Kako sačuvati mladalačko lice?

Ukoliko vam je cilj, fina, nežan i mladalačka koža u potrazi za zdravim, blistavim tenom, moraćete mnogo da se potrudite, pre svega da pročitate razna istraživanja na tu temu, a da se zatim posavetujete sa dermatologom. Dermatološke ordinacije nude niz tretmana za svaki tip kože, ali i za sve uzraste, bez obzira da li ste u tinejdž periodu ili u starijim godinama. Ukoliko želite da pronađete pouzdane ordinacije pretražite internet portale u Srbiji na kojima korisnici ostavljaju svoja iskustva.

Ipak, do mlade i blistave kože se stiže, kada na vreme počnemo da mislimo o tome. Potrebno je da već sa prvim znacima starenja, već negde oko 25. godine počnemo sa pavillnom negom, koja ne podrazumeva samo kreme i preparate, već i čitav niz zdravih navika. Ovo su neke od najboljih, kako bi sačuvali mladalačko lice:

Svakodnevno koristite bezbednu kremu za sunčanje sa visokim SPF faktorom

Čist SPF na bazi minerala treba nanositi svakodnevno, tokom cele godine. Ultravioletno  zračenje je nedvosmisleno kancerogeno. Da biste zaštitili svoju kožu, preporučuje se  da koristite kremu za sunčanje na bazi minerala (potražite aktivne sastojke poput cink oksida ili titanijum dioksida) sa SPF 30 ili više i nanošenje je kao poslednji korak kod svakodnevne  nege kože svakog jutra. Pošto je mineralna krema za sunčanje fizička barijera, trebalo bi da je nanesete kao poslednji korak pre šminkanja: svi aktivni sastojci za negu kože koje pokušate da nanesete neće prodreti u nju i tako će ona ostati zaštićena.

Uvek vodite računa o tome koliko vremena provodite na suncu, nemojte se izlagati suncu u periodu od 12-16 h, kada je jako sunce.

Probajte da proizvedete kolagen na prirodan način

Najzastupljeniji protein u vašem telu – i vašoj koži – je kolagen. I, nažalost, naše prirodne rezerve ovog esencijalnog proteina se troše kako starimo. Suplementi kolagena sadrže aminokiseline, za koje se pokazalo da promovišu zdravlje naše kose, kože i noktiju. Kada unosimo  hidrolizovani kolagen, suplement se apsorbuje u telo, a zatim može da podrži nivoe prirodnog kolagena i  stimuliše fibroblaste naše ćelije (ili šta čini kolagen i elastin na prvom mestu), čime se promoviše zdrav, blistav, čvrst ten.

Piling

Ne preporučuje se  grubi piling.  Lagani piling, sa neiritirajućim kiselinskim sredstvom za čišćenje ili tonerom koji rastvara mrtve ćelije kože na površini, će dovesti do blistave kože. Uklanjanje površinskog sloja viška mrtvih ćelija kože pomoći će vam da zagladite teksturu kože, povećate apsorpciju vaših proizvoda za negu kože i ulepšate vaš ten. Dermatologija je značajno napredovala i sada imamo u ponudi sasvim zdrave preparate kao i prirodni piling, koji nije agresivan za kožu.

Vodite računa o zdravlju creva

Istraživanja pokazuju da se osnovni zdravstveni problemi creva mogu manifestovati na koži na mnogo načina, od fleka do crvenila. Kompletno  zdravlje creva je  složeno, i važno je  da svi odvoje vreme da nauče kako da neguju svoju jedinstvenu crevnu floru. Sve što nije zdravo za vaša creva (npr. šećer, prerađena hrana) može dovesti do neravnoteže crevnih mikroba i izazvati oksidativni stres i zapaljenske procese, ne samo u crevima, već i po celom telu. Vremenom, ako se ne kontrolišu, ove neravnoteže se takođe mogu iskazati  kao problemi sa kožom.

Koristite zdrave masti u svoju ishrani

Zdrave masti poput onih koje se nalaze u orašastim plodovima, lanenom semenu i avokadu mogu pomoći da se obnovi sposobnost vašeg tela da pravi zdrave i jake ćelije koje mogu zaštititi od oštećenja životne sredine obnavljanjem slojeva  kože,  Ukoliko ne unosimo adekvatne  zdrave masti možemo prouzrokovati sušenje kože i kose, a povećanje ovih masti u ishrani može pomoći u određenim stanjima kože koja karakteriše prekomerna suvoća. Ostale zdrave masne namirnice koje treba znati za sjajnu kožu uključuju losos, čia semenke, maslinovo ulje i cela jaja.

Ne tretirajte lice prečesto

Suviše preparata i krema za negu lica mogu sprati prirodne sastojke koji štite kožu, ba kao što ni kosa ne bi trebalo da se pere često , tako i za lice može biti previše, ako je suviše tretiramo preparatima svakog dana. Najvžanije je zdravo svakodnevno čišćenje lica, a tretmani poput pilinga , maski i drugih tretmana za lice ne smeju se koristiti svakodnevno, kako ne bi poremetili ravnotežu, zdraviih mikroba i iziritirali lice.

Nanesite proizvode za negu kože odmah nakon kupanja

Možda je jedna od najvažnijih komponenti zdrave kože vlaga. Pored kvalitetnih   navika i nege kože  kože, važno je i vreme u kojem nanosite svoj proizvod