Kako napraviti kvasac u kućnim uslovima? – Saveti, ideje

U zadnje vreme svedoci smo nestašice kvasca u mnogim radnjama. Čak i kada se pojavi veoma brzo se rasproda, tako da se domaćice dovijaju na razne načine kako bi došle do kvasca i napravile testo. U nastavku ovog teksta vam donosimo proverene recepte koji će vam pomoći da napravite kvasac u kućnim uslovima.

Kvasac živi na biljkama. I sve dok mu je toplo, dok ima šta da jede i dok mu je vlažno živeće na biljkama. Tako da sve žitarice, voće i povrće koje jedemo imaju na sebi kvasac. Ovo saznanje nam pomaže da koristeći različite biljke možemo dobiti i različit ukus kvasca a samim tim i različit ukus hleba napravljen od takvog kvasca. Kvasci su veoma važni u ishrani najviše zbog bogatstva vitaminom B. Nedostatak vitamina B najlakše je nadoknaditi konzumiranjem kvasaca.

Kvasac napravljen od brašna

Da biste napravili kvasac od brašna u kućnim uslovima potrebni sastojci su:

  • 1 šolja brašna,
  • 1 šolja mlake vode,
  • 1 kašika šećera kao i
  • jedna veća staklena posuda.

Šećer se dodaje kako bi se kvasac brže fermentisao. Sve gore navedene sastojke pomešajte, stavite u staklenu posudu pokrijte folijom ili gazom a zatim stavite na neko toplo mesto. Nemojte stavljati posudu na radijator ( već samo blizu radijatora), jer će direktna toplota ubiti kvasac. Proces fermentacije traje od 3 do 7 dana okvirno. Sami ćete videti kada je gotovo jer ćete osetiti prepoznatljiv miris vrenja i videćete mehuriće.

Ukoliko nameravate redovno da mesite hleb onda biste trebali u posudu sa  kvascem koji ste napravili svakodnevno dodavati pola šolje mlake vode i brašna. Na taj način ćete imati konstantnu proizvodnju kvasca u kućnim uslovima. Obavezno nakon svakog dodavanja promešajte masu drvenom varjačom. Ukoliko vam kvasac nije neophodan za svakodnevnu upotrebu možete ga staviti u zamrzivač. Odvojte potrebnu količinu kvasca za jedno mešenje i tako zamrznite. Važno je da znate da testo koje se pravi sa ovim kvascem sporije narasta. Možda najbolje zamesiti ga uveče, ostaviti preko noći da nadođe i tek ujutru peći.

Napravite kvasac od krompira

Kako biste napravili kvasac u kućnim uslovima može vam poslužiti i krompir. Oljuštite jedan veći krompir, isecite ga na parčiće a zatim dobro skuvajte. Nakon kuvanja procedite, ali obavezno sačuvajte vodu u kojoj se krompir kuvao. Izgnječen krompir pomešajte sa 1 kašičicom šećera i 1 kašičicom soli a zatim ostavite da se prohladi. Nakon toga dodajte četvrtinu vode u kojoj ste prethodno kuvali krompir. Ovu smesu ostavite nekoliko dana da odstoji a zatim je možete upotrebljavati.

Kvasac napravljen od jabuke

Da biste napravili kvasac od jabuke potrebni sastojci su:

  • 1 jabuka,
  • 700 grama oštrog brašna i
  • 500 ml vode.

Najpre jabuku narendajte u jednu posudu a zatim dodajte ½ kg brašna pomešanog sa 300 ml vode. Sve to dobro izmešajte i stavite u staklenu posudu ili u teglu koju ćete obavezno zatvoriti. Nakon 3 dana pojaviće se mehurići. Polovinu te smese odstranite a u ostatak smese dodajte još 200gr brašna i 200ml vode. Dobijenu smesu ostavite na sobnoj temperaturi da odstoji par dana. kada primetite da su se pojavili mehurići to znači da je kvasac spreman za upotrebu. Da biste napravili hleb potrebno vam je 250 g kvasca. Ostatak kvasca nastavite da održavate tako što ćete dodavati brašno i vodu ali vodite računa pri tom da smesa bude retka.

Kvasac od piva napravljen u kućnim uslovima

Kako biste napravili kvasac od piva potrebno je pomešati:

  • 1dl piva,
  • 1 kašiku brašna i
  • 1 kašičicu šećera.

Sve sastojke izmešajte i ostavite da prenoće. Kada se pojave mehurići kvasac je spreman za upotrebu. Veoma je važno da ovako napravljen kvasac držite u toploj prostoriji. To isto važi i za sva testa koja se prave od ovog kvasca. Kvasac od piva koji pravite u kućnim uslovima najbolje je čuvati u staklenoj posudi koja treba da bude pokrivena. Kada uzimate pivo od koga ćete praviti kvasac najbolje bi bilo da to pivo bude ono koje nema veliki procenat alkohola i koje nema previše hmelja. Možda je najbolje tamno pivo za spravljanje kvasca, ali u nedostatku njega poslužiće vam i neke druge vrste piva koje su dostupne na tržištu.

Ovde su date samo neke od ideja kako da napravite kvasac u kućnim uslovima. Ne zaboravite da smo davnih godina imali kriznih perioda u životu i da smo se snalazili onako kako smo znali i umeli. Svi gore navedeni načini pravljenja kvasca u kućnim uslovima su nešto što su vredne i uspešne domaćice primenjivale uvek u periodu nestašice istog. Nadamo se da će vam neki od ovih recepata biti od koristi a neka vam hleb i peciva pravljena od kvasca u kućnim uslovima budu posebno ukusna i prijatna.