Koliko zaista košta zamena grejača na bojleru i možete li sami da to da uradite?

U zavisnosti od težine kvara, zamena grejača u bojleru može biti neophodna, ali se ponekad može i izbeći te jedino uraditi čišćenje grejača i samog bojlera od kamenca. Koliko zaista košta zamena grejača na bojleru je relativno pitanje koje zavisi od nekoliko faktora, prvenstveno od cene zamenskih delova, a onda i od visine potraživanja majstora. Neprofesionalna montaža ili kupovina nekvalitetnog i jeftinog zamenskog grejača vas mogu samo dodatno koštati od prosečne zamene grejača na bojleru  i definitivno ih treba izbegavati. U redovima koji slede ćemo opširnije obratiti ovu temu.

Kada je potrebna zamena grejača?

Pre no što se upustite u potragu za majstorima, trebalo bi da saznate u kojim je to situacijama zamena grejača na bojleru nužno i jedino ispravno rešenje. 

Slabo zagrevanje vode

Ukoliko se voda slabo zagreva (kada je nakon nekoliko sati zagrevanja mlaka ili potpuno hladna), tada najverovatnije postoji neki problem sa grejačem. Ako se susrećete sa sličnim problemom, vredi naglasiti da je takođe moguće da je grejač samo oštećen ili radi manjim intenzitetom zbog naslaga kamenca koji nije redovno čišćen.

Sporo zagrevanje vode

Kada se voda suviše sporo zagreva i morate čekati nekoliko sati da biste se okupali, velika je verovatnoća da će zamena grejača na bojleru biti neophodna. Ovakav problem možete uočiti jedino ukoliko znate prosečno vreme koje je potrebno za zagrevanje vode u bojleru.

Čudni zvukovi

U slučaju da prilikom procesa zagrevanja vode čujete pucketanje ili druge neobične zvukove, to može ukazivati da je vreme za promenu grejača. Tada vodoinstalater kroz detaljan servis bojlera pre svega utvrđuje o čemu je zapravo reč, odnosno da li se radi o nakupljanju kamenca, kvaru na instalacijama ili pak kvaru samog grejača. Kod starijih bojlera se najčešće ispostavi da je grejač pri kraju svog radnog veka, zbog čega se uvek preporučuje zamena.

Koliko košta zamena grejača na bojleru?

Svota koju morate izdvojiti za zamenu grejača se ne može odrediti tek tako. Ona zavisi od nekoliko faktora, uključujući:

  • Veličina i tip bojlera – Veći bojleri zahtevaju veće grejače i više materijala, što ujedno znači i povećanje cene. 
  • Stanje na zalihama – Dostupnost delova takođe može uticati na cenu.
  • Vaša lokacija – Lokacija može uticati na cenu bilo koje popravke, pa i zamene grejača. Ako ste značajno udaljeni od lokacije servisa bojlera, to će definitino uticati na povećanje cene.
  • Rad majstora – Račun svake popravke se sastoji od cene za sve zamenske delove i potraživanja za ruke majstora. U ovu cenu morate uračunati i iznos za rad još jednog majstora koji vrši zamenu grejača.

Sama zamena grejača na bojleru prosečno košta između sedam i deset hiljada dinara. Jednostavno je nemoguće odrediti tačnu svotu sa sigurnošću, jer dosta toga zavisi i od samog kvaliteta materijala zamenskog dela.

Da li možete sami zameniti grejač na bojleru?

Ovo pitanje je kompleksno i najpre zavisi od toga koliko ste vešti te da li imate iskustva sa zamenom grejača na bojleru. Ukoliko ste i sami vodoinstalater, trebalo bi da možete samostalno (uz eventualnu pomoć ukućana) da obavite ovu intervenciju. Sa druge strane, u slučaju da do sada niste imali iskustva sa sličnim popravkama, preporučujemo da ništa ne radite sami, već da angažujete profesionalnog majstora za popravku bojlera. Postoji nekoliko razloga zbog čega je ovo jedino ispravno rešenje.

Samostalnom popravkom možete napraviti još veću štetu

Ako donesete odluku da sami uradite komplikovanu popravku, kao što je zamena grejača na bojleru, morate biti svesni da u svakom trenutku možete ugroziti svoju bezbednost. Sama popravka nije tako jednostavna kao što mnogi misle. Ona zahteva izuzetno poznavanje materije, iskustvo, smirenost kao i niz bezbedonosnih mera koje se moraju preduzeti pre samog rada, kako bi se izbegla ozbiljna katastrofa. Retko ko od nas poznaje dobro sve korake i preventivne mere, zbog čega je uvek bezbolnije angažovati stručnjaka i platiti popravku. Na taj način, osim sopstvenog života, takođe čuvate svoje i vreme i novac.

Nemate garanciju ako popravku radite sami

Nakon svake urađene popravke ili obavljenog servisa, dobijate garanciju od ovlašćenih majstora. To u praksi znači da imate potpuno pokriće za bilo koju naknadnu popravku te da u slučaju novog problema, uvek možete pozvati majstora da ponovo dođe. Nasuprot tome, kada popravku radite sami, nemate nikakvo pokriće i ako nešto krene po zlu svakako ćete morati da angažujete ovlašćeni servis za popravku bojlera.

Na kraju dana, kada se sve sabere i oduzme, definitivno postoji razlog zbog kojeg postoje ovlašćeni servisi za popravku. Uvek je najisplativije platiti stručnu osobu i izbeći pravljenje mnogo većeg problema. Stručna intervencija je najbrži, najbolji i najsigurniji način da dobijete popravljeni bojler sa zamenjenim grejačem. Osim toga, svakako vredi napomenuti da ne morate sami da nabavljate rezervne delove, već da sve poslove možete prepustiti odabranom majstoru. Budite pametni i na vreme potražite kontakt.