Kako da izabrete tepih za trpezariju

Prilikom uređenja ili renoviranja doma, čini vam se da je najlakše izabrati detalje, odnosno neke elemente koje je lako zameniti ili pomeriti. Međutim, upravo ti detalji često daju prostoru potpuno drugačiji izgled. Ovo se posebno odnosi na prostorije koje po kvadraturi i nameni ne zahtevaju mnogo nameštaja, ali su i dalje jednako važne za uređenje. Takav slučaj je sa trpezarijom. Ona je po nekim standardima u projektovanju stanova i kuća najčešće manje kvadrature i podrazumeva se da će se u njoj naći sto, stolice, eventualno neka vitrina i retko kada ima mesta za još koji komad nameštaja. 

Reklo bi se da je prilično jednostavno urediti trpezariju u kući. Da, to se mnogima čini – sve dok ne počnu sa biranjem nameštaja za sopstvenu prostoriju za obedovanje i druženje sa porodicom i prijateljima. Koliko pitanja i dilema se nameće, prosto deluje neverovatno, ali je istinito. Poseban problem je izbor tepiha za trpezariju. Zato obratite pažnju na nastavak teksta, jer ćete dobiti važne odgovore na pitanja koja vas sada muče. 

Odakle početi sa izborom tepiha za trpezariju

Prvo i osnovno prilikom uređenja trpezarije je biranje trpezarisjkog stola. Ovaj deo je prilično jasan, jer svako ima jedinstvene zahteve i potrebe pa prema njima bira sto. Izbor materijala za izradu trpezarijskog stola danas je zaista veliki. Najbolje je da se pre konačne odluke konsultujete sa nekim ko ima iskustva i da sve prilagodite svom budžetu. Kako biste zaštitili svoj trpezarijski sto i sačuvali ga od eventualnih oštećenja, na sajtu museme.rs pogledajte veliki izbor silikonskih mušema.

Tako je i sa stolicama – usklađuje ih sa stolom i svojim afinitetima, ali se uvek trudite da ih na vreme zaštitite navlakama ili jastučićima, kako bi vam duže trajale. 

Ali hajde da se vratimo tepihu. Mnogi će potvrditi da najveća dilema nastaje kada dođe trenutak za biranje tepiha koji će biti postavljen ispod trpezarisjkog stola. Upravo zbog toga počnite od osnovnog nameštaja za trpezariju, a to su sto i stolice. Prvo eliminišite sve vrste i modele tepiha koji se nikako ne uklapaju uz vaš izbor trpezarijskog stola i stolica. Zatim napravite uži izbor onoga što se vama lilno dopada i sledite naše predloge. 

Odredite veličinu tepiha 

Pre nego što uopšte počnete da razgledate tepihe za trpezariju, uzmite metar i izmerite prvo veličinu prostorije, zatim i veličinu stola. Učinite isto kao i kada birate ugaonu garnituru, krevet za spavaću sobu ili bilo koji drugi komad nameštaja – prvo sve izmerite i odredite odgovarajuće dimenzije. Ovo se odnosi i na broj stolica koji planirate da imate u trpezariji, kao i na njihov model. 

Tepih u trpezariji treba da bude najmanje 60-65cm širi od trpezarisjkog stola, kako biste mogli da na njega postavite i stolice. Zbog toga je veoma važno i da uzmete u obzir širinu i oblik nogara na trpezarijskim stolicama. 

U svakom slučaju, uvek je bolje da birate veći tepih, ukoliko imate dovoljno prostora u trpezariji. 

Vodite računa o stilu prostorije 

Ako želite da istaknete jedinstven drveni pod u trpezariji, ali da u isto vreme imate i tepih, onda ostavite dovoljno prostora da se vaš pod vidi. Dakle, birajte manji tepih kojim nećete prekriti skoro čitavu podnu površinu

Pre nego što odlučite koji ćete tepih kupiti, razmislite o ostalom nameštaju u trpezariji. Ovo se pre svega odnosi na oblik trpezarijskog stola. Iako ne postoji čvrsto pravilo da okrugli sto zahteva i okrugli tepih, kao i da kvadratni sto zahteva tepih istog oblika, ne morate ni da odstupate od ove logike. Ne bi trebalo da pravougaoni tepih kombinujete da kvadratnim i okruglim stolom, kako iz praktičnih, tako i iz estetskih razloga. 

Razmislite o održavanju tepiha u trpezariji 

Kada kupujete tepuh za trpezariju, njegovo održavanje vam je možda na poslednjem mestu. Međutim, tek kada počnete da ga svakodnevno čistite ili da teškom mukom sa njega skidate fleke od hrane, shvatićete da je trebalo na vreme da mislite o održavanju. 

Kao prvo, potrudite se da se kod prodavca tepiha ili na internetu raspitate koje vrste tepiha su najlakše za održavanje. Zatim na osnovu toga napravite uži izbor za svoju trpezariju. Ovo naglašavamo pre svega zato što ćete zaista često morati da usisavate i čistite tepih ispod trpezarijskog stola. Zato je bolje da birate onaj koji se najlakše održava. Druge vrste tepiha ostavite za dnevnu sobu, a za trpezariju birajte nešto praktično i olakšajte sebi posao u kući.