Kako se bude decembarske misli po životnim dobima

Složićete se da klimatske prilike baš znaju biti naporne. Ako izuzmeno fizičke tegobe, koje prate temperaturne promene, tu je i pravi rolerkoster emocija. Sve bi to nekako i mogli ispratiti, da se te promene ne dešavaju u decembru. Naše telo i mozak znaju da je to poslednji kalendarski i prvi zimski mesec i prolećne temperature koje su nas zadesile ovih danas su baš frustrirajuće.

Dobro, moramo priznati da uživanje u kafici u prepunoj bašti kafića sa pogledom na okićeni grad prvih dana decembra i ne zvuči tako loše. Istina, sa tom se konstatacijom ne bi složio  Deda Mraz, koji je u naletu visokih temperatura bio na korak da poskida ono toplo odelo, baci zvono i da otkaz. Sva sreća, to se nije desilo, jer je temperatura, vrlo brzo odlučila da se sroza i vrati nas u mod pravog decembra.

Pitate se kog pravog decembra? Onog, u kome tražiš odgovor na pitanje „Gde ćeš za Novu godinu? “ . Nekome ovo pitanje zna biti naporno, nekome frustrirajuće, nekome zanimljivo, ali ono što je zajedničko svima, jeste da, verovali ili ne, podstiče buđenje decembarskih misli.

Pismo za Deda Mraza u par fraza

Pogađate. Ovo se nalazi u glavicama onih koji od malih nogu misle na sebe. Kako Deda Mraz ima puno posla, na vreme moraju poslati pismo i svoje želje da bi ih paketić dočekao u novogodišnjoj noći.

Preskoči patetiku, reši aritmetiku

Opijeni novogodišnjom čarolijom, školarci, poslednjim atomima snage zaokužuju svoje znanje i ocene i kreću u misiju zadovoljstva zvanu zimski školski raspust. Od školskog, na dobrom su putu ka novogodišnjim zvončićima.

Prvo žurka, a onda ispit gurka

Studenti kao zapete puške čekaju da umesto ispita, padne neka dobra novogodišnja žurka. A, onda posle mamine kuhinje dobro okrepljeni krenu u ostvarivanje novogodišnjih želja roditelja i svojih ciljeva. Iz perspektive jednog decembra, ispitni rok će biti top.

Prvo novogodišnje partijanje uz pelene i slikanje

Novopečeni roditelji sa posebnim emocijama dočekuju Novu godinu u proširenom sastavu. Prvi zajednički novogodišnji autfit, prvo novogodišnje fotografisanje obojeni su posebnim bojama, koje će dugo svetleti baš kao i oni lampioni na jelci.

Svako sledeće partijanje uz poklon očekivanje

Od malih nogu, kao što smo i rekli na početku teksta, brinemo se da dobijemo poklon. Kada porastemo i dobijemo decu, brinemo se i dalje da dobijemo poklon, ali i da iste obezbedimo svojim ukućanima. Stoga, jedna od dominantnih decembarskih misli roditelja je da obraduju, oslušnu i usreće svoju decu, bez obzira koliko ona imala godina.

Koliko prazničnih dana imamo za megdana

Kog dana pada Nova godina je jedna je od najčešćih i najvažnijih decembarskih misli zaposlenih ljudi. Nije li tako? Prava je sreća kada 31.decembar odluči da bude u sred radne nedelje, pa uz predstojeći vikend spojimo neradne dane, milina jedna. A, onda uz moć iskusne kombinatorike krenemo u pridodavanje nekih dana od starog godišnjeg odmor i stvarimo šansu da napravimo pravi mini godišnji odmor.

Savet kod ove misli je da je aktivirate što ranije. Možda čak i u novembru, kako bi rezultati bili što bolji za vas.

Hoće li izdržati penzija novi talas novogodišnji tenzija

Kada prođete kroz ceo ciklus decembarskih misli kroz različita životna doba i dođete do ove, jasno vam je zašto se ona javlja. Navika da radite i stvarate, potreba da iznenađujete i čuvate, emocija da volite, dovedu vas u situaciju da se, usled nekih nepravednih finansijskih okolnosti, preispitujete da li ćete sve to uspeti. A, znate šta je zanimljivo? U većini slučajeva članovi ovog životnog doba uspu sve to da obave onako kako oni misle da treba. Na svoj način. Način koji volimo i koji ćemo pamtiti.
I dok se često pitamo kako uspevaju u tome, odgovor leži u iskustvu, želji i ljubavi.

Kada kitimo jelku?

Niste valjda mislili da smo zaboravili na to divno zeleno stablo? Složićete se da je tačno da se decembarske misli sa godinama menjaju, ali postoji nešto što je zajedničko svima – jelka. Teško da se čar novogodišnje atmosfere može zamisliti bez nje. Bez obzira gde da je smestite, ona će uvek biti na centralnom mestu, oko koje ćete se okupljati, razmenjivati poklone, osmehe, želje i emocije. Zato, jelka se ne zaboravlja i jelka je u samom vrhu decembarskih misli.

Ako bismo želeli da napravimo paralelu decembarskih misli kroz sva životna doba, nameće nam se zaključak da sve one zajedno imaju potrebu za jednom stvari, a to je opuštanje. Bez obzira u kom dobu bili, šta radili potreba da praznične dane dočekamo opušteni, je prirodna i nužna.

 

Opuštanje je danas veoma retko i gotovo da je postalo luksuz. I takvo razmišljanje i ponašanje može opasno da nas košta. Svakodnevni, savremeni život svoje krake infiltrirao je u sva doba. Dok su:

  • klinci obasuti telefonima, internet sadržajima i igricama,
  • školarci neprilagođenom školskom sistemu,
  • studenti prekograničnim pozivima,
  • zaposleni targetima i finansijskim izazovima,
  • penzioneri malim penzijama,

život neumitno teče stresnim tempom. Vrlo često smo strogi prema sebi, imamo uvek neku važniju listu prioriteta i bezbroj izgovora. Važno je da verujemo sebi, da se oslušnemo, da dozvolimo i nađemo nešto što će nas opustiti  . Vreme je da takav način razmišljanja zaustavimo i relksiranog duha i tela krenemo u novu godinu sa novim mislima, koje će raditi za nas.

Budite nam dobro, zdravo i veselo. I, ako ste se zatrpali gore navedenim stvarima savremenog života i zaboravili na decembarske misli, budite se, brojimo sitno. Decembarske misli imaju jedan cilj, a to je da se opustimo.

Srećna vam nova i opuštena godina!

Autor: Snežana Trtica Graovac
Slike: pexels.com