti kompletne električne instalacije, kako bi znao koji je naredni korak. Ponekad je potrebno zameniti automatski osigurač, a ponekad je potrebno i zameniti kompletnu tablu sa automatskim osiguračima, koju je potrebno ugraditi.

Važno je da ništa ne dirate sami, jer struja nije za igranje, možete napraviti mnogo veće posledive i izazvati požar, ukoliko nameravate da sami rešite kvar.

Ako se svakih nekoliko  dana dešava da nema struje u jednoj polovini kuće ili stana, a vi ne možete da upalite lampe, niti da gledate televiziju, sigurno se pitate kako da sami rešite ovaj problem.

Prekidači su tako podešeni da zaštite samo elektrino kolo, tako da ne izazovu strujni udar.

U prostorijama gde je potrebna mala količina električne energije, kao što su mali kućni aparati, potrebno je strujno kolo od 15 ampera, a za prostorije sa većim uređajima i do 20 ampera

Resetovanje automatskog prekidača, nije toliko kompleksno, samo treba da  pronađete električnu tablu i pronađete kolo koje pravi problem. Ako  automatski prekidač ponovo iskoči, moraćete da pronađete pravi uzrok problema.

Koji problemi mogu dovesti do iskakanja automatskog osigurača?

Problem može biti preopterećeno strujno kolo ili kratak spoj.

U slučaju preopterećnog kola, znači da imamo više priključenih aparata nego što sistem može da podnese i onda dolazi do iskakanja automatskog osigurača.

Tosteri, grejalice i grejači mogu koristiti jako mnogo struje i napraviti problem.

Rešenje za preopterećene struje je jednostavnije nego što mislite, samo isključite aparate  koje ne koristite!

Ukoliko to ne dovede do rešenja, najbolje je da pozovete električara, koji je ipak stručniji i merodavniji da utvrdi tačan uzrok problema.

Kratak spoj može biti veliki problem

Ako preopterećenje nije vaš problem, najverovatnije se radi o kratkom spoju. Kratak spoj se može prepoznati po tome što je došlo do oštećenja žica ili kontakta među njima. Žice mogu biti oštećene, pregorele na nekim mestima ili istopljene. Ovaj problem zahteva stručnu intervenciju i zato ne dirajte ništa sami, već pozovite profesionalni električarski servis.

Loše uzemljenje može biti problem

Uzemljenje može da se desi kada vruća ili aktivna žica dođu u kontakt sa žicom za uzemljenje, uzemljenim delom razvodne kutije ili uzemljenim delom uređaja (vruće žice su obično crne, neutralne žice su obično bele, a uzemljene žice su obično zelene). U slučaju da se spoje vruća i uzemljena žica, velika količina struje prolazi kroz prekidač koji može uzrokovati iskakanje automatskog osigurača.

Kvarovi se dešavaju kada su žice oštećene ili lošeg kvaliteta, tako da se konsultujte sa električarem, koji će vam dati dobre savete oko nabavke kvalitetnijih žica.

Nikada ne menjate sami žice i ne testirajte automatski osigurač sami. Najbolje i najbezbednije, kako za vas tako i za vašu imovinu jeste da prepustite sve električarima.

Šta je važno kod odabira kvalitetnog električara?

Na prvom mestu, potražite preporuke ako ih imate. Saveti komšija, rođaka i prjatelja su najbolja preporuka. Svako ko je zadovoljan, rado će vam preporučiti svog električara koji već ima iskustvo. To je najbezbolniji način da rizik od prevare i lošeg iskustva svedete na minimum. Ukoliko nemate dobru preporuku, potražite električare na internetu. Važno je da postoje dobre recenzije, iskustva korisnika i transparentni uslovi saradnje. Svaki dobar električarski servis ima službu za hitne intervencije, koja je veoma važna zbog hitnis slučajeva koji se moraju odmah rešiti. Ova služba je dostupna 24 sata/7 dana u nedelji, a ukoliko su svi dogovori ispoštovani, možete smatrati da je električarski servis dobar.

Takođe, važno je da vam daju račun i garanciju, kako  u slučaju loše usluge, mogu naknadno da izađu na teren.