Prirodni sastojci u čvrstim šamponima i maskama najbolja hrana za vašu kosu

devojka-plava-kosa-do-ramena
Pexels.com

Kada su se pre par godina čvrsti šamponi pojavili na tržištu kao inovativni proizvod, mnogi su bili pomalo skeptični oko njihove upotrebe. Međutim, oni koji su ih testirali, uočili su prednosti korišćenja šampona u čvrstom stanju, pa je njihova popularnost u uzlaznoj liniji.

Praktična alternativa tečnim šamponima

Čvrsti šamponi ističu se kao praktična alternativa tradicionalnim tečnim šamponima, a koja ne umanjuje efekat pranja kose. Koriste se tako što se utrljavaju direktno na mokru kosu, koja se temeljno ispira nakon nežnog masiranja vlasišta. Posle toga, potrebno je samo da ostavite da se šampon osuši i spreman je za sledeću upotrebu.

Oni dolaze u raznim formulacijama prilagođenim različitim tipovima kose i specifičnim potrebama kao što su hidratacija, volumen, tretman farbane i oštećene kose ili protiv peruti. Bez obzira na na to šta akcentujete negom kose, pronaći ćete adekvatan čvrsti šampon.

Ono po čemu se čvrsti šamponi izdvajaju jeste formulacija od prirodnih sastojaka, bez sulfata i parabena koji su neprijatelji vaše kose. Baziraju se na biljnim ekstaktima, esencijalnim i hranljivim uljima i mirisima prirodnog porekla.

Iako će vam pakovanja delovati mala u odnosu na punu bocu tečnog šampona, korisnici čvrstih šampona zapravo ističu njihovu dugotrajnost, jer se koristi manja količina proizvoda za svako pranje, pa je akcenat i na njihovoj ekonomičnosti.

Ako koristite čvrsti šampon, odgovorni ste i prema svojoj okolini, jer oni dolaze u ekološki prihvatljivom pakovanju, nema plastične ambalaže, već je to papirna ambalaža koja se u potpunosti i lako reciklira.

U sezoni letnjih odmora, može nam biti posebno problematično pakovanje kozmetičkih proizvoda u tečnom stanju, zbog zapremine i stalnog straha da li će doći do curenja. Upravo sada je pravo vreme da, ako već niste, isprobate čvrsti šampon, jer će zauzeti veoma malo mesta i nema bojazni da će se izliti u vašem koferu.

 

Maske sa prirodnim sastojcima su najbolja hrana za vašu kosu

Pored dobro odabranog šampona, kvalitetena nega kose nezamisliva je bez upotrebe maski za kosu.

Dodatak kvalitetne maske za kosu igra ključnu ulogu u održavanju zdrave i lepe kose. Na tržištu postoji veliki izbor ovih proizvoda, ali je važno odabrati one koji sadrže visok procenat sastojaka prirodnog porekla, jer će pružiti najbolje rezultate.

Idealno je da maska bude bazirana na različitim hranljivim uljima, ekstraktima biljaka, proteinima, vitaminima i drugim aktivnim sastojcima koji su poznati po svojim blagotvornim svojstvima na kosu. Na primer, ulja poput kokosovog, arganovog, ricinusovog ili avokadovog, pružaju hidrataciju, jačaju kosu, čine je mekom i sjajnom, ili podstiču rast. Biljni ekstrakti kao što su aloe vera ili kamilica smiruju vlasište, daju osećaj svežine i lakoće. Proteini poput keratina ili pšeničnog proteina obnavljaju oštećenu kosu i čine je jačom. Prirodni sastojci pružaju dugotrajne rezultate, jer hrane kosu iznutra, obnavljajući je i jačajući. Izbor maski za kosu koje sadrže prirodne sastojke pomaže u održavanju ravnoteže vlasišta, hidrataciji kose i smanjenju lomljenja i oštećenja.

Ostali proizvodi za negu kose

U nezi kose koristimo još i balzame, serume, ulja, zaštitne sprejeve… Svaki od ovih proizvoda ima svoju namenu i razlog zašto ih biramo.

Ukratko, balzami za kosu su dizajnirani da dodatno hidriraju i omekšaju kosu nakon pranja šamponom. Oni dlaku čine glatkom, lakom za raščešljavanje i sprečavaju pucanje vlasi.

Serumi za kosu su lagani proizvodi koji se koriste radi dodatnog sjaja, glatkoće i kontrole neposlušnih vlasi. Obično se nanose samo na krajeve, ili, ako proizvođač naglašava drugačije, na celu dužinu kose, obavezno izbegavajući vlasište, a zatim se ravnomerno raspoređuju duž dlake.

Ulja za kosu su koncentrovani proizvodi koji pružaju intenzivnu hidrataciju, hranu i sjaj. Među najpopularnijima su arganovo i kokosovo ulje, ali i mnoga druga.

Zaštitni sprejevi su proizvodi koji se koriste pre izlaganja kose toploti od aparata za oblikovanje. Oni štite kosu od visokih temperatura i smanjuju štetu koju one izazivaju.