Kako skinuti prsten koji se zaglavio na prstu?

Da li vam se nekada desilo  da vam se zaglavi prsten na prstu? Ne brinite, niste jedini. To je nešto što se često dešava posebno ako ovaj deo nakita neprestano nosite. Bilo da je u pitanju venčani prsten ili neki drugi koji vam je posebno drag, postoji način ne samo da ga skinete, već da ga osposobite kako biste ga mogli i dalje nesmetano nositi.

Pre nego što vam predočimo načine uz pomoć kojih ćete bezbedno skinuti prsten, najvažnije je da ne paničite, a to je ono što se najčešće dešava.

Prvo i osnovno pravilo je da ne paničite

Kao prvo nema mesta panici, to neka vam bude pravilo broj jedan. Ukoliko se uspaničite da nećete uspeti da skinete ovaj deo nakita, to će vas dodatno obeshrabriti i uplašiti. Ono što svi najčešće probamo u takvim situacijama je da lagano okrećemo prsten, a zatim pokušamo da ga skinemo sa prsta. Mada, ovaj metod često ne uspeva, a to nas dovodi do još veće panike.

Ukoliko primenjujete ovaj metod nemojte ni slučajno da vučete prsten prejako. U tom slučaju ćete izazvati dodatni otok na prstu, a nakit ćete teže skinuti.  Sasvim sigurno je da u kući imate neki proizvod koji vam može koristiti za podmazivanje, jer ćete na taj način olakšati sam proces sidanja prstena.  Budite obazrivi posebno ukoliko imate neku ranicu ili posekotinu na prstu.

Pomoću kojih sredstava se lako može skinuti prsten?

Najčešće korišćena sredstva za podmazivanje su sapun, balzam za kosu i ulje za bebe. Prednost svih ovih preparata je to što ih uvek imate pri ruci, ako ne sve sigurno imate neki od pomenutih proizvoda.

Sva gore navedena sredstva se koriste na isti način. Važno je da ih namažete do zgloba a zatim da ih utrljate duboko u kožu i da se potrudite da deo ovih sredstava uđe ispod prstena. Kada ste to uradili, lagano okrećite prsten i pokušajte nežno da ga svučete sa prsta. Slobodno dodajte još sredstva koje ste izabrali (ulje, sapun, balzam) i nastavite nežno da okrećete prsten pokušavajući da ga povučete na gore.

Ako nekim slučajem nemate baš ništa od ovih sredstava pri ruci, možete uzeti margarin ili jestivo ulje. U tom slučaju budite posebno obazrivi kako ne biste isprljali odeću, jer ćete teško skinuti fleku.

I dalje važi pravilo da ne paničite i ne pokušavate  ništa na silu.

I hladna voda može pomoći

Ako ste obratili pažnju uvek tokom hladnih dana prstenje vam komotnije stoji na ruci za razliku od perioda kada je toplo. Posebno kada se radi o velikim vrućinama i kada nam ruke otiču. Da biste na ovaj način skinuli prsten, potrebno je da sipate hladnu vodu u neku posudu a zatim držite ruku u njoj.

Nakon nekoliko minuta pokušajte laganim pokretima da skinete prsten, tako što ćete ga okretati levo desno a zatim pokušati lagano da ga svučete sa prsta. Ukoliko ne uspete iz prvog pokušaja ponovite još dva ili 3 puta.

Skinite prsten uz pomoć konca

Postoji još jedan metod za skidanje prstena a to je uz pomoć konca. Bez obzira da li ćete odabrati konac za zube ili običan konac, efekat će biti isti. Kako biste skinuli prsten uz pomoć konca potreban vam je neko ko će vam pomoći, jer nećete moći sami.  Najpre provucite jedan deo konca ispod prstena, a kako biste to lakše izveli možete koristiti iglu.

Nakon toga obmotajte konac oko prsta sve do zgloba. Važno je da dobro namotate i nemojte pritezati kako vam prst ne bi poplaveo ili vas zaboleo. Zatim polako odmotajte konac tako što ćete početi od donjeg dela prsta. Primetićete i sami kako budete odmotavali konac, prsten će se postepeno pomerati na gore, a onda ćete uspeti sa lakoćom da ga skinete.

Šta uraditi nakon što ste skinuli prsten?

Najpre odahnite, jer ste uspeli da rešite problem koji vam je ako ne na svesnom, onda na podsvesnom nivou stvarao presiju. Sledeće što treba da uradite je da dezinfikujete mesto na kome se nalazio prsten. Zapravo, dezinfikujte ceo prst, posebno ukoliko postoji neka ranica ili ogrebotina.

Ukoliko je reč o burmi ili prstenu koji vam je posebno drag postoji način da ga ipak sačuvate, odnosno osposobite. Dovoljno je da ga odnesete u lokalnu prodavnicu nakita, jer oni poseduju sav potreban alat. Uspeće da vam prošire prsten i da podese veličinu tako da ćete moći nesmetano da ga nosite.

Pre nego što ponovo vratite prsten na ruku obavezno sačekajte nekih 15 dana kako biste bili sigurni da se prst potpuno oporavio i da nesmetano možete da vratite prsten.

Ako i vi imate neki oproban metod uz pomoć koga ste uspeli da skinete prsten sa prsta, podelite savet sa nama. Pišite nam u komentarima.