Kako očistiti tepih sa lakoćom, provereni saveti!

Tepih je nešto šte se ne kupuje svaki dan a kada ga kupujemo uglavnom gledamo da bude što kvalitetniji i da nam se lepo uklopi u enterijer. U početku, kao kad je svaka nova stvar u pitanju, ponašamo se veoma oprezno skupljajući svaku mrvicu sa njega. Vremenom kao što je i normalno, opustimo se tako da se na tepihu sem mrvica mogu naći dlake kućnih ljubimaca kao i prljavština koju smo na obući uneli spolja.

Sem svakodnevnog usisavanja, detaljno čišćenje tepiha je potrebno obaviti jednom nedeljno a klasično pranje tepiha najbolje bi bilo uraditi tokom proleća. Najlakše je odneti tepih u perionicu i na taj način za male pare možete sebe poštedeti dodatnog opterećenja. Ali kako postoje domaćice koje smatraju da niko ne može dobro oprati tepih kao one, donosimo vam proverene savete uz pomoć kojih će vaš tepih da zablista.

Kako pravilno da očistite tepih?

Verovatno ste i sami bezbroj puta primetili da soba izgleda mnogo urednije kada su rese tepiha pravilno raspoređene. To možete uraditi sa češljem koji ima široko razmaknute zupce. Dovoljan je samo taj mali pokret rukama pa da prostorija deluje uredno.

Kada je usisavanje u pitanju potrebno je da pređete nekoliko puta usisivačem po tepihu. Ukoliko je tepih, odnosno jedan njegov deo prekriven nameštajem, najbolje bi bilo da ga okrenete kako biste mogli da usisate i tu drugu stranu.

Verovatno ste imali prilike da čujete da prodavci tepiha ne savetuju usisavanje bar jedno vreme kako bi vlakna tepiha polegla. Nakon toga tepih usisavajte redovno kako biste uklonili svu prljavštinu i prašinu koja se u međuvremenu uvukla u tepih.

Nakon usisavanja obavezno očistite četku od usisivača kako bi sve bilo spremno za naredno usisavanje tepiha.

Kako ručno očistiti tepih?

Ukoliko vam se usisivač pokvario a vreme je za usisavanje, tepih vrlo lako možete očistiti uz pomoć četke. Najpre tepih pospite sa vlažnom soli kako se ne bi podizala prašina.

Ukoliko je vaš tepih napravljen od prirodnih vlakana verovatno će se na njemu skuplati pahuljasti otpad. Kako biste pokupili dlake kućnih ljubimaca i ostalo trunje najbolje bi bilo da staru najlon čarapu navlažite toplom vodom a zatim prebrišete tepih.

Da biste sebi olakšali ovaj proces možete koristiti prskalicu kojom ćete isprskati tepih. Napravite mešavinu od 1 kašike omekšivača i 6 kašika vode a zatim isprskajte tepih.

Kako da napravite prirodna sredstva za čišćenje tepiha?

Bez obzira na redovno čišćenje i usisavanje na tepihu će se nastaniti bakterije i prljavština nevidljiva golim okom. Kako biste eliminisali tu nečistoću u nastavku vam donosimo neke savete zahvaljujući kojima ćete napraviti prirodna sredstva za čišćenje. Pre nego upotrebite bilo koje sredstvo za čišćenje tepiha morate proveriti postojanost boje tepiha. To je najbolje da uradite na nekom manjem delu tepiha koji je skriven.

Kako da uklonite neugodne mirise sa tepiha?

Nekada se može desiti da vaš tepih poprimi neugodan miris, ali to nije razlog za brigu, jer rešenje postoji. Napravite rastvor od 1l tople vode, 2 kašičice boraksa, 4 kašičice tečnog sapuna, 80ml alkoholnog sirćeta, 6 kapi eteričnog ulja čajevca i 12 kapi ulja limuna. Pre upotrebe ovaj rastvor dobro promućkajte a zatim prespite u posudu sa raspršivačem.

Isprskajte ceo tepih sa ovim rastvorom i ostavite da stoji između 30 i 45 minuta a zatim dobro usisajte.

Šta ako imate fleke na tepihu?

Posebno ukoliko su vam deca mala može se desiti da se na tepihu nađe i neka fleka. To ne znači da tepih više nije za upotrebu, jer rešenje svakako postoji. Fleke sa tepiha ćete najbolje očistiti ukoliko napravite rastvor koji sem ostalih sastojaka  sadrži jabukovo sirće i eterično ulje lavande. U posudu pomešajte 1 l vode, 6 dl jabukovog sirćeta, nekoliko kapi ulja lavande, ¼ dl soka od limuna i 2 kašičice sode bikarbone. Sve dobro izmešajte a zatim potopite četku u taj rastvor i istrljajte fleku. S obzirom da ova mešavina ne stvara penu, nije potrebno ispiranje tepiha. Tek nakon što se dobro osuši, možete usisati. Bićete prijatno iznenađeni videvši da je fleka sa tepiha nestala.

Kako da uklonite dlake sa tepiha?

Ako ste mislili da će usisivač pokupiti sve dlake sa tepiha, grešite. Postoji nešto mnogo efikasnije uz pomoć čega ćete uspeti da odstranite sve dlake sa tepiha. U pitanju je gumeni brisač. Najobičniji gumeni brisač kojim se peru prozori. Dovoljno je nekoliko puta da pređete s njim po tepihu kako bi nestale i one najsitnije dlake. Iznenadićete se  videvši da gumeni brisač ima bolji efekat nego ribaća četka.

Dodatni saveti za čišćenje tepiha

Ukoliko je vaš tepih sintetički ne smete ga jako četkati, jer će se oštetiti vlakna. Vuneni tepih upija više vlage i lakše ga je očistiti.

Najjednostavniji mada i ne najlakši način za čišćenje tepiha je uz pomoć vode i nekog sredstva za pranje. Ovo je ujedno i najteži način pranja tepiha, jer podrazumeva težak fizički rad. Ukoliko izbegavate da odnesete tepih na pranje, već odlučite sami da ga perete, najbolje bi bilo da to uradite tokom sunčanih letnjih dana kako bi se tepih što pre osušio. Vodite računa koje sredstvo koristite za pranje tepiha, jer se može desiti da tepih izbledi.

Suvo pranje tepiha

Suvo pranje tepiha je preporučljivo, jer se zahvaljujući ovakvom načinu sa tepiha uklanjaju fleke, neprijatni mirisi i razne bakterije. Smatra se da je najbolje sredstvo za suvo pranje tepiha ono u kome se koristi sirće. Najpre tepih dobro usisajte a zatim vlažnom krpom (koju ćete potopiti u rastvor sirćeta i vode) pređite preko njega. Trudite se da krpu dobro iscedite kako nakon pranja tepih ne bi bio suviše vlažan.

Kisela voda za suvo pranje tepiha

Uz pomoć kisele vode vrlo uspešno možete skinuti novonastalu fleku na tepihu. I to ne samo na tepihu već uopšte na platnenim površinama kao što su fotelje, kreveti, ugaone garniture i slično. Potrebno je da postojeću fleku prelijete kiselom vodom i ostavite da odstoji. Fleka će se brzo povući a na vama je samo da prebrišete površinu zahvaćenu flekom.

Skidanje fleka uz pomoć praška za pecivo

Fleke na tepihu koje su nastale od kućnih ljubimaca najpre ćete ukloniti ako ih budete tretirali praškom za pecivo. Pomešajte prašak za pecivo sa malo vode, tako da smesa bude gusta a zatim istrljajte fleku. Nakon toga dobro usisajte tepih.

Krompir za uspešno čišćenje tepiha

Krompir je veoma delotvoran za čišćenje tepiha, jer će uspeti da izvuče dubinsku prljavštinu a vaš tepih će izgledati kao nov. Da biste sa krompirom očistili tepih potrebno je da narendate krompir a zatim ga prelijete vrelom vodom. Ostavite da odstoji dok se ne prohladi a onda isceđenom krpom koju ste natopili u tu smesu pređite detaljno po celom tepihu. Nakon toga pređite usisivačem preko tepiha. Bićete prijatno iznenađeni onim što vidite.

Naravno, na tržištu postoje brojna sredstva uz pomoć kojih možete očistiti tepih brzo i lako. Naši saveti se uglavnom baziraju na prirodnim sastojcima, kako ne biste udisali razne hemikalije. Takođe ako su vam deca mala ili ako imate kućnog ljubimca neka prirodna sredstva za čišćenje budu vaš izbor.

Ukoliko vam se tekst dopao podelite ga sa prijateljima, jer ćete nekome možda pomoći da ukloni mrlju sa tepiha ili ćete mu savetima olakšati svako naredno ribanje tepiha.